fbpx
τι καταπολεμά το θειασβέστιο

Τι καταπολεμά το θειασβέστιο ;

Tι είναι και τι καταπολεμά το θειασβέστιο…

Αν υπάρχει ένα βιολογικό φάρμακο το οποίο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως ”πολυδύναμο” είναι το θειασβέστιο.

Ενα φυτοπροστατευτικό προϊόν τόσο απλό αλλά και τόσο σύνθετο. Πολύ εύκολο στην παρασκευή του , πολύ φθηνό , αλλά και πολύ αποτελεσματικό.

Πάμε να δούμε πως παρακευάζεται και τι καταπολεμά το θειασβέστιο στον κήπο μας.

Θειασβέστιο: μία παραδοσιακή συνταγή:

Τα συστατικά του θειασβεστίου είναι τρία. Το νερό , το θειάφι και το οξείδιο του ασβεστίου (σβησμένη άσβεστος).

Για να παράξουμε 100 λίτρα θειασβέστιο ρίχνουμε σε ένα καζάνι χωριτικότητας μεγαλύτερης των 100 λίτρων , 30 λίτρα νερό και 10 κιλά οξείδιο του ασβεστίου (εννοείται με σχετικά υψηλή θέρμανση). Ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να λιώσει το ασβέστιο και στη συνέχεια ρίχνουμε 20 κιλά θειάφι.

θειάφι

               Τι καταπολεμά το θειασβέστιο

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και παράλληλα συμπληρώνουμε νερό μέχρι να φτάσει τα 100 λίτρα συνολικά. Αφήνουμε το μίγμα να βράσει για περίπου 45 με 60 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο το χρώμα του θα γίνει σοκολατί και η μυρωδιά που θα βγάζει θα είναι πολύ έντονη και άσχημη.

Να πούμε εδώ ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη στη περίπτωση που θέλουμε να παρασκευάσουμε θειασβέστιο μόνοι μας. Όπως θα δούμε στη συνέχεια δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπούμε σε όλη αυτή τη διαδικασία καθώς τα εμπορικά σκευάσματα θειασβεστίου είναι πολύ οικονομικά.

 

Τι καταπολεμά το θειασβέστιο και πότε μπορούμε να το ραντίσουμε στα φυτά μας;

Το θειάφι χρησιμοποείται από την αρχαιότητα σαν φυτοπροστατευτικό προϊόν και είναι πολύ αποτελεσματικό ακόμα και σήμερα. Το θειασβέστιο θεωρούμε πως είναι ακόμα καλύτερο προϊόν καθώς είναι ακόμα πιο τοξικό για τους μύκητες και διάφορα έντομα , ενώ παράλληλα αν χρησιμοποιηθεί στη σωστή δοσολογία δεν είναι τοξικό για τα φυτά.

Το θειασβέστιο καταπολεμά μεγάλο εύρο μυκήτων σε όλες τις καλλιέργειες-κηπευτικών και δέντρων. Ενδεικτικά θα αναφέρουμαι μερικούς γνωστούς μύκητες που βλεπουμε πολύ συχνά στα φυτά μας όπως ο εξώασκος , το κορύνεο , το ωίδιο , η μονίλια , η αλτερνάρια και το φουζικλάδιο.

Επίσης είναι αποτελεσματικό και εναντίων εντόμων όπως ο τετράνυχος και τα κοκκοειδή (βαμβακάδες).

Βλέπουμε λοιπόν ότι το ράντισμα με θειασβέστιο μας βοηθά να απαλλαχτούμε τόσο από μύκητες όσο και απο έντομα , ειδικά όταν έχουμε επιλέξει να καλλιεργήσουμε βιολογικά.

Πρόγραμμα επιβραύβευσης myAGROmarket.Κέρδισε πόντους και εξαργύρωσέ τους όποτε θέλεις!

Με ποια δοσολογία ραντίζουμε και πότε;

Αν πρέπει να αναφέρουμε ένα στοιχείο που θέλιι προσοχή στο ράνρισμα με θειασβέστιο αυτό είναι η δοσολογία που χρησιμοποιούμε στο ψεκαστικό διάλυμα.

Το θειασβέστιο μπορούμε να το ραντίσουμε στα φυτά μας τόσο την άνοιξη και το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα.

Στις επεμβάσεις στα δέντρα τον χειμώνα μπορούμε να χρησιμοποιούμε μέγάλες δοσολογίες έως και 25 κιλά ανα τόνο νερού , στις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές επεμβάσεις όμως αυτή η δοσολογία είναι ανεπίτρεπτη , καθώς μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα στα φυτά.

Σε αυτές τις επεμβάσεις , λοιπόν , ραντίζουμε με δοσολογία 5-7 κιλά ανά τόνο νερού αυστηρά. Και σε αυτές τις δοσολογίες , όμως , το θειασβέστιο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

Μπορούμε να κάνουμε εφαρμογές θειασβεστίου 3 με 4 φορές το καλοκαίρι και άλλες τοσες τον χειμώνα χωρίς κανένα πρόβλημα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Δεν ραντίζουμε ποτέ με θειασβέστιο τα φυτά μας όταν είναι πάνω στην ανθοφορία τους και όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 28οC. Με άλλα λόγια , το καλοκαίρι ραντίζουμε με θειασβέστιο μόνο κατά τις βραδινές ώρες !

Ποια σκευάσματα θειασβεστίου υπάρχουν στο εμπόριο; 

Ευτυχώς πλέον κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά πολλά σκευάσματα θείου-ασβεστίου που μπορούμε να προμηθευτούμε σε πολύ οικονομική τιμή από γεωπονικά καταστήματα. Σκευάσματα που περιέχουν μόνο θειασβέστιο αλλά και σκευάσματα που περιέχουν μαζί και χαλκό !

Εμείς στο myAGROmarket.gr έχουμε δοκιμάσει τα περισσότερα από αυτά και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι τα πιο αποτελεσματικά είναι αυτά της ελληνικής εταιρίας BHP.

Η συγκεκριμένη εταιρία παράγει θειασβέστιο αλλά και θειασβέστιο χαλκού για ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Και τα δύο προϊόντα μπορείται να τα βρείτε στα ηλεκτρονικά ράφια του myAGROmarket.gr στην καλυτερη τιμή της αγοράς!

θειασβέστιοθειασβέστιο χαλκού

 

Eυχόμαστε να βρήκατε στο άρθρο για το τι καταπολεμά το θειασβέστιο χρήσιμο !

 

Στέργιος Δεμίρης , Γεωπόνος ΑΠΘ

Πότε ψεκάζω με θερινό πολτό τα φυτά μου;
Ασβέστιο για φυτά : ποια είναι τα καλύτερα λιπάσματα ;
Κατηγορίες
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες