Δορυφόρος πατάτας : αντιμετώπιση
Ο δορυφόρος (Leptinotarsa decemlineata) είναι ένα κολεόπτερο έντομο το οποίο προσβάλει κυρίως τα σολανώδη , όπως την τομάτα , την πιπεριά , τη μελίτζάνα και την πατάτα.
Τις περισσότερες ζημιές τις προκαλεί στην πατάτα και στην μελιτζάνα.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Colorado της Αμερικής το 1859 , ενώ την εμφάνιση του στη χώρα μας την έκανε μετά το 1920.
Ο δορυφόρος πατάτας διαχειμάζει στο έδαφος , συνήθως σε κονδύλους πατάτας που έχουν μείνει στο χώμα και την άνοιξη προσβάλοει τις γειτονικές καλλιέργειες , όπου τρέφεται και αργότερα ξεκινά η σύζευξη και η ωοτοκία στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.
Η ωοτοκία ξεκινά όταν οι θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες των 16 οC και σταματούν όταν αυτές είναι μικρότερες των 12 οC.
Ο βιολογικός κύκλος του εντόμου κυμαίνεται από 20 έως 45 ημέρες ανάλογα με τις θερμοκρασίες και έχει τρεις γενιές τον χρόνο.
Τις μεγαλύτερες ζημιές τις προκαλούν οι προνύμφες του , οι οποίες τρέφονται με τα φύλλα , τους βλαστούς και τα άνθη και μπορούν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες να αφανίσουν κυριολεκτικά την καλλιέργεια !
Για αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε πολύ επιμελείς ως προς την αντιμετώπισή του.
Δορυφόρος πατάτας καταπολέμηση
Πως αντιμετίζουμε λοιπόν τον δορυφόρο;
Ο πρώτος τρόπος είναι προφανώς η συλλογή των δορυφόρων με το χέρι και η καταστροφή των αυγών του.
Κάτι πολύ δύσκολο στην πράξη , ειδικά σε μεγάλης έκτασης καλλιέργειες. Η ανίχνευση των αυγών είναι πολύ δύσκολη καθώς βρίσκονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.
Ο δεύτερος τρόπος είναι με χρήση γεωργικών φάρμακάκων και είναι πολύ πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος.
Πάμε δούμε με ποια σκευάσματα μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον δορυφόρο στην πατάτα και σε άλλες καλλιέργειες.
Δορυφόρος πατάτας-Βιολογική καταπολέμηση:
Οι δραστικές ουσίες που έχουν αυτή τη στιγμή έγκριση για καταπολέμηση του δορυφόρου είναι ο θερινός πολτός , το spinosad , το φυσικό πύρεθρο και η αζαδιραχτίνη.
Από τις δραστικές αυτές η πιο αποτελεσματική αυτή τη στιγμή είναι το spinosad. Στην ελληνική αγορά μπορούμε να το βρούμε με τα εμπορικά ονόματα Tracer και Laser.
Να σημειώσουμε εδώ κάτι πολύ σημαντικό. Ο δορυφόρος της πατάτας με τα χρόνια έχει αποκτήσει ανθεκτικότητα στις περισσότερες δραστικές ουσίες των γεωργικών φαρμάκων.
Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να μην κάνουμε ποτέ ράντισμα με την ίδια δραστική ουσία πάνω από δύο φορές συνεχόμενα και σε καμία περίπτωση πάνω από τρεις φορές σε μία καλλιεργητική περίοδο !
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να εναλλάσουμε τα γεωργικά σκευάσματα που έχουμε στη διάθεσή μας σε κάθε ράντισμα.
Χρησιμοποιούμε για παράδειγμα στο πρώτο ράντισμα spinosad , στο δεύτερο φυσικό πύρεθρο και στο τρίτο αζαδιραχτίνη.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα χημικά εντομοκτόνα που θα αναφέρουμε παρακάτω!
Δορυφόρος πατάτας-Χημική καταπολέμηση:
Δυστυχώς πολύ λίγες δραστικές ουσίες έχουν απομείνει οι οποίες είναι αποτελεσματικές εναντίων του δορυφόρου.
Οι κυριότερες από αυτές είναι το acetamiprid , το metaflumizone , το chlorandraniliprole , το lamda cyhalothrin , το deltamethrin , το cypermethrin και το tau-fluvalinate.
Από αυτές μπορούμε να ξεχωρίσουμε και να σας προτείνουμε το metaflumizone (Alverde) , και το acetamiprid (Μedas max , Crate).
Κάτι βασικό που πρέπει να προσέχουμε όταν κάνουμε ένα πρόγραμμα καταπολέμησης του δορυφόρου είναι να μην ξεχνάμε να κάνουμε επανάληψη του ραντίσματος μετά από 7-10 ημέρες ανάλογα τη δραστική ουσία που χρησιμοποιούμε.
Και αυτό γιατί ο δορυφόρος αναπαράγεται ταχύτατα και πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο στα φυτά για επόμενη γενιά που θα γεννηθεί!
Ευχόμαστε να βρήκατε το άρθρο χρήσιμο και ενδιαφέρον !
Στέργιος Δεμίρης , Γεωπόνος ΑΠΘ