fbpx
πράσινο σκουλήκι στα φυτά αντιμετώπιση

Πράσινο σκουλήκι στα φυτά: πως το αντιμετωπίζω ;

Πράσινο σκουλήκι στα φυτά αντιμετώπιση

Πήγες να κόψεις την πρώτη σου ντομάτα και είδες μέσα ένα πράσινο σκουλήκι , το οποίο είχε ήδη φάει το εσωτερικό της ;

Μην αγχώνεσαι…δεν είσαι ο μόνος/η. Τα πράσινα σκουλήκια είναι σε έξαρση την περίοδο του καλοκαιριού και προκαλούν μεγάλες ζημιές σε λαχανικά και λουλούδια.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις πως μπορείς να αντιμετωπίσεις το πράσινο σκουλήκι γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πράσινο σκουλήκι

Το πράσινο σκουλήκι (Helicoverpa armigera) είναι μία νυχτοπεταλούδα , τα προνυμφικά στάδια της οποίας είναι σκουλήκια (κάμπιες).

πράσινο σκουλήκι στα λουλούδια

Πράσινο σκουλήκι στα φυτά αντιμετώπιση

Εμφανίζεται όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές (ευνοείται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 30οC) και προκαλεί σοβαρές ζημιές σε λαχανικά , λουλούδια , στον καπνό και σε πολλές άλλες καλλιέργειες.

Πολύ συχνά βλέπουμε πράσινο σκουλήκι στα λουλούδια , πράσινο σκουλήκι στην ντομάτα , στην πιπεριά και στα φασόλια!

Τρέφεται με όλα τα μέρη του φυτού (φύλλα , καρπούς , βλαστούς και άνθη).

πράσινο σκουλήκι ντομάτας οικολογική αντιμετώπιση

Πράσινο σκουλήκι στα φυτά αντιμετώπιση

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβανουμε εδώ στο myAGROmarket είναι : ”Πως λέγεται το πράσινο σκουλήκι που τρωει τα λουλούδια κ πως σκοτώνεται;”

Για αυτό θα δούμε ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του πράσινου σκουληκιού τόσο στα λουλούδια όσο και στα λαχανικά!

Καταπολέμηση πράσινου σκουληκιού

Η καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού μπορεί να γίνει τόσο με καλλιεργητικά και βιολογικά μέσα όσο και με χημικά.

Αρχικά ένας πολύ καλός τρόπος αντιμετώπισής του είναι οι σωστές καλλιεργητικές τεχνικές:

  • Καταστροφή των ζιζανίων μέσα και γύρω από τον κήπο , καθώς το πράσινο σκουλήκι μπορέι να κρυφτεί και να αναπαραχθεί σε αυτά.
  • Μείωση της έντονης βλάστησης των φυτών , μέσω του σωστού κλαδέματος , ώστε να μπορούν να δράσουν καλύτερα οι ψεκασμοί με φάρμακα.

Πράσινο σκουλήκι βιολογική αντιμετώπιση

Αρχικά θα δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πράσινο σκουλήκι στα φυτά με βιολογικό τρόπο , καθώς εδώ στο myAGROmarket πιστεύουμε ότι πρέπει να καλλιεργούμε τα φυτά μας με όσο το δυνατόν πιο οικολογικό και φυσικό τρόπο και μόνο όταν αυτό δεν είναι εφικτό να καταφεύγουμε στην χρήση χημικών σκευασμάτων.

Το βασικότερο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν θέλουμε να καταπολεμήσουμε βιολογικά το πράσινο σκουλήκι είναι ότι πρέπει να εντοπίζουμε εγκαίρως την παρουσία του στα φύλλα και τους καρπούς των φυτών μας , πριν προλάβει να αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς!

Για αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητη η καθημερινή παρατήρηση των φυτών μας , έτσι ώστε να εντοπίσουμε γρήγορα την προσβολή και να δράσουμε άμεσα!

To θετικό είναι ότι υπάρχουν μερικά πολύ αποτελεσματικά βιολογικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού.

Το πρώτο είναι ο βάκιλλος της θουριγγίας. Ο βάκιλλος είναι ένα πολύ αποτελεσματικό βιολογικό εντομοκτόνο για το πράσινο σκουλήκι , αλλά και για όλες τις υπόλοιπες κάμπιες που προσβάλουν λουλούδια, λαχανικά και δέντρα.

βάκιλλος θουριγγίας bactoil sc

Πράσινο σκουλήκι στα φυτά αντιμετώπιση

Για να καταπολεμήσεις το πράσινο σκουλήκι καλό είναι να ραντίζεις τα φυτά σου με βάκιλλο θουριγγίας κάθε 7-10 ημέρες από τη στιγμή που θα αντιληφθείς την προσβολή ή και προληπτικά όταν οι θερμοκρασίες είνα μεγαλύτερες από 25οC!

Και ένα μυστικό: Για να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικός ο ψεκασμός με βάκιλλο καλό είναι να προσθέσεις στο ψεκαστικό υγρό και λίγη ζάχαρη. Δοκίμασέ το και θα μας θυμηθείς !

Το δεύτερο είναι το Tracer 24sc , το οποίο περιέχει τη φυσική δραστική ουσία spinosad. To spinosad είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά βιολογικά εντομοκτόνα και εκτός από το πράσινο σκουλήκι καταπολεμά αποτελεσματικά και άλλα σκουλήκια , τον δορυφόρο της πατάτας και τον θρίπα.

tracer 24 sc βιολογικό εντομοκτόνο

Πράσινο σκουλήκι στα φυτά αντιμετώπιση

Το τρίτο είναι το φυσικό πύρεθρο. Το φυσικό πύρεθρο είναι ένα 100% βιολογικό εντομοκτόνο , το οποίο παράγεται από ένα είδος χρυσάνθεσμου και είναι πολύ αποτελεσματικό ενάντια σε αφίδες , βρωμούσες , κάμπιες και διάφορα άλλα έντομα.

φυσικό πύρεθρο βιορύλ

Πράσινο σκουλήκι στα φυτά αντιμετώπιση

Οφείλουμε να πούμε ότι από τα τρία βιολογικά φάρμακα που αναφέραμε τα πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού είναι τα δύο πρώτα. Το φυσικό πύρεθρο καλό είναι να το χρησιμοποιούμε ως εναλλακτική λύση ώστε να μην μπορέσει το πράσινο σκουλήκι να αναπτύξει ανθεκτικότητα στα δύο πρώτα!

Πράσινο σκουλήκι χημική καταπολέμηση

Σε κάποιες χρονιές που το πράσινο σκουλήκι είναι σε έξαρση είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν επεμβάσεις και με χημικά εντομοκτόνα για την πλήρη καταπολέμησή του (αν και πιστεύουμε ότι τα σκευάσματα που προτείναμε σε αυτό το άρθρο θα λύσουν το πρόβλημα αποτελεσματικά).

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πολλά εντομοκτόνα τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού. Οι κυριότερες δραστικές που περιέχουν είναι οι deltamethrin , cypermethrin , emamectin benzoate , metaflumizone κ.α

poleci 2.5 ec

Πράσινο σκουλήκι στα φυτά αντιμετώπιση

Όλα τα παραπάνω εντομοκτόνα είναι πολύ αποτελεσματικά και θα λύσουν το πρόβλημα με δύο ψεκαμσούς ανά 7-10 ημέρες συνήθως.

Αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου όμως είναι να εναλλάσεις τα εντομοκτόνα μεταξύ τους σε κάθε ράντισμα ώστε το πράσινο σκουλήκι να μην αναπτύξει ανθεκτικότητα σε αυτά !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Βρωμούσες στο σπίτι αντιμετώπιση: 2+1 τρόποι
Λίπασμα για πλούσια καρποφορία της ελιάς: ποιο να επιλέξω και γιατί;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες