τουλίπες φροντίδα καλλιέργεια

Τουλίπες φροντίδα:μυστικά για επιτυχημένη καλλιέργεια !

Τουλίπες φροντίδα…όλα τα μυστικά !

Φθινοπώριασε και ήρθε η ώρα να φυτέψεις τουλίπες για πρώτη φορά και δεν γνωρίζεις τον τρόπο;

Μην αγχώνεσαι , σε αυτό το άρθρο θα μάθεις τα πάντα για τις τουλίπες.. Από το πότε φυτεύονται , πως φυτεύονται , αλλά και πως θα καταφέρεις να διατηρήσεις την ανθοφορία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα !

Τουλίπα

Οι τουλίπες είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα φυτά παγκοσμίως. Αποτελεί ένα σύμβολο της άνοιξης , καθώς η ανθοφορία της συμβολίζει το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης !

Είναι ιδανικά λουλούδια για ανθοδέσμες και ανθοδοχεία.

τουλίπες λουλούδια

Τουλίπες φροντίδα

Οι τουλίπες ανήκουν στην οικογένεια φυτών Liliaceae και είναι βολβόριζα φυτά.

Ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται με τους βολβούς αυτούς, οι οποίοι δημιουργούν υπόγεια ριζώματα και, με τη σειρά τους, τα ριζώματα αυτά νέους βολβούς, και έτσι μπορούν να δημιουργηθούν ολόκληρες αποικίες.

Τα φύλλα της τουλίπας είναι μακριά και σαρκώδη, αυλακωτά με σχήμα λογχοειδές ή ωοειδές. Από το κέντρο των φύλλων βγαίνει ένας μακρύς βλαστός που φτάνει σε ύψος έως και τα 70 εκατοστά και φέρει στην κορυφή του ένα μόνο μεγάλο άνθος, σχήματος κυπέλλου, μονόχρωμο σε ποικίλους χρωματισμούς.

Υπάρχουν πάνω από 100 είδη τουλίπας και μάλιστα στην Ελλάδα βρίσκονται αυτοφυή 9 από αυτά (Κρητική τουλίπα , Τουλίπα της Χίου , Τουλίπα της Πελοπονήσσου κ.α) !

Οι τουλίπες υπάρχουν σε πολλά σχέδια και χρώματα όπως κόκκινη τουλίπα , κίτρινη τουλίπα , ροζ τουλίπα , μωβ τουλίπαμάυρη τουλίπα , λευκή τουλίπα κ.α.

μαύρη τουλίπα queen of night βολβοί τουλίπας

Τουλίπες φροντίδα

Τουλίπες φροντίδα

Ας δούμε τώρα όλα τα μυστικά για την φροντίδα της τουλίπας και πως μπορούμε να την καλλιεργήσουμε στον κήπο , στο μπαλκόνι ή ακόμα και μέσα στο σπίτι μας!

Τουλίπες καλλιέργεια

Οι τουλίπες αποτελούν ιδανικά φυτά για τον κήπο και το μπαλκόνι , καθώς ακόμα και αρχάριοι κηπουροί μπορούν πολύ εύκολα να φυτέψουν και να απολαύσουν τα άνθη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα με ελάχιστη φροντίδα!

Τουλίπες πότε φυτεύονται;

Οι τουλίπες φυτεύονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως και τις αρχές Δεκεμβρίου στο έδαφος , σε γλάστρες και ζαρτινιέρες , ενώ μπορούν μπορούν να φυτευτούν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς μέσα στο σπίτι σε βάζα με νερό , καθώς οι τουλίπες μπορούν να ανθοφορούν και χωρίς χώμα—>Βολβοί τουλίπας σε νερό !

βολβοί τουλίπες σε νερό

Τουλίπες φροντίδα

Τουλίπες εποχή ανθοφορίας

Η ανθοφορία της τουλίπας ξεκινάει την άνοιξη από τον Μάρτιο , ενώ διαρκεί έως και τον Μάϊο , καθώς χρειάζεται δροσερό και ηλιόλουστο περιβάλλον για ανθοφορήσει , ενώ δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Τουλίπες πως φυτεύονται-Πως φυτεύω τουλίπες;

Αρχικά επιλέγουμε τους βολβους τουλίπας της επιλογής μας και αν θέλουμε να τις φυτέψουμε σε γλάστρα , μία γλάστρα της επιλογής μας επίσης. Είναι πολύ σημαντικό οι βολβοί τουλίπας που θα διαλέξουμε να είναι ”σφιχτοί” !

Φυτεύουμε τους βολβούς σε βάθος 8-10εκ με τη ”μύτη” προς τα επάνω και σε αποστάσεις 10-20εκ μεταξύ τους.

πως φυτεύω τουλίπες

Τουλίπες φροντίδα

Ποτίζουμε καλά μετά τη φύτευση και διατηρούμε το χώμα υγρό ποτίζοντας μία φορά την εβομάδα για να διατηρούνται ικανοποιητικά τα επίπεδα υγρασίας.

Προσοχή όμως δεν ποτίζουμε υπερβολικά , καθώς το πολύ νερό μπορεί να σαπίσει τους βολβούς-επίσης όταν φυτεύουμε τουλίπες σε γλάστρα πρέπει να επιλέγουμε ποιοτικό φυτόχωμα γενικής χρήσης και να προσθέτουμε ελαφρόπετρα για γλάστρες στον πάτο για καλή αποστράγγιση!

Μόνο όταν οι βλαστοί έχουν αναπτυχθεί κανονικά εφαρμόζουμε τακτικό πότισμα.

Αρχικά και μέχρι να αναπτυχθούν οι βλαστοί οι τουλίπες δεν χρειάζονται λίπανση , ενώ μετά την ανάπτυξή τους μπορούμε να τις λιπαίνουμε ιδανικά με ένα υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 10-15 ημέρες. Το συγκεκριμένο λίπασμα δίνει στις τουλίπες μας ακριβώς τα στοιχεία που χρειάζονται για να ανθοφορούν για μαγάλο χρονικό διάστημα. Πολύ σημαντικπο είναι επίσης να ποτίζουμε κάθε 20-30 ημέρες τις τουλίπες με χηλικό σίδηρο για φυτά , ώστε να διατηρούνται καταπράσινες!

υγρό λίπασμα ανθοφορίας καρποφορίας fytopan gemma

Τουλίπες φροντίδα

Οι τουλίπες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας τους προσβάλλονται από διάφορες ασθένειες , όπως η ανθράκωση , ο βοτρύτης και η σκωρίαση και από έντομα όπως η μελίγκρα. Για να τις προστατέψουμε αρκεί να τις ψεκάσουμε είτε με ιοντικό χαλκό για μύκητες , είτε με ένα βιολογικό εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο. Αυτά τα δύο σκευάσματα καλύπτουν όλες τις μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές στις τουλίπες μας !

Όταν τελειώσει η ανθοφορία (τον Μάϊο) κόβουμε το ανθικό στέλεχος με ένα κλαδευτήρι , ενώ συνεχίζουμε κανονικά το πότισμα μέχρι να ξεραθεί εντελώς το υπέργειο μέρος της τουλίπας μας.

Βολβολι τουλίπας συντήρηση-πως διατηρούμε τους βολβούς τουλίπας για την επόμενη χρονιά;

Μετά την ξήρανση του υπέργειου μέρους της τουλίπας , στις αρχές του καλοκαιριού , βγάζουμε προσεκτικά τους βολβούς από το χώμα , τους καθαρίζουμε και τους αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Έπειτα τους βάζουμε σε χάρτινα κουτιά ή σακούλες με τρύπες για καλό αερισμό , σε σκιερό και δροσερό μέρος , έτσι ώστε να τους διατηρήσουμε σε άριστη κατάσταση για το επόμενο φθινόπωρο!

βολβοί τουλίπας συντήρηση

Τουλίπες φροντίδα

Και ένα μυστικό για να διατηρούμε τα άνθη της τουλίπας στο ανθοδοχείο για περισσότερες μέρες…

Τουλίπες σε βάζο συντήρηση

Όταν βάζουμε τα άνθη της τουλίπας που έχουμε κόψει σε ανθοδοχείο , συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες αρχίζουν και φαίνονται μαραμένα. Για να το αποφύγουμε αυτό πρέπει να τοποθετούμε το ανθοδοχείο σε μέρος μακριά από τον ήλιο και να αλλάζουμε το νερό κάθε 2 ημέρες , προσθέτοντας κάθε φορά και λίγο ζάχαρη και ξύδι. Και πάλι όμως τα άνθη θα αντέξουν λίγες μόνο ημέρες.

τουλίπες σε βάζο συντήρηση

Τουλίπες φροντίδα

Υπάρχει όμως τρόπος να κρατήσουμε τα άνθη της τουλίπας στο βάζο σε άριστη κατάσταση για περισσότερες από 10 ημέρες , χωρίς να χρειάζεται να αλλάζουμε συνέχεια το νερό!

Και αυτό γίνεται με την τροφή για κομμένα λουλούδια . Πρόκεται στην ουσία για μία ”μαγική” σκόνη για λουλούδια , η οποία περιέχει ουσίες που παρατείνουν τη ζωή των κομμένων λουλουδιών. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να διαλύσουμε το συντηρητικό κομμένων λουλουδιών στο νερό του βάζου πριν προσθέσουμε τα άνθη και αυτό θα κάνει τα μαγικά του !

Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

 

 

 

 

Βολβοί τουλίπας σε νερό.Πως καλλιεργούνται;
Φρέζιες καλλιέργεια: όλα τα μυστικά για τη φροντίδα τους !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες