fbpx
πότε ψεκάζω με χαλκό τα φυτά

Πότε ψεκάζω με χαλκό τα φυτά μου ;

Ποιος ο ρόλος του χαλκού και πότε ψεκάζω με χαλκό τα φυτά μου ;

Ο χαλκός είναι ένα από τα παλαιότερα γεωργικά φάρμακα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος και σίγουρα ένα από τα πιο αποτελεσματικά.

Έχει κυρίως μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο δράση.

Την μυκητοκτόνο δράση του χαλκού ανακάλυψε πρώτος ο καθηγητής Alexis Millardet στο Bordeaux της Γαλλίας το 1882. Ο καθηγητής παρατήρησε ότι πρέμνα αμπέλου ψεκασμένα με μίγμα θειϊκού χαλκού και ασβέστου (ο γνωστός βορδιγάλειος πολτός) είχαν πολύ μικρότερη προσβολή από περονόσπορο σε σχέση με αυτά που δεν είχαν ψεκαστεί. Μέχρι και σήμερα ο βοριδιγάλειος πολτός ή πολτός Bordeaux είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο χαλκούχο μυκητοκτόνο.

χαλκός cu

πότε ψεκάζω με χαλκό τα φυτά μου;

Ποιος είναι ο ρόλος του χαλκού ως θρεπτικό στοιχείο στα φυτά ;

Εκτός από την μυκητοκτόνο δράση του , ο χαλκός είναι και ένα στοιχείο άκρως απαραίτητο για την σωστή λειτουργεία και ανάπτυξη των φυτών.

Βοηθά στην διαδιακασία της αναπνοής και φωτοσύνθεσης των φυτών , ενώ η έλλειψή του προκαλέι πολλά προβλήματα , όπως καθυστερημένη ανάπτυξη των φυτών , μειωμένη ανθοφορία και καρποφορία καθώς επίσης και μειωμένη αντοχή των φυτών σε αθένειες !

Πότε ψεκάζω με χαλκό τα φυτά μου ;

Ο χαλκός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις καλλιέργειες (δέντρα , λαχανικά , λουλούδια) για μεγάλο φάσμα ασθενειών. Είναι πολύ αποτεσματικός σε μύκητες όπως ο περονόσπορος , η σκωρίωση , το κορύνεο , ο εξώασκος , η ανθράκωση , το κυκλοκόνιο και σε πολλά βακτήρια !

Πρόγραμμα επιβραύβευσης myAGROmarket.Κέρδισε πόντους και εξαργύρωσέ τους όποτε θέλεις!

Ποια είδη χαλκού χρησιμοποιούμε για ράντισμα στα φυτά μας;

Ο χαλκός υπάρχει διαθέσιμος σε διάφορες μορφές. Οι κυριότερες είναι οι εξής:

Θειϊκός χαλκός: H γνωστή σε όλους γαλαζόπετρα. Χρησιμοποείται συνήθως για απολύμανση του εδάφους και για βάψιμο των κορμών των δέντρων. Καλό είναι να μην ραντίζουμε τα φυτά με θειϊκό χαλκό , καθώς είναι αρκετά φυτοτοξικός και χρειάζεται προσοχή.

Βορδιγάλειος πολτός: Πρόκειται όπως είπαμε για μίγμα θειϊκού χαλκού με ασβέστη και έχει χρήση κυρίως σε ραντίσματα δέντρων τον χειμώνα. Είναι σχετικά φυτοτοξικός για αυτό αποφεύγουμε να τον χρησιμοποιούμε την άνοιξη και το καλοκαίρι κυρίως στα λαχανικά.

βορδιγάλειος χαλκός bordo fert 20 zeo wp

πότε ψεκάζω με χαλκό τα φυτά μου;

Οξυχλωριούχος: Είναι η λιγότερο φυτοτοξική μορφή χαλκού και έχει ευρεία χρήση τόσο σε λαχανικά , όσο και σε δέντρα όλη την διάρκεια της χρονιάς (είναι η μορφή χαλκού που προτιμάται στα κολοκυνθοειδή όπως το αγγούρι και το κολοκύθι , στην ροδακινιά και σε άλλα φυτά που είναι ευαίσθητα στους χαλκούς).

οξυχλωριούχος χαλκός nectar cu 100gr

πότε ψεκάζω με χαλκό τα φυτά μου;

Υδροξείδιο του χαλκού: Είναι επίσης λιγότερο φυτοτοξική μορφή και έχει ευρεία χρήση σε πολλές καλλιέργειες , καθώς συνδυάζεται με πολλά άλλα γεωργικά φάρμακα και λιπάσματα.

Υγρά λιπάσματα χαλκού: Στα υγρά λιπάσματα  χαλκού αρκεί να σταθούμε λίγο παραπάνω.

Πρόκειται ουσιαστικά για προϊόντα θρεψης των φυτών καθώς η συγκέντρωσή τους σε χαλκο είναι πολύ μικρότερη από τα είδη χαλκού που αναφέραμε παραπάνω.

Οι περισσότεροι ακουγοντάς το αυτό θα περίμεναν τα σκευάσματα αυτά να μην έχουν αντίστοιχη μυκητοκτόνο ή βακτηριοκτόμο δράση με τα πρώτα , αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έχουν ΠΟΛΥ καλύτερη !

Στη  ελληνική αγορά βρίσκουμε πολλά σκευάσματα υγρού χαλκού σε σε διάφορες μορφές: πρωτεϊνικούς χαλκούς , ιοντικούς χαλκούς , γλυκονικούς χαλκούς κ.α

Εμείς εδώ στο myAGROmarket έχουμε χρησιμοποιήσει και πειραματιστεί με πολλά τέτοια σκευάσματα τα τελευταία 8 χρόνια , σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η αποτελεσματικότητά τους σε πολλούς μύκητες και βακτήρια είναι εξαιρετική.

Από τα σκευάσματα που έχουμε δοκιμάσει αυτό που προτείνουμε ανεπιφύλαχατα είναι το Grow Well Cu !

Grow well Cu 1lit Υγρός Χαλκός

πότε ψεκάζω με χαλκό τα φυτά μου ;

Πρόκειται για ένα σκεύασμα πρωτεϊνικού χαλκού εμπλουτισμένο με αμινοξέα και πεπτίδια για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η συγκέντρωσή του σε χαλκό είναι μόλις 5,2% ( αναλογιστείτε ότι το υδροξείδιο του χαλκού περίχει περίπου 50% χαλκό).

Αν το σκεφτούμε λίγο , αυτό σημαίνει ότι είναι περισσότερο αποτελεσματικός από τους κλασικούς χαλκούς έχοντας μόνο το 1/10 περιεκτικότητα σε χαλκό! Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο χαλκός είναι βαρύ μέταλλο και η υψηλή συγκέντρωσή του στο έδαφος προκαλεί πολλά προβλήματα.

Έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικός σε μύκητες όπως ο περονόσπορος σε λαχανικά και στο αμπέλι , η ανθράκωση σε πολλά δέντρα οπως η καρυδιά , ο εξώασκος και το κορύνεο στα πυρηνόκαρπα , το κυκλωκόνιο της ελιάς , καθώς επίσης και σε βακτήρια όλων των καλλιεργειών !

Και αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα.

Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια για την παραγωγή λαχανικών και καρπών στον κήπο μας όλο το χρόνο , κάνοντας προληπτικές εφαρμογές με δοσολογία 1-1,5ml/λίτρο νερού. Η δοσολογία αυτή τον καθιστά ακόμη πιο οικονομικό από τους κλασικούς χαλκούς , αν και η αποτελεσματικότητά του είναι πολύ μεγαλύτερη !

Ευχόμαστε να βρήκατε το άρθρο μας: πότε ψεκάζω με χαλκό τα φυτά μου χρήσιμο !

Στέργιος Δεμίρης , Γεωπόνος ΑΠΘ

Ασβέστιο για φυτά : ποια είναι τα καλύτερα λιπάσματα ;
Δορυφόρος πατάτας : Πως τον αντιμετωπίζω ; (2+1 συμβουλές)
Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες