Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς ;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς ;

Τι σημαίνει το κιτρίνισμα των φύλλων της τριανταφυλλιάς για την υγεία της ;

Σίγουρα όλοι όσοι έχουμε τριανταφυλλιές στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές τα φύλλα τους να κιτρινίζουν.

Το κιτρίνισμα των φύλλων υποδηλώνει ότι η τριανταφυλλιά μας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλήμα , το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε ώστε να την διατηρήσουμε υγιέστατη και καταπράσινη.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά για ποιους λόγους κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά…

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς μου ;

Το κιτρίνισμα των φύλλων της τριανταφυλλιάς μπορεί να οφείλεται σε πολλές διαφορετικές αιτίες όπως είναι η υπερβολική υγρασία , η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων ή και η προσβολή από έντομα και ασθένειες.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

1) Τα φύλλα της τριανταφυλλιάς κιτρινίζουν λόγω υπερβολικής υγρασίας ή έλλειψης νερού

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τον οποίο κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς είναι το υπερβολικό πότισμα.

πότισμα τριανταφυλλιάς

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς

Πολλές φορές , ειδικά όταν είμαστε αρχάριοι με την φροντίδα των φυτών , ποτίζουμε τα φυτά μας σε καθημερινή βάση (θέλοντας να κάνουμε καλό φυσικά). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην αφήνουμε το χώμα να στεγνώνει με αποτέλεσμα οι ρίζες των φυτών να ασφυκτιούν και να μην μπορούν να απορροφήσουν σωστά τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και όταν ξεχνάμε να ποτίσουμε τα φυτά μας για πολλές μέρες.

Τόσο η περίσσεια υγρασία όσο και η έλλειψη υγρασίας έχουν σαν αποτέλεσμα οι τριανταφυλλιές , αλλά και όλα τα φυτά γενικά να μην μπορούν να απορροφήσουν τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους , με αποτέλεσμα τα φύλλα τους να κιτρινίζουν.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ποτίζουμε όταν το χώμα έχει στεγνώσει. Αυτό χρειάζεται εμπειρία και παρατήρηση. Δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας που να λέει κάθε πότε πρέπει να ποτίζουμε καθώς κάθε χώμα είναι διαφορετικό.

Ένα πρακτικό κόλπο για να ξέρουμε κάθε πόσες μέρες πρέπει να ποτίζουμε είναι αφού κάνουμε ένα αρχικό πότισμα να περιμένουμε να δούμε μετά από πόσες ημέρες το φυτό αρχίζει να δείχνει διψασμένο. Αν για παράδειγμα ποτίσουμε την Δευτέρα και δούμε το φυτό μας διψασμένο το Σάββατο θα γνωρίζουμε ότι χρειάζεται πότισμα κάθε 4 περίπου ημέρες!

2) Τα φύλλα της τριανταφυλλιάς κιτρινίζουν λόγω προσβολής από έντομα και ασθένειες

Ένας πολύ συχνός λόγος κιτρινίσματος των φύλλων της τριανταφυλλιάς είναι η προσβολή από έντομα , αλλά και μύκητες.

Τα έντομα που προσβάλουν κυρίως την τριανταφυλλιά είναι οι αφίδες (μελίγκρα) , ο τετράνυχος και οι κάμπιες.

τετράνυχος τριανταφυλλιάς

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς

αφίδες σε φύλλα τριανταφυλλιάς

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς

Η μελίγκρα και ο τετράνυχος απομυζούν τους χυμούς της τριανταφυλλιάς , ενώ οι κάμπιες δημιουργούν τρύπες στα φύλλα της τριανταφυλλιάς , με αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις τα φύλλα μετά από λίγο καιρό και αν δε δράσουμε άμεσα , να κιτρινίζουν , να ξεραίνονται και αν πέφτουν.

Σε περίπτωση που αντιληφθείς προσβολή από μελίγκρα πρέπει να ψεκάσεις άμεσα με βιολογικό εντομοκτόνο με βάση τον φυσικό πύρεθρο , ενώ σε προσβολή από τετράνυχο μπορείς να ψεκάσεις θερινό πολτό ή άλατα καλίου λιπαρών οξέων.

Αν έχεις μία ή λίγες τριανταφυλλιές όμως το καλύτερο βιολογικό εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο που θα σου λύσει κυριολεκτικά τα χέρια είναι το Spruzit , καθώς καταπολεμά το 99% των εντόμων!

Spruzit βιολογικό εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο neudorff 500ml

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς

Σε περίπτωση προσβολής από κάμπιες οι οποίες τρώνε τα φύλλα και τα μπουμπούκια της τριανταφυλλιάς σου η καλύτερη επιλογή είναι ο βάκιλλος της θουριγγίας !

Οι μύκητες , από την άλλη , που προσβάλουν την τριανταφυλλιά είναι κυρίως η μελανή κηλίδωση , το ωίδιο και η σκωρίαση.

μελανή κηλίδωση τριανταφυλλιάς

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς

σκωρίαση τριανταφυλλιάς

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς

ωίδιο σε τριανταφυλλιά

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς

Είναι πολύ σημαντικό σε περίπτωση προσβολής ή και προληπτικά κάθε 30-40 ημέρες να ψεκάζεις τις τριανταφυλλιές σου με ένα μίγμα από υγρό χαλκό και υγρό θειάφι ή με υγρή θειοχαλκνίνη . Επίσης μπορείς απλά να σκονίσεις τα φύλλα με θειοχαλκίνη !

διασυστηματικός χαλκός

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς

Σε περίπτωση όμως που η προσβολή είναι πολύ μεγάλη θα ήταν προτιμότερο να ψεκάσεις τις τριανταφυλλιές σου με ένα μίγμα από υγρό χαλκό και Vivando !

3) Τα φύλλα της τριανταφυλλιάς κιτρινίζουν λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων

Ο σημαντικότερος ίσως λόγος για τον οποίο κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς είναι η έλλειψη ενός ή περισσότερων θρεπτικών στοιχείων.

έλλειψη σιδήρου σε τριανταφυλλιά

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς

Τα σημαντικότερα θρεπτικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και υγεία της τριανταφυλλιάς είναι το άζωτο , ο φώσφορος , το κάλιο , ο σίδηρος και το μαγνήσιο.

φυσικό λίπασμα για τριανταφυλλιές gemma

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς

Για να διατηρείς τα φύλλα της τριανταφυλλιάς σου καταπράσινα θα πρέπει μία φορά το μήνα να προσθέτεις στο χώμα ένα φυσικό λίπασμα για τριανταφυλλιές πλούσιο σε κάλιο ή ένα μπλε λίπασμα. Επίσης για ακόμη καλύτερη ανθοφορία μπορείς να ποτίζεις την τριανταφυλλιά σου με ένα υγρό λίπασμα ανθοφορίας ή κρυσταλλικό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 10-15 ημέρες.

υγρό λίπασμα ανθοφορίας καρποφορίας fytopan gemma

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς

Πολύ βασικό επίσης είναι να ποτίζεις την τριανταφυλλιά σου με έναν ποιοτικό χηλικό σίδηρο για φυτά κάθε 20-30 ημέρες , ώστε να διατηρείς τα φύλλα της καταπράσινα!

χηλικός σίδηρος Grow Well

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς

Και ένα μυστικό: Σε τριανταφυλλιές οι οποίες είναι φυτεμένες σε γλάστρες , εκτός από το πλήρες λίπασμα και τον σίδηρο , καλό είναι τα προσθέτεις στο χώμα μία φορά τον μήνα και ένα λίπασμα πλούσιο σε μαγνήσιο. Το συγκεκριμένο λίπασμα βοηθά τα μέγιστα ώστε να μην μαυρίζουν οι άκρες των φύλλων !

Ευχόμαστε το άρθρο μας να σας φάνηκε χρήσιμο !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Σκνίπες στο σπίτι αντιμετώπιση: 5+1 τρόποι !
Βολβοί τουλίπας σε νερό.Πως καλλιεργούνται;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες