φρέζιες καλλιέργεια φροντίδα

Φρέζιες καλλιέργεια: όλα τα μυστικά για τη φροντίδα τους !

Φρέζιες καλλιέργεια..στον κήπο και σε γλάστρα !

Οι φρέζιες είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα χειμωνιάτικα λουλούδια στην Ελλάδα και ξεχωρίζουν για τα υπέροχα αρωματικά τους άνθη.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις τα πάντα για τις φρέζιες.. Από το πότε φυτεύονται , πως φυτεύονται , αλλά και πως θα καταφέρεις να διατηρήσεις την ανθοφορία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα !

Φρέζιες λουλούδια

Η φρέζια (Freesia sp.) ή φρέζα όπως αλλιώς ονομάζεται είναι ένα ποώδες , πολυετές φυτό το οποίο καλλιεργείται παραδοσιακά για τα υπέροχα και ευωδιαστά άνθη του. Οι φέζιες διαθέτουν έναν λεπτό ανθοφόρο βλαστό που φτάνει τα 40εκ ύψος , με στενόμακρα φύλλα και πάνω του φέρει εντυπωσιακά άνθη σε μορφή χωνιού.

φρέζιες λουλούδια

Φρέζιες καλλιέργεια

Υπάρχουν ποικιλίες με μεγάλα απλά άνθη και μεγάλα διπλά άνθη , σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων!

Οι φρέζιες είναι κατάλληλες για φύτευση τόσο στον κήπο , όσο και σε γλάστρες και ζαρτινιέρες , ενώ τα άνθη τους τα οποία διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ιδανικά για διακόσμηση και ανθοδοχεία μέσα στο σπίτι!

Πότε φυτεύουμε βολβούς φρέζιες;

Οι φρέζιες , ως φθινοπωρινοί βολβοί φυτεύονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και τις αρχές Δεκεμβρίου και ανθίζουν  12-13 εβομάδες αργότερα , στην αρχή της άνοιξης δηλαδή , όπως και οι τουλίπες , τα ζουμπούλια κ.α.

Και αυτό γιατί χρειάζονται δροσερό και ηλιόλουστο περιβάλλον για ανθοφορήσουν , ενώ δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Φρέζιες φύτευση

καλλιέργεια φρέζιας

Φρέζιες καλλιέργεια

Οι φρέζιες φυτεύονται όπως είπαμε το φθινόπωρο με βολβούς (Φρέζια βολβοί). Είναι πολύ σημαντικό οι βολβοί φρέζιας που θα επιλέξουμε να έχουν ικανοποιητικό μέγεθος και να είναι ”σφιχτοί”.

Φυτεύουμε τους βολβούς σε ηλιόλουστο μέρος με ικανοποιητική αποστράγγιση σε βάθος 5-10εκ με τη ”μύτη” προς τα επάνω και σε απόσταση μεταξύ τους 10-15εκ. Σε περίπτωση που θέλουμε να φυτέψουμε φρέζιες σε γλάστρα πρέπει να επιλέξουμε ένα ποιοτικό φυτόχωμα γενικής χρήσης και να προσθέσουμε ελαφρόπετρα για γλάστρες στον πάτο για καλύτερη αποστράγγιση!

Μετά τη φύτευση ποτίζουμε καλά μία φορά με δύο φορές την εβδομάδα για να διατηρείται υγρό το χώμα , με προσοχή όμως καθώς το πολύ νερό μποροί να σαπίσει τους βολβούς!

βολβοί φρέζιας διπλή μίγμα

Φρέζιες καλλιέργεια

Όταν οι βλαστοί της φρέζιας έχουν εκπτυχθεί μπορούμε να ξεκινήσουμε τη λίπανσή τους με ενα υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 10-15 ημέρες. Το συγκεκριμένο λίπασμα δίνει στις φρέζιές μας ακριβώς τα στοιχεία που χρειάζονται για να ανθοφορούν για μαγάλο χρονικό διάστημα. Πολύ σημαντικπο είναι επίσης να ποτίζουμε κάθε 20-30 ημέρες τις φρέζιες με χηλικό σίδηρο για φυτά , ώστε να διατηρούνται καταπράσινες!

Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας αφαιρούμε τα φύλλα καθώς και τα άνθη που κιτρινίζουν και πρόκειται να μαραθούν. Αν συμβεί οτιδήποτε στη καλλιέργεια και ξεραθούν τα άνθη και το φύλλωμα (πχ. παγετός) αφαιρείται όλο το υπέργειο μέρος του φυτού 1,5 εκ. από την επιφάνεια του εδάφους.

υγρό λίπασμα ανθοφορίας καρποφορίας fytopan gemma

Φρέζιες καλλιέργεια

Αποθήκευση βολβών φρέζιας

Μετά την ξήρανση του υπέργειου μέρους της φρέζιας , βγάζουμε προσεκτικά τους βολβούς από το χώμα , τους καθαρίζουμε και τους αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Έπειτα τους βάζουμε σε χάρτινα κουτιά ή σακούλες με τρύπες για καλό αερισμό , σε σκιερό και δροσερό μέρος , έτσι ώστε να τους διατηρήσουμε σε άριστη κατάσταση για το επόμενο φθινόπωρο!

φρέζια βολβοί μονή μίγμα

Φρέζιες καλλιέργεια

Αν έχουμε φυτέψει τις φρέζιες σε γλάστρα μπορούμε πολύ απλά να τοποθετήσουμε τη γλάστρα σε κάποιο προφυλαγμένο μέρος από τη βροχή και τον παγετό!

Και ένα μυστικό για να διατηρούμε τα άνθη της φρέζιας στο ανθοδοχείο για περισσότερες μέρες…

Φρέζιες λουλούδια σε βάζο συντήρηση

Όταν βάζουμε τα άνθη της φρέζιας που έχουμε κόψει σε ανθοδοχείο , συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες αρχίζουν και φαίνονται μαραμένα. Για να το αποφύγουμε αυτό πρέπει να τοποθετούμε το ανθοδοχείο σε μέρος μακριά από τον ήλιο και να αλλάζουμε το νερό κάθε 2 ημέρες , προσθέτοντας κάθε φορά και λίγο ζάχαρη και ξύδι. Και πάλι όμως τα άνθη θα αντέξουν λίγες μόνο ημέρες.

φρέζιες χρώματα

Φρέζιες καλλιέργεια

Υπάρχει όμως τρόπος να κρατήσουμε τα λουλούδια της φρέζιας στο βάζο σε άριστη κατάσταση για περισσότερες από 10 ημέρες , χωρίς να χρειάζεται να αλλάζουμε συνέχεια το νερό!

Και αυτό γίνεται με την τροφή για κομμένα λουλούδια . Πρόκεται στην ουσία για μία ”μαγική” σκόνη για λουλούδια , η οποία περιέχει ουσίες που παρατείνουν τη ζωή των κομμένων λουλουδιών. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να διαλύσουμε το συντηρητικό κομμένων λουλουδιών στο νερό του βάζου πριν προσθέσουμε τα άνθη και αυτό θα κάνει τα μαγικά του !

Και μην ξεχνάς: Φρέζιες βολβοί σε υπέροχα χρώματα και αρώματα, αλλά και όλα τα απαραίτητα εφόδια για την καλλιέργειά τους σε περιμένουν στα ηλεκτρονικά ράφια του myAGROmarket !

Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Τουλίπες φροντίδα:μυστικά για επιτυχημένη καλλιέργεια !
Πως να διατηρήσω τα λουλούδια στο βάζο για περισσότερες μέρες ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες