fbpx
ασβέστιο για φυτά

Ασβέστιο για φυτά : ποια είναι τα καλύτερα λιπάσματα ;

Ασβέστιο για φυτά : ποια σκευάσματα να επιλέξω;

Το ασβέστιο αποτελεί μετά το άζωτο , τον φώσφορο και το κάλιο , το πιο σημαντικό θρεπτικό στοιχείο για την ανάπτυξη των φυτών.

Ποιος είναι ο ρόλος του ασβεστίου στα φυτά ;

Το ασβέστιο βοηθάει τα φυτά να έχουν σωστή ανάπτυξη και παραγωγή , ενώ η βασική του λειτουργία είναι η δημιουργία ισχυρών κυτταρικών τοιχωμάτων. Αναλυτικότερα:

  • Είναι κύριας σημασίας για τη διαίρεση φυτικών κυττάρων και την ισχυροποίηση των  κυτταρικών τοιχωμάτων
  • Βελτιώνει την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από τις ρίζες και τη μεταφορά τους στους φυτικούς ιστούς
  • Ενεργοποιεί τα ένζυμα που ρυθμίζουν την ανάπτυξη των φυτών
  • Βοηθά στη μετατροπή του νιτρικού αζώτου για τον σχηματισμό πρωτεϊνών
  • Συμβάλλει στη βελτίωση της αντοχής των φυτών σε ασθένειες

Πότε παρατηρείται έλλειψη ασβεστίου και ποια συμπτώματα προκαλεί στα φυτά ;

Έλλειψη ασβεστίου παρατηρείται συνήθως σε εδάφη με πολύ υψηλή αλατότητα , με χαμηλό PH , καθώς επίσης και σε περιπτώσεις πολύ υψηλής η χαμηλής υγρασίας.

Σε καλλιέργειες λαχανικών και κυρίως ντομάτας και πιπεριάς μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε αν υπάρχει έλλειψη ασβεστίου στο έδαφος , καθώς παρατηρείται στο φαινόμενο της ξηράς κορυφής.

Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της έλλειψης στα φύτα είναι είναι η ξηρά κορυφή στα λαχανικά ( ντομάτα , πιπεριά μελιτζάνα κ.α) , η πικρά κηλίδωση των μηλοειδών , και το σχήσιμο των καρπών σε δέντρα (κερασιά κ.α).

ελλειψη ασβεστίου ντομάτα

Ασβέστιο για φυτά

 

Πρέπει να τονίσουμε ότι η έλλειψη ασβεστίου στους καρπούς μειώνει σημαντικά την διάρκεια της συντήρησης τους μετασσυλεκτικά !

Πρόγραμμα επιβραύβευσης myAGROmarket.Κέρδισε πόντους και εξαργύρωσέ τους όποτε θέλεις!

Τι κάνουμε σε περίπτωση έλλειψης ασβεστίου στον κήπο μας ;

Όταν πρατηρήσουμε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω , σημαίνει ότι το έδαφός μας έχει έλλειψη σε ασβέστιο.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ακολουθήσουμε μία σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες για να διορθώσουμε την έλλειχη ασβεστίου και να βοηθήσουμε τα φυτά μας να αναπτυχθούν σωστά.

Η πρώτη και η πιο βασική ενέργεια είναι να προσθέσουμε στο έδαφος ασβέστιο σε κοκκώδη μορφή , ώστε να γεμίσουμε τις αποθήκες του ασβεστίου και να μπορέσουν τα φυτά μας να το απορροφήσουν.

Ένα ιδανικό σκεύασμα για αυτό και μάλιστα βιολογικό είναι το οργανικό ασβέστιο μαγνήσιο. Είναι ένα προϊόν από απολιθωμένα φύκια και είναι άμεσα απορροφήσιμο από τα φυτά.

βιολογικό ασβέστιο

Ασβέστιο για φυτά

Μία προσθήκη ενός με δύο κιλά ανά 10 τ.μ κρίνεται ικανοποιητική για να εμπλουτίσει το έδαφος σε ασβέστιο.

Συνήθως όμως , το πρόβλημα δε λύνεται σε μία χρονιά. Και αυτό συμβαίνει γιατί το ασβέστιο είναι αρκετά δυσκίνητο μέσα στα φυτά. Για αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητη και η εφαρμογή διαφυλλικού ασβεστίου !

Πρέπει δηλαδή να ψεκάσουμε με ένα σκεύασμα υγρού ασβεστίου τα φυτά μας. Με αυτή την εφαρμογή παρέχουμε στα φυτά ασβέστιο ακριβώς στον χρόνο και στο σημείο που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Το καλύτερο υγρό λίπασμα ασβεστίου που έχουμε δοκιμάσει εδώ στο myAGROmarket.gr είναι το Grow Well Ca.

διαφυλλικό λίπασμα ασβεστίου

Ασβέστιο για φυτά

Eίναι ένα υγρό λίπασμα ασβεστίου εμπλουτισμένο με αμινοξέα , ώστε να γίνεται ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση του ασβεστίου από τα φυτά !

Παράγεται από φυσικές πρώτες ύλες ώστε να είναι απόλυτα ασφαλές!

Εφαρμογές με υγρό ασβέστιο είναι καλό να κάνουμε στα φυτά μας κάθε 10-15 ημέρες.

Η σημαντικότερη συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να ραντίζετε ολόκληρο το φυτό με ασβέστιο. Και τα φύλλα αλλά και τον κορμό του φυτού. Και πάντα να ραντίζετε τα φυτά σας όταν η θερμοκρασία είναι σχετικά χαμηλή , ειδικά το καλοκαίρι.

Και αυτό γιατί σε συνθήκες πολύ υψηλής θερμοκρασίας τα φυτά κλείνουν τα στομάτια που έχουν στα φύλλα (από τα οποία θα εισχωρήσει και το μεγαλύτερο ποσοστό του ασβεστίου) για να μην χάνουν υγρασία !

Ελπίζουμε να βρήκατε το άρθρο για το ασβέστιο για φυτά χρήσιμο !

Στέργιος Δεμίρης , Γεωπόνος ΑΠΘ

Τι καταπολεμά το θειασβέστιο ;
Πότε ψεκάζω με χαλκό τα φυτά μου ;
Κατηγορίες
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες