fbpx
καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα

Καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστα: όλα τα μυστικά για φρέσκες σπιτικές ντομάτες!

Καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα: η απόλυτη λύση για φέσκες ντομάτες στο μπαλκόνι σου!

Θέλεις να καλλιεργήσεις τις δικές σου ντομάτες , αλλά δεν έχεις κήπο; Κανένα πρόβλημα..

Μπορείς να καλλιεργήσεις ντομάτες πολύ εύκολα σε γλάστες στο μπαλκόνι ή την ταράτσα σου , αρκεί να ακολουθήσεις μερικές απλές συμβουλές !

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις ώστε να καλλιεργήσεις ντομάτες σε γλάστρα με τον σωστό τρόπο.

ντομάτα σε γλάστρα

Καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα

Επιλογή της κατάλληλης γλάστρας

Το πρωτο βήμα είναι σαφώς η επιλογή της γλάστρας. Η ντομάτα αναπτύσσει πλούσιο ριζικό σύστημα και για αυτό το λόγο η γλάστρα που θα διαλέξεις πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 λίτρα ή και μεγαλύτερη.

Αν διαλέξεις μία μικρή γλάστρα η ντομάτα δεν θα έχει χώρο να αναπτύξει το ριζικό της σύστημα , με αποτέλεσμα να έχει μειωμένη ανάπτυξη και να ”γεράσει” πιο γρήγορα.

Επιλογή του κατάλληλου χώματος

Η επιλογή χώματος είναι πολύ σημαντική επίσης. Η καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα χρειάζεται χώμα το οποίο είναι μεν πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία , αλλά ταυτόχρονα στραγγίζει και εύκολα. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι είτε να ανακατέψεις χώμα κήπου με ένα κλασικό φυτόχωμα λουλουδιών ή ακόμα καλύτερα να προμηθευτείς ένα ποιοτικό φυτόχωμα για λαχανικά από κάποιο γεωπονικό κατάστημα ή φυτώριο.

Αυτά τα χώματα έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι απαλλαγμένα από διάφορους μύκητες , βακτήρια , έντομα και ζιζάνια , ενώ επίσης διαθέτουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία για τα πρώτα στάδια ζωής της ντομάτας σου !

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσεις να κάνεις είναι να τοποθετήσεις στον πάτο της γλάστρας ένα λεπτό στρώμα ελαφρόπετρας για γλάστρες ώστε να γίνεται σωστή αποστράγγιση !

Επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας

Όσον αφορά την επιλογή της ποικιλίας που θα διαλέξεις να καλλιεργήσεις , δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Μπορείς να διαλέξεις κοντές ποικιλίες , οι οποίες δεν ξεπερνούν το ένα μέτρο σε ύψος , ή και ψηλές ανάλογα με τον χώρο που διαθέτεις. Οι επιλογές είναι αμέτρητες. Μπορείς να διαλέξεις ντομάτες όλων των χρωμάτων (κόκκινες , κίτρινες , πράσινες και μαύρες) , παραδοσιακές ή και υβρίδια , ντοματίνια ή ακόμα και ντομάτες για σάλτσα!

Η επιλογή είναι καθαρά δική σου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορείς να καλλιεργήσεις όλα τα είδη ντομάτας σε γλάστρα.

μαύρη ντομάτα κριμαίας σπόροι

Καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα

Μπορείς είτε να προμηθευτείς έτοιμα σπορόφυτα ντομάτας από γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια , είτε να δημιουργήσεις τα δικά σου φυτά από σπόρο.

Αν αποφασίσεις να δημιουργήσεις τα δικά σου φυτά , κάτι που σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα καθώς είναι μία πολύ ωραία και δημιουργική διαδικασία που θα λατρέψεις , να ξέρεις ότι στο myAGROmarket έχουμε συγκεντρώσει για εσένα μία τεράστια ποικιλία από σπόρους ντομάτας για να διαλέξεις όποια σου αρέσει περισσότερο!

Στα ηλεκτρονικά μας ράφια θα βρεις ντομάτες κοντές , αναρριχώμενες , ντοματίνια και ντομάτες για σάλτσα σε όλα τα χρώματα !

Επιλογή της κατάλληλης θέσης

Η ντομάτα σαν φυτό χρειάζεται τουλάχιστον 8 ώρες φωτός την ημέρα για να αναπτυχθεί σωστά. Για αυτό πρέπει να την τοποθετήσεις σε ένα μέρος που θα μπορεί να δέχεται το φως του ήλιου όλη την ημέρα και να μην είναι στη σκιά.

Σε περιόδους καύσωνα όμως που η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 35-40οC η ντομάτα χρειάζεται σκίαση. Και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείς να μεταφέρεις την γλάστρα σου για κάποιες ώρες σε ένα λίγο πιο σκιερό σημείο , ώστε να μην σοκαριστεί από την πολύ υψηλή θερμοκρασία!

καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρες

Καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα

Στήριξε την ντομάτα σου

Η καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα είτε είναι κοντή είτε ψηλή χρειάζεται αναγκαστικά υποστύλωση , ειδικά από το σημείο που θα βγάλει καρπούς και μετά , καθώς ενδέχεται από το βάρος να σπάσει ο κορμός της.

Επίσης αν δεν στηρίξεις σωστά την ντομάτα σου και τα φύλλα της ακουμπάνε στο χώμα είναι πολύ πιο εύκολο να προσβληθεί από μύκητες , βακτήρια και έντομα!

Υπάρχουν πολλές επιλογές σε στηρίγματα φυτών για να διαλέξεις. Μπορείς να τοποθετήσεις έναν ξύλινο πάσαλο ή να προμηθευτείς ειδικά στηρίγματα φυτών , τα οποία υπάρχουν σε πολλά μεγέθη. Τα στηρίγματα αυτά είναι συνήθως μεταλλικά με πλαστική επένδυση ώστε να μην ”καίνε τα φυτά” ή φτιαγμένα από μπαμπού.

στηρίγματα φυτών

Καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην βάλεις ΠΟΤΕ μεταλλική βέργα για στήριξη των φυτών σου και επίσης μην τα στηρίξεις στα κάγκελα του μπαλκονιού. Το μέταλλο ανεβάζει πολύ υψηλές θερμοκρασίες και είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει εγκάυματα στα φυτά σου!

Αν έχεις μεταλλικές βέργες και θέλεις να τις χρησιμοποιήσεις , τύλιξέ τες με κάποια πλαστική ταινία πρώτα !

Τέλος , στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα πολλά ειδικά δεματικά φυτών για να διαλέξεις ώσε να μην υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσεις τον κορμό της ντομάτας σου.

Πότισε σωστά την ντομάτα σου

Η καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό. Φρόντισε να ποτίζεις κάθε 2-3 μέρες την άνοιξη και σχεδόν κάθε μέρα το καλοκαίρι.

Αυτό βέβαια είναι πολύ σχετικό και εξαρτάται από το χώμα που θα διαλέξεις και από την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας.

Και ένα μυστικό για το πότισμα: Ένα πολύ έξυπνο κόλπο για να καταλαβαίνεις κάθε πόσες μέρες πρέπει να ποτίζεις τα φυτά σου είναι το εξής:

Πότισέ τα μία φορά και μετά περίμενε να δεις σε πόσες μέρες θα εμφανίσουν συμπτώματα έλλειψης νερού. Αν για παράδειγμα μετά από 3 ημέρες δεις ότι τα φυτά φαίνονται διψασμένα και έχουν αρχίσει τα στρίβουν να φύλλα τους προς τα κάτω , σημαίνει ότι πρέπει να τα ποτίζεις κάθε 2 ημέρες !

Λίπανση ντομάτας

Η καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα είναι ιδιαίτερα πιο απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία από αυτή στον έδαφος. Και αυτό γιατί τα θρεπτικά στοιχεία του χώματος είναι περιορισμένα και εξαντλούνται σχετικά γρήγορα.

Πρέπει συνεπώς να προσφέρεις στην ντοματα σου σε τακτά χρονικά διαστήματα όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται.

Η ντομάτα για να αναπτυχθεί σωστά χρειάζεται άζωτο , φώσφορο , κάλιο , ασβέστιο , μαγνήσιο και ιχνοστοιχεία.

Όπως έχουμε πει σε άλλο μας άρθρο: ” Λίπασμα για φυτά σε γλάστρεςτα φυτά που φυτεύουμε σε γλάστρα καλό είναι να τα λιπαίνουμε με ειδικά υγρά λιπάσματα και όχι με κοκκώδη καθώς μπορεί να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα.

Tα βασικά που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου για να απολάυσεις την μέγιστη δυνατή παραγωγή είναι προσθέτεις στο χώμα μία φορά τον μήνα ένα βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά πλούσιο σε άζωτο , ψώσφορο , κάλιο και μαγνήσιο , καθώς επίσης και φυσικό ασβέστιο για φυτά ώστε να προλάβεις την ”τάπα” της ντομάτας!

τάπα ντομάτας ξηρά κορυφή

Καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα

ΤΙP : εκτός από την προσθήκη ασβεστίου στο έδαφος , απαραίτητοι είναι και οι διαφυλλικοί ψεκασμοί κάθε 15 ημέρες με ένα ποιοτικό υγρό λίπασμα ασβεστίου. Το ασβέστιο εκτός του ότι προλαμβάνει και θεραπεύει την ”τάπα” συμβάλλει τα μέγιστα και στην ενίσχυση της άμυνας των φυτών ενάντια σε μύκητες και βακτήρια !

Συμληρωματικά , πολύ καλή καλλιεργητική πρακτική είναι να ποτίζεις την ντομάτα σου κάθε 10-15 ημέρες με ένα  υγρό βιολογικό λίπασμα για ντομάτες καθώς παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται πολύ γρήγορα!

Fytopan υγρό βιολογικό λίπασμα Gemma

Καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα

Τέλος , οι ντομάτες αναταποκρίνονται πολύ καλά σε διαφυλλικούς ψεκασμούς με υγρό εκχύλισμα φυκιών , καθώς επίσης και στην λίπανση με χηλικό σίδηρο για φυτά!

Προστασία από ασθένειες και έντομα

Οι ντομάτες προσβάλλονται από πολλούς μύκητες , βακτήρια και έντομα.

Είναι πολύ δύσκολο να καλύψουμε τα πάντα για την φυτοπροστασία της ντομάτας σε αυτό το άρθρο. Θα αναφέρουμε όμως τα βασικότερα που πρέπει να προσέξεις.

Καλό είναι να κάνεις προληπτικά ραντίσματα στην ντομάτα σου με σκευάσματα διασυστηματικού χαλκού και βιολογικών εντομοκτόνων όπως τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων και το φυσικό πύρεθρο κάθε 15-20 ημέρες!

Σε περίπτωση όμως μυκητολογικής ή εντομολογικής προσβολής , πρέπει πάντα να απευθυνόμαστε σε Γεωπόνους για να μας δώσουν σωστές οδηγίες για την αποτελεσματική τους καταπολέμηση.

TIP: μπορείτε πάντα να συμβουλεύεστε τους Γεωπόνους του myAGROmarket για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε με τις καλλιέργειές σας. Καλέστε τους στα τηλέφωνα επικοινωνίας του eshop για να σας δώσουν εντελώς δωρεάν τις συμβουλές τους!

 

Και ένα τελευταίο μυστικό: μπορείς να φυτέψεις σε άλλες γλάστρες ή ακόμα και στην ίδια γλάστρα βασιλικούς και κατιφέδες. Τα δύο αυτά φυτά είναι γνωστό ότι απωθούν πολλά βλαβερά έντομα και θα προστατεύουν την ντομάτα σου καθόλη την περίοδο της καλλιέργειας!

κατιφές-βασιλικός-ντομάτα

Καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα

Συμπέρασμα

Η καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα αποτελεί μια συναρπαστική εμπειρία για κάθε ερασιτέχνη κηπουρό. Είναι η ιδανική λύση για όσους διαθέτουν περιορισμένο χώρο στον κήπο τους ή ακόμα και για εκείνους που ζουν σε πόλεις και δεν έχουν κήπο.

Η καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να απολαύσεις τις δικές σου νόστιμες και φρέσκες ντομάτες !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

 

Καλλιέργεια σκόρδου: ένας πλήρης οδηγός!
Κατιφές , ένα πολύ χρήσιμο φυτό !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες