μαϊντανός καλλιέργεια στον κήπο και σε γλάστρα

Μαϊντανός καλλιέργεια:όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Μαϊντανός καλλιέργεια στον κήπο και σε γλάστρα

Ο μαϊντανός (Petroselinum crispum) είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μυρωδικά που καλλιεργούμε στον κήπο και σε γλάστρα. Παραδοσιακά καλλιεργείται για τα υπέροχα αρωματικά του φύλλα , αλλά και για τη ρίζα του , τα οποία έχουν ευρεία χρήση στην μαγειρική.

Μαϊντανός ιδιότητες

Ο μαϊντανός είναι ένα διετές , αρωματικό ποώδες φυτό με ευεργετικές ιδιότητες οι οποίες είναι γνωστές από την αρχαιότητα.

  • Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά.
  • Προστατεύει από την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη και από καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Καταπολεμά γαστρεντερικά προβλήματα όπως δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμό και κολικούς.
  • Έχει αντιμικροβιακή δράση, βοηθά στην υγεία των ματιών και δυναμώνει τα οστά.
  • Είναι διουρητικός και προτείνεται για την καλή λειτουργία των νεφρών, βοηθάει στην αποβολή της πέτρας νεφρών και βοηθά σημαντικά τον προστάτη στους άνδρες.
  • Περιέχει περισσότερο σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό, καθώς και βιταμίνη C που ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου από άλλες πηγές.
  • Συμβάλει στην ανακούφιση των πρησμένων άκρων λόγω κατακράτησης υγρών και στην καταπολέμηση της υπέρτασης.

Μαϊντανός ποικιλίες

Ο μαϊντανός χωρίζεται σε τρία κύρια είδη:

  • Επίπεδος πλατύφυλλος μαϊναντός: προτιμάται γιατί έχει ισχυρότερη γεύση , μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο και είναι πιο εύκολος στην καλλιέργεια
  • Σγουρόφυλλος μαϊντανός: προτιμάται κυρίως λόγο της διακοσμητικής εμφάνισης στο γαρνίρισμα.
  • Μαϊντανόριζα: παράγει χοντρή ρίζα και προτιμάται στην μαγειρική για σούπες , αλλά τρώγεται και ως ωμό σνακ.

Μαϊντανός καλλιέργεια

Ας δούμε τώρα πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε μαϊντανό στον κήπο μας ή ακόμα και σε γλάστρα στο σπίτι και στο μπαλκόνι.

Μαϊντανός καλλιέργεια

Η καλλιέργεια μαϊναντού είναι σχετικά απλή και είναι εύκολο ακόμα και ένας αρχάριος καλλιεργητής να διατηρεί φρέσκο μαϊναντό όλο τον χρόνο.

Σπορά μαϊντανού-πότε σπέρνουμε μαϊντανό;

Ο μαϊντανός είναι φυτό ψυχρής εποχής και προτιμά δροσερό κλίμα. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για τη σωστή ανάπτυξή του είναι από 10 έως 20οC. Παρόλα αυτά μπορούμε να τον σπέρνουμε σχεδόν όλο τον χρόνο , εκτός από την περίοδο τον παγετών. Το χειμωνα μπορεί όμως να καλλιεργηθεί σε θερμοκήπιο , ενώ το καλοκαίρι σε ημισκιερές θέσεις μέσα στον κήπο.

σπορά μαϊντανού

Μαϊντανός καλλιέργεια

Η σπορά μαϊντανού μπορέι να γίνει είτε απευθείας στο έδαφος , είτε σε γλαστράκια σποράς. Είναι πολύ σημαντικό το χώμα που θα σπείρουμε τον μαϊναντό να είναι πλούσιο σε οργανική ουσία και καλά στραγγιζόμενο, για αυτό το λόγο όταν τον σπέρνουμε σε γλαστράκια πρέπει να χρησιμοποιούμε ειδικό βιολογικό φυτόχωμα για σπόρους!

βιολογικό φυτόχωμα gemma

Μαϊντανός καλλιέργεια

Οι σπόροι μαϊντανού σπέρνονται σε βάθος 0,5 εκ και φυτρώνουν σε περίπου 7-15 ημερες (ανάλογα τη θερμοκρασία).

Ήξερες ότι: υπάρχουν σπόροι μαϊντανού σε σποροταινία και μπορείς να σπείρεις εύκολα τον μαϊντανό σε σωστές αποστάσεις χωρίς να χρειαστεί να αραιώσεις τα φυτά όταν φυτρώσουν;;

Σπόροι μαϊντανού σε χαρτοταινία

Μαϊντανός καλλιέργεια

Φύτεμα μαϊντανού-πότε φυτεύουμε μαϊντανό-πως φυτεύουμε μαϊντανό;

30-40 ημέρες μετά τη βλάστησή του και όταν έχει 3-4 φύλλα και αναπτυγμένο ριζικό σύστημα , ο μαϊντανός μπορεί να μεταφυτευτεί στο έδαφος. Φυτεύουμε τους μαϊντανούς σε αποστάσεις  15-20 εκ μεταξύ τους και 30-40 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης , έτσι ώστε να έχουν αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν αλλά και να αερίζονται σωστά.

φύτεμα μαϊντανού

Μαϊντανός καλλιέργεια

Πως φυτεύω μαϊντανό σε γλάστρα;

Η καλλιέργεια μαϊντανού σε γλάστρα είναι ακριβώς ίδια με αυτό που αναφέραμε προηγουμένως.

Ο μαϊντανός μπορεί να σπαρεί ή να φυτευτεί σε γλάστρα όλο τον χρόνο , καθώς μπορούμε να τον μετακινούμε εντός ή εκτός σπιτιού ανάλογα τις θερμοκρασίες που επικρατούν.

Για το φύτεμα μαϊντανού σε γλάστρα είναι πολύ βασικό η γλάστρα που θα επιλέξουμε να έχει τουλάχιστον 20εκ βάθος, το χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι άριστης ποιότητας ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά και στον πάτο να προσθέσουμε ελαφρόπετρα για γλάστρες , έτσι ώστε να υπάρχει ικανοποιητική αποστράγγιση και να μην έχουμε προβλήματα με σήψεις της ρίζας.

πως φυτεύω μαϊντανό σε γλάστρα

Μαϊντανός καλλιέργεια

Τους κρύους μήνες , όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές , πρέπει να έχουμε τη γλάστρα μέσα στο σπίτι σε ένα ηλιόλουστο μέρος (δίπλα σε παράθυρο πχ) , ενώ το καλοκαίρι όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές να την τοποθετούμε σε ημισκιερό και δροσερό μέρος.

Λίπανση μαϊντανού

Ο μαϊντανός για να αναπτυχθεί σωστά έχει ανάγκη από άζωτο , φώσφορο , κάλιο , ασβέστιο , μαγνήσιο και ιχνοστοιχεία.

Κατά τη μεταφύτευση εμπλουτίζουμε το χωμα με οργανικό λίπασμα για αρωματικά φυτά , πλούσιο σε άζωτο και οργανική ουσία και με φυσικό ασβέστιο για φυτά (και τα δύο σε ποσότητα 1 κιλό ανά 10τ.μ στο έδαφος ή από μία κουταλιά της σούπας ανά φυτό σε γλάστρα).

οργανικό λίπασμα για αρωματικά φυτά GEMMA

Μαϊντανός καλλιέργεια

Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας η καλύτερη μορφή λίπανσης είναι το πότισμα με ένα υγρό βιολογικό λίπασμα για αρωματικά φυτά κάθε 7-10 ημέρες , το οποίο παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο μαϊντανός.

Και ένα μυστικό: μία πολύ καλή καλλιεργητική πρακτική είναι το ράντισμα του μαϊντανού με υγρό εκχυλισμα φυκιών κάθε 10-15 ημέρες , το οποίο παρέχει στον μαϊντανό απαραίτητα ιχνοστοιχεία , αλλά κυρίως τα βοηθάει να αντεπεξέρχονται σε αντίξοες καιρικές συνθήκες!

acadian υγρό εκχύλισμα φυκιών

Μαϊντανός καλλιέργεια

Μαϊντανός πότισμα

Ο μαϊντανός χρειαζεται συχνό και ελαφρύ πότισμα , καθώς οι ρίζες του είναι πολύ ευαίσθητες σε σήψεις λόγω υπερβολικής υγρασίας.

Για αυτό το λόγο ποτίζουμε σε μικρές δόσεις κάθε 2-3 ημέρες την άνοιξη και το φθινόπωρο , ενώ το καλοκαίρι μπορεί να χρειαστεί και καθημεριό πότισμα!

Ασθένειες μαϊντανού

Ο μαϊντανός προσβάλλεται από αρκετούς μύκητες , όπως ο περονόσπορος , η σεπτόρια και η αλτερνάρια και από έντομα όπως οι αφίδες και ο τετράνυχος.

Για την αντιμετώπιση των μυκήτων που προσβάλλουν τον μαϊντανό πρέπει να ψεκάζουμε προληπτικά με υγρή θειοχαλκίνη , ενώ για τα έντομα με άλατα καλίου λιπαρών οξέων και φυσικό πύρεθρο.

υγρή θειοχαλκίνη Slud cu 250ml

Μαϊντανός καλλιέργεια

Συγκομιδή μαϊντανού

Ο μαϊντανός είναι έτοιμος να συγκομιστεί όταν οι μίσχοι των φύλλων του έχουν φτάσει τα 20 εκ περίπου. Κόβουμε τους εξωτερικού μίσχους λίγο πάνω από το χώμα , ενώ αφήνουμε το κέντρο του φυτού να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Συντήρηση μαϊντανού στο ψυγείο

Για να συντηρήσουμε τον μαϊντανό στο ψυγείο σαν φρέσκο για πολλές ημέρες πρέπει μετά το κόψιμό του να τον τυλίξουμε καλά και σφιχτά σε μία πετσέτα ή σε ανθεκτικό χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια πρέπει να βρέξουμε την πετσετα ή το χαρτί και να το τοποθετήσουμε κατευθέιαν στο ψυγείο , όπου θα το ξαναβρέχουμε κάθε μέρα , γιατί η υγρασία του θα διατηρήσει φρέσκο τον μαϊντανό μας !

συντήρηση μαϊντανού στο ψυγείο

Καλλιέργεια μαϊντανού

Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Καλλιέργεια μαρουλιού:όλα όσα πρέπει να ξέρεις!
Ζουμπούλια σε νερό:πως καλλιεργούνται;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες