fbpx

Καλλιέργεια σκόρδου: ένας πλήρης οδηγός!

Καλλιέργεια σκόρδου στον κήπο και σε γλάστρα!

Το σκόρδο είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα λαχανικά τόσο στην Ελλάδα , όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στην μαγειρική , ενώ πολλοί είναι αυτοί που το χρησιμοποιούν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο στον κήπο όσο και ζαρτινιέρες και γλάστρες σχεδόν όλο τον χρόνο.

Σκόρδο φυτό

Το σκόρδο (Allium sativum) ανήκει στην οικογένεια στην οικογένεια των Liliaceae.

H καταγωγή του είναι από την Κεντρική Ασία , όμως ήταν ευρέως γνωστό από τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα , την Ρώμη και την Αίγυπτο.

Το σκόρδο έχει βολβώδες στέλεχος και τα φύλλα του είναι στενά, μακριά και κοφτερά. Στην κορυφή του στελέχους εμφανίζεται το άνθος που έχει λευκό χρώμα.

σκόρδο φύτεμα

Καλλιέργεια σκόρδου

Ο βολβός του σκόρδου ή κεφάλι αποτελείται από πολλά μικρά βολβοειδή μέρη που λέγονται σκελίδες και έχουν κοινή βάση καλύπτονται δε όλα μαζί από 3-5 μεμβράνες.

Το σκόρδο πολλαπλασιάζεται με τους βολβούς του. Οι ανθοφόροι άξονες δεν έχουν σπόρια αλλά μερικές φορές φέρουν μικρούς βολβούς που επίσης χρησιμοποιούνται στον πολλαπλασιασμό του.

Καλλιέργεια σκόρδου φύτευση

Ιδανική περίοδος φύτευσης του σκόρδου στις ελληνικές συνθήκες είναι ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος. Σε περιοχές με ιδιαίτερα ψυχρούς χειμώνες όμως φυτεύεται συνήθως από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο.

Η διάρκεια καλλιέργειας του σκόρδου κυμαίνεται από τους 6 έως τους 8 μήνες για παραγωγή του βολβού , ενώ η συγκομιδή των φύλλων ξεκινάει συνήθως 2-3 μετά την φύτευση.

Οι ιδανικές αποστάσεις φύτευσης για το σκόρδο είναι 10-12 εκ επί της γραμμής και 20-25 εκ μεταξύ των γραμμών.

Το βάθος φύτευσης το σκόρδου πρέπει να είναι περίπου 2-4 εκ.

σκόρδο φύτευση

Καλλιέργεια σκόρδου

Όπως αναφέραμε παραπάνω η φύτευση γίνεται με τις σκελίδες του σκόρδου και ιδανικά πρέπει να χρησιμοποιούμε πιστοποιημένο σπόρο σκόρδου. Κάθε σκόρδο περιέχει περίπου 10 σκελίδες. Καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε όλες τις σκελίδες στην φύτευση όμως..

Ένα μυστικό: Οι εξωτερικές σκελίδες του σκόρδου είναι μεγαλύτερες και ποιοτικότερες από τις εσωτερικές και μας δίνουν φυτά με μεγαλύτερους βολβούς. Για αυτό πρέπει να τις προτιμούμε κατά την φύτευση. Επίσης πρέπει να προσέχουμε να μην χρησιμοποιούμε τις μαλακές σκελίδες αλλά μόνο τις σκληρές!

Πολύ βασικό παράγοντα στην καλλιέργεια σκόρδου παίζει η ποιότητα του εδάφους. Το σκόρδο προτιμά εδάφη γόνιμα , μαλακά , με πολύ καλή αποστράγγιση.

Σε περίπτωση καλλιέργειας σκόρδου σε γλάστρα πρέπει να επιλέγουμε πάντα φυτόχωμα πολύ καλής ποιότητας , εμπλουτισμένο με κόμποστ , περλίτη ή ελαφρόπετρα !

Τι λίπασμα θέλουν τα σκόρδα ;

Η καλλιέργεια σκόρδου είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και για αυτό τον λόγο δεν πρέπει ποτέ να αμελούμε την συστηματική του λίπανση.

Το σκόρδο για να αναπτυχθεί σωστά πρέπει να υπάρχει στο έδαφος επάρκεια σε άζωτο , φώσφορο , κάλιο , ασβέστιο , μαγνήσιο και ιχνοστοιχεία.

Πριν τη φύτευση του σκόρδου καλό είναι να προσθέτουμε στο έδαφος ένα βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά σε ποσότητα 0,8-1 κιλό ανά 10 τ.μ , καθώς επίσης και φυσικό ασβέστιο για φυτά σε ποσότητα που εξαρτάται από το PH του εδάφους μας , αλλά σε γενικές γραμμές μία ποσότητα  1 κιλό ανά 10 τ.μ θεωρείται ικανοποιητική και ασφαλής.

φυσικό ασβέστιο για φυτά gemma οργανικό ασβέστιο μαγνήσιο

Και ένα ακόμα μυστικό: Η προσθήκη στο έδαφος ατταπουλγίτη θα δώσει εξαιρετικό μέγεθος και ανάπτυξη στα σκόρδα σας. Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε !

Τέλος , ο διαφυλλικός ψεκασμός με υγρό εκχύλισμα φυκιών είναι ακόμα μία εξαιρετική πρακτική που βοηθάει πολύ την ανάπτυξη του σκόρδου. Τρεις εφαρμογές με φύκια κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας βοηθούν τα σκόρδα τόσο στην ανάπτυξή τους , όσο και στις έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και στην αντοχή τους στους καύσωνες !

Καλλιέργεια σκόρδου πότισμα

Η καλλιέργεια σκόρδου απαιτεί συνεχή παρουσία υγρασίας στα επιφανειακά στρώματα του εδάφους. Για αυτό το λόγο απαιτούνται ελαφρά ποτίσματα κάθε 3-4 ημέρες αναλόγως της θερμοκρασίας και τον τύπο του εδάφους με σχετικά μικρή ποσότητα νερού.

Η υπερβολική υγρασία οδηγεί πολλές φορές σε διάφορες ασθένειες της ρίζας (πχ βοτρύτης).

Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι να σταματάμε τα ποτίσματα 10-15 ημέρες πριν την συγκομιδή , καθώς η υγρασία στο τελικό στάδιο της καλλιέργειας δεν θα επιτρέψει την σωστή ξήρανση του βολβού , ενώ ενδέχεται να προκαλέσει σαπίσματα κατά την αποθήκευση!

Καλλιέργεια σκόρδου ασθένειες

To σκόρδο προσβάλλεται από αρκετούς μύκητες όπως ο βοτρύτης , ο περονόσπορος , η σκωρίαση κ.α και από διάφορα έντομα όπως ο θρίπας και η λιριόμυζα.

Καλό είναι να κάνουμε προληπτικά ραντίσματα στα σκόρδα μας με σκευάσματα διασυστηματικού χαλκού και βιολογικών εντομοκτόνων όπως τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων και το φυσικό πύρεθρο κάθε 15-20 ημέρες για να τα διατηρούμε υγιή.

Σε περίπτωση όμως μυκητολογικής ή εντομολογικής προσβολής , πρέπει πάντα να απευθυνόμαστε σε Γεωπόνους για να μας δώσουν σωστές οδηγίες για την αποτελεσματική τους καταπολέμηση.

TIP: μπορείτε πάντα να συμβουλεύεστε τους Γεωπόνους του myAGROmarket για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε με τις καλλιέργειές σας. Καλέστε τους στα τηλέφωνα επικοινωνίας του eshop για να σας δώσουν εντελώς δωρεάν τις συμβουλές τους!

Καλλιέργεια σκόρδου συγκομιδή και αποθήκευση

Η συγκομιδή του ξερού σκόρδου γίνεται 6-8 μήνες μετά τη φύτευση , ενώ του φρέσκου μετά από 2-3 μήνες.

Λίγο πριν την ωρίμανση τα φύλλα του σκόρδου αρχίζουν και γέρνουν προς τα κάτω , έτσι καταλαβαίνουμε και ότι φτάνει η ώρα της συγκομιδής.

σκόρδο καλλιέργεια

Καλλιέργεια σκόρδου

Αφού τα βγάλουμε από το χώμα είναι καλό να τα αφήσουμε σε σωρούς στο χωράφι για 5-10 ημέρες ώστε να ξεραθούν σωστά και στη συνέχεια να τα αποθηκεύσουμε με ένα δροσερό μέρος με όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία και καλό αερισμό.

Τα σκόρδα μπορούν να διατηρηθούν στην αποθήκη για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να φυτρώσουν , περίπου για 6-7 μήνες!

Τώρα μπορείς να δοκιμάσεις να καλλιεργήσεις και εσύ τα δικά σου σκόρδα στον κήπο ή στο μπαλκόνι σου !

Ευχόμαστε το άρθρο μας για την καλλιέργεια σκόρδου να σας φάνηκε χρήσιμο !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

 

Αγριάδα αντί για γκαζόν: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστα: όλα τα μυστικά για φρέσκες σπιτικές ντομάτες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες