Αγριάδα αντί για γκαζόν..όλα όσο πρέπει να γνωρίζεις!
Τα τελευταία χρόνια η αγριάδα (Cynodon dactylon) προτιμάται όλο και από περισσότερους ανθρώπους για την εγκατάσταση γκαζόν στον κήπο τους.
Κυρίως , προτιμάται σε κήπους εξοχικών κατοικιών , σε δημόσιους χώρους (πάρκα κ.α) , σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε κήπους με πολύ ”δύσκολα” χώματα.
Υπάρχουν δύο κύρια είδη αγριάδας που χρησιμοποιούνται για εγκατάσταση χλοοτάπητα: η Ουγκάντα και το Κικούγιου.Έχουν κοινά χαρακτηριστικά , αλλά και διαφορές μεταξύ τους.
Γκαζόν αγριάδα Ουγκάντα
Λέγεται αλλιώς και Bermuda grass. Είναι ποικιλία με λεπτά φύλλα ανοικτού πράσινου χρώματος. Έχει μειωμένες απαιτήσεις συντήρησης, αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες, στην αλατότητα και σε ξηροθερμικές συνθήκες.
Έχει μικρότερη αντοχή στο ψύχος , στα σκιερά μέρη και στα εδάφη με κακή αποστράγγιση σε σχέση με το Κικούγιου. Επίσης δεν ενδείκνυται για σπορά σε εδάφη με όξινο Ph.
Η μέση θερμοκρασία ανάπτυξης είναι 24 oC ενώ σε θερμοκρασία κάτω από 10oC εισέρχεται σε λήθαργο (κιτρινίζει κατά την περίοδο του χειμώνα). Αντέχει ιδιαίτερα στο πάτημα.
Γκαζόν αγριάδα Κικούγιου
Ποικιλία γκαζόν χρώματος ανοιχτού πράσινου, η οποία εξαπλώνεται με ζωηρά ριζώματα και στόλωνες.
Προσαρμόζεται άριστα σε παράκτιες περιοχές. Διατηρεί το πράσινο χρώμα του σχεδόν όλο τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Είναι η πλέον κατάλληλη ποικιλία για σπορά σε σκιερά μέρη και εδάφη με κακή αποστράγγιση.
Το κικούγιου αποτελεί ένα είδος γκαζόν που παραμένει πράσινο όλο το καλοκαίρι και αρκετή περίοδο τον χειμώνα.
Το προτιμούν καταναλωτές με εξοχικές κατοικίες τις οποίες τις επισκέπτονται όλο το έτος (επιλέγουν το κικούγιου και όχι την ουγκάντα η οποία κιτρινίζει τους χειμερινούς μήνες).
Προκειμένου να βλαστήσει χρειάζεται ελάχιστη θερμοκρασία στο έδαφος 18 oC. Υπεισέρχεται σε λήθαργο (κιτρινίζει) σε θερμοκρασία κάτω από 8-10oC. Έχει ξαιρετική ανοχή στην ξηρασία και την αλατότητα.
Σπέρνεται μόνο του, αλλά μπορεί να αποτελέσει και συστατικό σε μείγματα με άλλα ψυχρόφιλα είδη.
Χρειάζεται περισσότερα κουρέματα από την Oυγκάντα.
Αφού είδαμε τις δύο κυριότερες ποικιλίες αγριάδας και τα χαρακτηριστικά τους , ήρθε η ώρα να δούμε γιατί να επιλέξουμε την αγριάδα αντί για γκαζόν.
Αγριάδα αντί για γκαζόν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Πλεονεκτήματα:
- Είναι πολύ πιο ανθεκτικές ποικιλίες σε αντίξοες συνθήκες σε σχέση με τις κλασικές ποικιλίες γκαζόν
- Μπορούν να φυτευτούν σχεδόν παντού
- Χρειάζονται λιγότερη περιποίηση ( λίπανση , κουρέματα κλπ)
- Είναι πιο ανθεκτικές σε ασθένειες
Μειονεκτήματα:
- Ο σπόρος τους είναι πιο ακριβός σε σχέση με τους κλασικούς σπόρους γκαζόν (ειδικά η Κικούγιου)
- Μειονεκτούν στην εμφάνιση σε σχέση με τα περισσότερα γκαζόν
- Κιτρινίζουν τον χειμώνα ( η Κικούγιου λιγότερο από την Ουγκάντα)
Η επιλογή του αν θέλεις να φυτέψεις αγριάδα αντί για γκαζόν είναι δική σου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν σε ενοχλεί που η αγριάδα θα κιτρινίζει τους χειμώνες , αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή , ειδικά αν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να αφιερώνεις πολύ χρόνο στην περιποίηση του χλοοτάπητά σου!
Αν όμως έχεις αποφασίσει να φυτέψεις αγριάδα αντί για γκαζόν στον κήπο σου , τότε παρακάτω θα δούμε μαζί πως να το κάνεις σωστά.
Πως να φυτέψω αγριάδα και πότε;
Η σπορά της αγριάδας γίνεται τόσο την άνοιξη όσο και το φθινόπωρο.
Αρχικά καθαρίζουμε το έδαφος από χόρτα και πετρες και το κάνουμε όσο πιο αφράτο γίνεται με φρεζάρισμα.
Πριν το φρεζάρισμα προσθέτουμε στο χώμα ένα ειδικό λίπασμα για γκαζόν αγριάδα ώστε να έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής της.
Ισοπεδώνουμε το έδαφος με μία τζουγκράνα όσο καλύτερα μπορούμε.
Ανακατεύουμε ιδανικά τον σπόρο της αγριάδας με άμμο για να γίνει καλύτερη διασπορά του στον χώρο και να μην πάρει τον σπόρο ο αέρας.
Διανέμουμε τον σπόρο στο έδαφος ( ένα κιλό σπόρου αγριάδας επαρκεί για σπορά περίπου 30-40 τμ) και με μία τζουγκράνα τον διανέμουμε ομοιόμορφα.
Στην συνέχεια με έναν κύλινδρο ή ένα βαρέλι πατάμε καλά τον σπόρο στο έδαφος και στη συνέχεια ποτίζουμε.
Το πότισμα πρέπει να επαναλαμβάνεται καθημερινά μέχρι να φυτρώσει ο σπόρος της αγριάδας , ώστε το χώμα να είναι συνέχεια υγρό και να μην ξερένεται.
Όταν φυτρώσει ο σπόρος πρέπει το πότισμα να μειώνεται σιγά σιγά ώστε η αγριάδα να δημιουργήσει δυνατή ρίζα και να αρχίσει να εξαπλώνεται.
Και ένα μυστικό: είναι πολύ πιθανόν να επισκεφτούν τον χώρο μυρμήγκια ώστε να πάρουν τον σπόρο της αγριάδας. Για αυτό τον λόγο καλό είναι να τοποθετούμε σε διάφορα μέρη του γκαζόν ένα δυνατό φάρμακο για μυρμήγκια για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων.
Ακόμα καλύτερα θα είναι πριν την σπορά να ανακατέψουμε τον σπόρο και με ”ψειρόσκονη” !
Πόσο καιρό κάνει να βγει η αγριάδα;
Από τη στιγμή που θα γίνει η σπορά της , η αγριάδα κάνει να φυτρώσει περίπου 12-20 ημέρες ανάλογα με την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας και του εδάφους καθώς επίσης και από τα επίπεδα της υγρασίας.
Γκαζόν αγριάδα περιποίηση
Ας δούμε τώρα πως πρέπει αν περιποιηθούμε την αγριάδα μας από τη στιγμή που θα φυτρώσει και μετά.
Γκαζόν αγριάδα πότισμα
Όπως είπαμε και προηγουμένως μέχρι να φυτρώσει η αγριάδα απαιτείται καθημερινό πότισμα. Μετά όμως πρέπει να μειώσουμε τα ποτίσματα , ώστε να αναπτύξει δυνατό ριζικό σύστημα και να εξαπλωθεί γρηγορότερα.
Σε γενικές γραμμές η αγριάδα χρειάζεται πότισμα κάθε 3-4 ημέρες την άνοιξη και το φθινόπωρο , κάθε 1-2 ημέρες το καλοκαίρι και σχεδόν καθόλου ποτίσματα τον χειμώνα.
Αυτό βέβαια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι ο τύπος του εδάφους , οι θερμοκρασίες και η υγρασία της ατμόσφαιρας.
Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι να ποτίζουμε την αγριάδα , όπως και τα υπόλοιπα είδη γκαζόν πρωϊνές ή βραδινές ώρες και ποτέ κατά το μεσημέρι!
Γκαζόν αγριάδα κούρεμα
Η αγριάδα απαιτεί λιγότερα κουρέματα σε σχέση με τις κλασικές ποικιλίες γκαζόν ( ειδικά η Ουγκάντα). Τα κουρέματα πρέπει να είναι αυστηρά και χαμηλά (5-30mm).
Γκαζόν αγριάδα λίπανση
Η αγριάδα απαιτεί λιγότερη λίπανση από τις κλασικές ποικιλίες γκαζόν.
Αντιδρά πολύ καλά σε λιπάνσεις αζώτου.
Σε γενικές γραμμές μία λίπανση τον Φεβρουάριο-Μάρτιο και μία τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο με ένα κατάλληλο λίπασμα για γκαζόν είναι αρκετές. Συμπληρωματικά καλό είναι να γίνουν και μία ή δύο λιπάνσεις κατά την περίοδο του καλοκαιριού με ένα αζωτούχο λίπασμα.
Συμπέρασμα
Η αγριάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγκατάσταση χλοοτάπητα σχεδόν σε όλα τα μέρη.
Ειδικά σε πολύ δύσκολα εδάφη αποτελεί ίσως την μοναδική επιλογή.
Αν έχεις αποφασίσει να φυτέψεις στον κήπο σου αγριάδα αντί για γκαζόν , τώρα ξέρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να το κάνεις σωστά !
Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο !
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Καλημέρα. Έχω αγριάδα στο σπίτι μου, περίπου ένα στρέμα, και έχει πιάσει ένα παράσιτο λευκό πάνω στα φύλλα που δεν φεύγει με τίποτα. Γεωπόνος μου είπε ότι το παράσιτο λέγεται cuscuta. Το ψεκάζω με kerb αλλά δεν φεύγει. Τι λύσεις υπάρχουν; Ευχαριστώ