Τι είναι και πότε ψεκάζω με θερινό πολτό τα φυτά μου ;
Ο θερινός πολτός είναι ίσως το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο βιολογικό εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο.
Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση εντόμων σε όλες σχεδόν τις καλλιέργειες.
Μαζί με το φυσικό πύρεθρο , τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων και τον βάκιλο της θουριγγίας είναι τα πιο σημαντικά βιολογικά εντομοκτόνα που έχουμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση των βλαβερών εντόμων στις καλλιέργειες.
Ποια είναι η δραστική ουσία του θερινού πολτού ;
Η δραστική του ουσία είναι το πραφινικό λάδι (parafin oil) και τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά έχουν περιεκτικότητα σε λάδι περίπου 40-97%.
Πως λειτουργεί ο θερινός πολτός;
Το παραφινικό λάδι που περιέχουν τα σκευάσματα θερινού πολτού ουσιαστικά δημιουργεί ένα φιλμ πάνω στα έντομα και δεν τα αφήνει να αναπνεύσουν με αποτέλεσμα τελικά την θανάτωσή τους.
Ποια έντομα καταπολεμά ;
Ο θερινός πολτός είναι κατάλληλος για την αντιμετώπιση αρκετών εντόμων και ακάρεων , κυρίως στα νεαρά τους στάδια.
Έντομα που καταπολεμά είναι οι αφίδες (μελίγκρα) , οι τεράνυχοι (ακάρεα) , τα κοκκοειδή (ψώρες) και τα αυγά όλων των εντόμων.
Πότε ψεκάζω με θερινό πολτό και πότε όχι;
Με θερινό πολτό ραντίζουμε τις καλλιέργειές μας (λαχανικά , δέντρα , λουλούδια) είτε καλλιεργούμε βιολογικά είτε όχι.
Μία πολύ καλή πρακτική , κυρίως στα δέντρα , είναι το ράντισμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα ώστε να αντιμετωπίσουμε τα αυγά κυρίως των εντόμων.
Mπορούμε , όμως , να τον ραντίζουμε καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά.
Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα εντομοκτόνα για καλύτερη αποτελεσματικότητα.
Καλό είναι να μην ραντίζουμε θερινό πολτό στα φυτά μας όταν υπάρχουν συνθήκες έντονης παγωνιάς και σε καμία περίπτωση όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 30οC.
Προσέχουμε πριν το ράντισμα τα φυτά μας να είναι καλά ποτισμένα για να μην σοκαριστούν.
Με ποια σκευάσματα δεν συνδυάζεται ο θερινός πολτός;
Ο θερινός πολτός συνδυάζεται με τα περισσότερα εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα , αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τον συνδυάζουμε στο ψεκαστικό διάλυμα με ισχυρά αλκαλικά σκευάσματα που περιέχουν θείο , θειασβέστιο ή captan.
TIP: όταν ψεκάζω με θερινό πολτό πρέπει το ράντισμα αυτό να απέχει τουλάχιστον 10 ημέρες από ράντισμα με χαλκό για να μην προκληθεί φυτοτοξικότητα στα φυτά μας !
Ποια δοσολογία χρησιμοποιούμε ;
Μία συνηθισμένη δοσολογία των σκευασμάτων θερινού πολτού που πωλούνται στην ελληνική αγορά είναι 1 λίτρο στα 100 λίτρα νερό. Πρέπει πάντα όμως να συμβουλευόμαστε προσεκτικά την ετικέτα του σκευάσματος που έχουμε αγοράσει.
Και μία συμβουλή: Μπορείτε να συμβουλέυεστε πάντα τους Γεωπόνους μας για ότι πρόβλημα αντιμετωπίζετε στην καλλιέργειά σας , καλώντας στo τηλέφωνo επικοινωνίας του eshop !
Ποια είναι τα καλύτερα σκευάσματα θερινού πολτού;
Στην ελληνική αγορά κυκλόφορούν πολλά σκευάσματα θερινού πολτού.
Εμείς στο myAGROmarket έχουμε επιλέξει για εσάς τα καλύτερα και μπορείτε να βρείτε στα ηλεκτρονικά μας ράφια το Triona 81 ew , το Support 97,6 ec και το Nitropol-o 54,6 ew για να επιλέξετε αυτό που θέλετε!
Ευχόμαστε να βρήκατε το άρθρο μας για το πότε ψεκάζω με θερινό πολτό τα φυτά μου ενδιαφέρον !
Στέργιος Δεμίρης , Γεωπόνος ΑΠΘ