σκορπιός στο σπίτι αντιμετώπιση

Σκορπιός στο σπίτι αντιμετώπιση: 3+1 τρόποι

Σκορπιός στο σπίτι αντιμετώπιση

”Βρήκα σκορπιό στο σπίτι τι να κάνω;”. Αυτή είναι μία από τις πολύ συχνές ερωτήσεις που ακούει κάθε Γεωπόνος και Απεντομωτής.

Αν και εσύ βρήκες σκορπιό στο σπίτι σου και ψάχνεις να βρεις τρόπο να τον εξοντώσεις , τότε είσαι στο σωστό μέρος. Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις τα πάντα για τους σκορπιούς , καθώς επίσης και όλους τους τρόπους να τους καρατήσεις μακρυά από το σπίτι σου!

Σκορπιός

Οι σκορπιοί ανήκουν στην κατηγορία των αραχνίδων της συνομοταξίας των αρθρόποδων.

Το μήκος τους κυμαίνεται από 3 έως 20 εκατοστά, φέρουν τέσσερα ζεύγη ποδιών και λεπτή ουρά στην οποία καταλήγει το κεντρί από το οποίο εκκρίνεται το δηλητήριο με το οποίο σκοτώνουν τα θηράματά τους. Το δηλητήριο παράγεται από εξειδικευμένους αδένες που φέρουν στο κοιλιακό τους τμήμα. Επιπλέον έχουν μεγάλες δαγκάνες και είναι σαρκοβόροι.

Η διάρκεια ζωής των σκορπιών διαφέρει ανάλογα με το είδος.  Οι περισσότεροι έχουν  μέσο όρο ζωής 4-7 χρόνια, υπάρχουν και δύο είδη που φθάνουν τα 25 χρόνια.

Διαχειμάζουν σε ξηρά κλίματα και τους συναντάμε κυρίως κάτω από πέτρες, μέσα στην άμμο, σε εσοχές κορμών, ανάμεσα από ξύλα, ακόμα και σε τοίχους ή σε περβάζια παραθύρων. Οι σκορπιοί είναι νυκτόβιοι, γι’ αυτό το λόγο το πρωί μπορεί να τους βρούμε κρυμμένους μέσα σε παπούτσια, παντόφλες, ρούχα κ.λπ.

Οι σκορπιοί τρέφονται με άλλα μικρά έντομα όπως αράχνες , κατσαρίδες κ.α

σκορπιοί στο σπίτι αντιμετώπιση

Σκορπιός στο σπίτι αντιμετώπιση

Είδη σκορπιόυ στην Ελλάδα

Αν και υπάρχουν σχεδόν 1200 είδη σκορπιών παγκοσμίως , στην Ελλάδα συναντάμε μόνο τα παρακάτω είδη:

Buthuseuropeus: Μήκος 8,5 εκατοστά , χρώμα κοκκινοκίτρινο και πολύ δηλητηριώδης.

Euscorpiusflavicauda: Πρόκειται για τον κοινό σκορπιό και έχει μήκος 3-3,5 εκατοστά.

Euscorpiusitalicus: Λίγος μεγαλύτερος από το προηγούμενο είδος.

Euscorpiuscarpathicus: Μικρός σταχτόμαυρος και δεν είναι δηλητηριώδης.

Υπάρχουν θανατηφόροι σκορπιοί στην Ελλάδα ;

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν είδη θανητηφόρων σκορπιών. Τα περισσότερα είδη είναι εντελώς ακίνδυνα. Παρόλα αυτά το δηλητήριο μερικών ειδών μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ζάλη, πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία, έμετο, αίσθημα παλμών, δύσπνοια, κυάνωση, δυσφαγία, έντονη εφίδρωση, λαρυγγικό οίδημα, μειωμένη αρτηριακή πίεση, σπασμούς, πνευμονικό οίδημα, σύγχυση και αναπνευστική παράλυση.

Σκορπιός στο σπίτι τι σημαίνει

Σκορπιός στο σπίτι αντιμετώπιση

Σκορπιός στο σπίτι τι σημαίνει ;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως , οι σκορπιοί ψάχνουν προστατευμένα μέρη για να κρυφτούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης κυνηγάνε την τροφή τους (μικρά έντομα) το βράδυ. Συνεπώς το σπίτι σου είναι ένα πολύ καλό μέρος τόσο για να κρυφτούν όσο και να κυνηγήσουν , ειδικά αν μέσα σε αυτό υπάρχουν έντομα όπως κατσαρίδες , αράχνες , σκνίπες κ.α !

Πάμε τώρα να δούμε πως μπορείς να κρατήσεις τους σκορπιούς μακρυά από το σπίτι σου..

Σκορπιοί στο σπίτι αντιμετώπιση

1.Κράτησε τον εξωτερικό χώρο του σπίτιού σου καθαρό

Στους σκορπιούς αρέσει να κρύβονται σε σκιερά και σκοτεινά μέρη , μακρυά από το φως του ήλιου. Συνεπώς φρόντισε να μην υπάρχουν σωροί από ξύλα ή πέτρες στους οποίους μπορούν να κρυφτούν και επίσης φρόντισε να έχεις κουρεμένα τα χόρτα. Αν βαριέσαι να τα κουρεύεις συνέχεια τουλάχιστον ψέκασέ τα με ένα ζιζανιοκτόνο !

2. Φύτεψε φυτά λεβάντας

Οι σκορπιοί απεχθάνονται τη μυρωδιά της λεβάντας. Μπορείς να προμηθευτείς σπόρους λεβάντας και να φυτέψεις περιμετρικά του σπιτιού σου ή ακόμη και να τις βάλεις σε γλάστρες στον κήπο ή στο μπαλκόνι σου. Επίσης μπορείς να αποξηράνεις τα άνθη της λεβάντας και να τα τοποθετήσεις στα παράθυρα του σπιτιού!

σπόροι λεβάντας

Σκορπιός στο σπίτι αντιμετώπιση

3. Σφράγισε τις εισόδους του σπιτιού σου

Οι σκορπιοί μπαίνουν στα σπίτια τόσο από τις πόρτες και τα παράθυρα , όσο και από ρωγμές στους τοίχους. Βρες λοιπόν πιθανές ρωγμές στο σπίτι σου και σφράγισέ τες , ενώ ταυτόχρονα βάλε σίτες σε πόρτες και παράθυρα!

4. Ψέκασε με ειδικά φάρμακα για σκορπιούς

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείς από τους σκορπιούς στο σπίτι σου είναι το συστηματικό ράντισμα με εντομοκτόνα σκευάσματα. Τα εντομοκτόνα όχι μόνο θα απωθήσουν τους σκορπιούς , αλλά θα απωθήσουν και διάφορα άλλα έντομα που εισέρχονται στο σπίτι σου και τα οποία προσελκύουν τους σκορπιούς…”με ενα σμπάρο δυο τρυγόνια , λοιπόν” !

eclat wp gemma φαρμακο για σκορπιούς

Σκορπιός στο σπίτι αντιμετώπιση

Υπάρχουν πολλά εντομοκτόνα στην ελληνική αγορά τα οποία είναι κατάλληλα για σκορπιούς. Τα πιο αποτελεσματικά από αυτά όμως το Eclat wp , το οποίο είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για σκορπιούς , κατσαρίδες και μύγες και το Draker και Draker RTU (ετοιμόχρηστο σκεύασμα) το οποίο είναι ακόμα ένα πολύ αποτελεσματικό απωθητικό για σκορπιούς , το οποίο μάλιστα καταπολεμά το 99% των εντόμων !

Draker RTU 400 ml ετοιμόχρηστο εντομοκτόνο

Σκορπιός στο σπίτι αντιμετώπιση

Τέλος , υπάρχει πλέον και ένα φυσικο απωθητικό σκορπιών και άλλων εντόμων , το οποίο λέγεται Pyranthenum και είναι 100% οικολογικό !

φυσικός πύρεθρος pyranthenum

Σκορπιός στο σπίτι αντιμετώπιση

Aυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ψεκάζεις μία φορά το μήνα τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού ( πιθανές ρωγμές στους τοίχους , έξω από πόρτες και παράθυρα , σωρούς από πέτρες και ξύλα κ.α) , αλλά και τους εσωτερικούς (πόρτες , παράθυρα , γωνίες , σιφώνια κ.α).

Όποιο από τα παραπάνω σκευάσματα και αν διαλέξεις , να είσαι σίγουρος/η ότι θα είναι 100% αποτελεσματικό. Να έχεις στο νου σου όμως ότι το οικολογικό σκεύασμα (Pyranthenum) είναι κατάλληλο κυρίως για εσωτερικούς χώρους και όχι τόσο για εξωτερικούς και αυτό γιατί ο φυσικός πύρεθρος (η δραστική του ουσία) διασπάται γρήγορα από την ηλιακή ακτινοβολία)!

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

 

Τρύπες στα φύλλα τριανταφυλλιάς. Τι τις προκαλεί;
Σκνίπες στο σπίτι αντιμετώπιση: 5+1 τρόποι !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες