fbpx
κατιφές φυτό φροντίδα

Κατιφές , ένα πολύ χρήσιμο φυτό !

Ο κατιφές και η φροντίδα του!

Ο κατιφές (Tagetes sp) είναι ένα ετήσιο καλλωπιστικό φυτό με καταγωγή από το Μεξικό. Ξεχωρίζει για την πλούσια και όμορφη ανθοφορία του που διαρκεί από τις αρχές τις άνοιξης έως και τα τέλη του φθινοπώρου.

Είναι ένα από τα αγαπημένα λουλούδια που οι Έλληνες φυτεύουμε παραδοσιακά σε κήπους και μπαλκόνια , τόσο για λόγους ομορφιάς όσο και για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Κατιφές φυτό

Ο κατιφές είναι ετήσιο φυτό με ταχύτατη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία η οποία ξεκινάει από τις αρχές τις άνοιξης και τελειώνει στις αρχές του χειμώνα όταν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους 5οC.

Τα άνθη του είναι πορτοκαλί κίτρινα ή και δίχρωμα ανάλογα με την ποικιλία. Το ύψος του κυμαίνεται από 20 εκατοστά έως και 90 εκατοστά.

Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξή του είναι από 15 έως και 30 βαθμούς , ενώ όπως είπαμε δεν αντέχει όταν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους 5 βαθμούς.

κατιφές φυτό

Κατιφές πότε φυτεύεται

Ο κατιφές μπορεί να φυτευτεί τόσο στο έδαφος όσο και σε γλάστρα χωρίς κανένα πρόβλημα. Φυτεύεται συνήθως στις αρχές της άνοιξης (Μάρτιο-Απρίλιο) , ενώ αν θέλουμε να κάνουμε σπορά κατιφέ αυτή πρέπει να γίνει έναν μήνα περίπου νωρίτερα από την ώρα που θέλουμε να τον φυτέψουμε στην τελική του θέση.

Μπορεί να φυτευτεί σχεδόν σε όλους τους τύπους των εδαφών , έχει όμως προτίμηση σε ”πλούσια” χώματα , τα οποία έχουν καλή αποστράγγιση.

Όταν τον φυτεύουμε σε γλάστρα πρεπει να επιλέγουμε μόνο ποιοτικό φυτόχωμα γενικής χρήσης και δεν πρέπει να παραλείπουμε να προσθέτουμε στον πάτο μία στρώση ελαφρόπετρα για γλάστρες για σωστή αποστράγγιση !

Πολλαπλασιάζεται κατά βάση με σπόρο κατιφέ , ενώ μπορεί πολύ εύκολα να πολλαπλασιατεί και με μοσχεύματα χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας!

κατιφές σπόροι διπλός ψηλός μίγμα

Κατιφές πότισμα

Ο κατιφές είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό και οι απαιτήσεις του σε νερό είναι πολύ μικρές , ειδικά όταν φυτεύεται στο έδαφος. Αν εξαιρέσουμε τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού χρειάζεται πότισμα κάθε 4-5 ημέρες.

Αντίθετα όταν φυτεύεται σε γλάστρα καλό είναι να ποτίζεται κάθε 2-3 ημέρες την άνοιξη και το φθινόπωρο και κάθε μέρα το καλοκαίρι.

Μπορεί να είναι πολύ ανθεκτικός όπως είπαμε σε συνθήκες ξηρασίας , αλλά η ανθοφορία του δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή σε συνθήκες έλλειψης νερού.

Κατιφές λίπανση

Ο κατιφές δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά την λίπανσή του. Όταν φυτεύεται στο έδαφος , η προσθήκη ενός λιπάσματος πλούσιο σε κάλιο μία φορά τον μήνα είναι αρκετή. Ιδανικά λίπασμα για αυτή την περίπτωση είναι το κλασικό μπλε λίπασμα και ένα κρυσταλλικό λίπασμα ανθοφορίας !

Όταν φυτεύεται σε γλάστρα καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε κοκκώδη λιπάσματα , όπως έχουμε πει πολλές φορές στo παρελθόν. Αντίθετα πρέπει να κάνουμε ποτίσματα κάθε 15-20 ημέρες με ένα υγρό λίπασμα ανθοφορίας πλούσιο σε κάλιο και ιχνοστοιχεία.

Και ένα μυστικό: ο κατιφές αντιδρά πολύ καλά και στην προσθήκη σιδήρου , ο οποίος κάνει τα φύλλα του πιο πράσινα και την ανθοφορία του καλύτερη. Για αυτό δεν πρέπει να παραλείπουμε να τον ποτίζουμε κάθε 15 ημέρες με χηλικό σίδηρο για φυτά!

χηλικός σίδηρος Grow Well

Χηλικός σίδηρος για φυτά

Κατιφές ασθένειες

Ο κατιφές προσβάλεται τόσο από μύκητες (ωίδιο , σκωρίαση , βοτρύτη κ.α) όσο και από διάφορα έντομα (αλευρώδης , αφίδες , τετράνυχος).

Ειδικά το ωίδιο σε συνθήκες έντονης υγρασίας αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα και μπορεί να τον ξεράνει πολύ γρήγορα αν δεν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα.

κατιφές ασθένειες

Ωίδιο σε κατιφέ

Μία πολύ καλή και απλή πρακτική είναι να ραντίζουμε τους κατιφέδες μας με διασυστηματικό χαλκό και υγρό θειάφι μία φορά τον μήνα ώστε να διατηρούνται υγιείς.

Επιπλέον για την αντιμετώπιση των εντόμων μπορούμε να κάνουμε προληπτικά ραντίσματα κάθε 20-30 ημέρες με άλατα καλίου λιπαρών οξέων και φυσικό πύρεθρο !

Γιατί ξερένεται ο κατιφές;

Ένας από τους κυριότερους λόγους που μπορεί να δούμε τους κατιφέδες μας να ξερένονται είναι το ωίδιο. Αυτός ο μύκητας εμφανίζεται σε συνθήκες έντονης υγρασίας και μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες.

Άλλος ένας λόγος που μπορέι να ξερένεται είναι και ο τετράνυχος. Ο τετράνυχος πολλάπλασιάζεται πολύ γρήγορα όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να ξεράνει τα φύλλα των κατιφέδων σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Τέλος οι κατιφέδες μπορεί να ξεραθούν και από την υπερβολική υγρασία. Για αυτό είπαμε και παραπάνω ότι ειδικά όταν φυτεύονται σε γλάστρα πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο ποιοτικά φυτοχώματα και ελαφρόπετρα για σωστή αποστράγγιση!

Όταν βλέπουμε ότι οι κατιφέδες μας εμφανίζουν συμπτώματα καλό είναι να απευθυνόμαστε απευθείας σε ειδικούς Γεωπόνους για να δώσουν μία σίγουρη λύση στο πρόβλημά μας.

TIP: μπορείτε πάντα να συμβουλεύεστε τους Γεωπόνους του myAGROmarket για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε με τις καλλιέργειές σας. Καλέστε τους στα τηλέφωνα επικοινωνίας του eshop για να σας δώσουν εντελώς δωρεάν τις συμβουλές τους!

Ήξερες ότι: o κατιφές είναι ένα από τα καλύτερα φυτά για να φυτέψεις στον λαχανόκηπό σου ;

Μπορείς να φυτέψεις κατιφέ ανάμεσα στα λαχανικά σου για να τα προφυλάξεις από διάφορα βλαβερά έντομα , όπως σκουλήκια του εδάφους , καθώς επίσης και από νηματώδεις. Οι ρίζες του κατιφέ εκκρίνουν μία ουσία η οποία απωθεί τα έντομα και κρατάει τα λαχανικά σου ασφαλή !

κατιφές λουλούδι

Τώρα που ξέρεις τα πάντα για τον κατιφέ ήρθε η ώρα να αρχίσεις να τον φυτεύεις στον κήπο σου , τόσο για τα όμορφα άνθη του όσο και για να κρατάς τα φυτά σου υγιή !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστα: όλα τα μυστικά για φρέσκες σπιτικές ντομάτες!
Ποιο είναι το καλύτερο λίπασμα για γαρδένια;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες