τριφύλλι αντί για γκαζόν

Τριφύλλι αντί για γκαζόν: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τριφύλλι αντί για γκαζόν..όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Σκέφτεσαι να τοποθετήσεις γκαζόν στον κήπο σου , αλλά δεν θέλεις να αφιερώνεις πολύ χρόνο στη συντήρησή του;

Τότε η διχόνδρα (τριφύλλι έρπον) ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για εσένα!

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τί είναι η διχόνδρα και πως θα την φυτέψεις στον κήπο σου για να δημιουργήσεις έναν φανταστικό χλοοτάπητα , ο οποίος χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα…

Γκαζόν τριφύλλι-Γκαζόν διχόνδρα

Η διχόνρα (dichondra repens) ή αλλιώς τριφύλλι έρπον ή τριφυλλάκι είναι μία νάνα ποικιλία γκαζόν με καταγωγή από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

Το ύψος της δεν ξεπερνάει τα 10 εκ. και τα φύλλα της είναι πράσινα , σχεδόν στρόγυλλα και μοιάζουν με νεφρό . Για αυτό το λόγο έχει πάρει και την ονομασία νεφροζιζάνιο.

τριφύλλι γκαζόν διχόνδρα

Τριφύλλι αντί για γκαζόν

Στο τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι αναπτύσσει εντυπωσιακά μικρά λευκά ανθάκια.

Η διχόνδρα προτιμάει σκιερά ή ημιασκιερά μέρη και εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία , παρόλα αυτά μπορεί να φυτευτεί σχεδόν παντού.

Ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι πολύ αργός τον χειμώνα και γρήγορος το καλοκαίρι. Αντέχει τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα όσο και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού , ενώ χρειάζεται και λιγότερο πότισμα σε σχέση με τις κοινές ποικιλίες γκαζόν.

Τριφύλλι αντί για γκαζόν πλεονεκτήματα

  • Είναι πιο ανθεκτικό σε αντίξοες συνθήκες σε σχέση με τις κλασικές ποικιλίες γκαζόν
  • Μπορεί να φυτευτεί σχεδόν παντού
  • Χρειάζεται λιγότερη περιποίηση ( λίπανση , κουρέματα κλπ)
  • Είναι πιο ανθεκτικό σε ασθένειες

Τριφύλλι αντί για γκαζόν μειονεκτήματα

  • Ο σπόρος του είναι πιο ακριβός σε σχέση με τους κλασικούς σπόρους γκαζόν
  • Δεν αναπτύσσεται σωστά σε πολύ ηλιόλουστα σημεία
  • Δεν είναι πολύ ανθεκτικό στο έντονο πάτημα

Η επιλογή του αν θέλεις να φυτέψεις τριφύλλι αντί για γκαζόν είναι δική σου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν έχεις σκοπό να το πατάς συνεχώς (και εννοούμε να παίζεις κάθε μέρα ποδόσφαιρο πχ πάνω της) , αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή , ειδικά αν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να αφιερώνεις πολύ χρόνο στην περιποίηση του χλοοτάπητά σου!

Αν όμως έχεις αποφασίσει να φυτέψεις τριφύλλι αντί για γκαζόν στον κήπο σου , τότε παρακάτω θα δούμε μαζί πως να το κάνεις σωστά…

διχόνδρα σπορά

Τριφύλλι αντί για γκαζόν

Διχόνδρα σπορά – Τριφύλλι γκαζόν σπορά

Η σπορά της διχόνδρας γίνεται τόσο την άνοιξη (τέλη Φεβρουαρίου έως τέλη Απριλίου) όσο και το φθινόπωρο (τέλη Αυγούστου έως τέλη Οκτωβρίου).

Αρχικά καθαρίζουμε το έδαφος από χόρτα και πετρες και το κάνουμε όσο πιο αφράτο γίνεται με φρεζάρισμα.

Πριν το φρεζάρισμα προσθέτουμε στο χώμα ένα ειδικό λίπασμα για γκαζόν ώστε να έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής της.

Ισοπεδώνουμε το έδαφος με μία τζουγκράνα όσο καλύτερα μπορούμε.

Ανακατεύουμε ιδανικά τον σπόρο της διχόνδρας με άμμο για να γίνει καλύτερη διασπορά της στον χώρο.

Γκαζόν διχόνδρα Dichondra repens - Σπόροι γκαζόν τριφύλλι έρπον

Τριφύλλι αντί για γκαζόν

Διανέμουμε τον σπόρο στο έδαφος (ένα κιλό σπόρου επαρκεί για σπορά περίπου 30-40 τμ) και με μία τζουγκράνα τον διανέμουμε ομοιόμορφα.

Στην συνέχεια με έναν κύλινδρο ή ένα βαρέλι πατάμε καλά τον σπόρο στο έδαφος και στη συνέχεια ποτίζουμε.

Το πότισμα πρέπει να επαναλαμβάνεται καθημερινά μέχρι να φυτρώσει ο σπόρος της διχόνδρας , ώστε το χώμα να είναι συνέχεια υγρό και να μην ξερένεται.

Όταν φυτρώσει ο σπόρος πρέπει το πότισμα να μειώνεται σιγά σιγά ώστε το τριφύλλι να δημιουργήσει δυνατή ρίζα και να αρχίσει να εξαπλώνεται.

Και ένα μυστικό: είναι πολύ πιθανόν να επισκεφτούν τον χώρο μυρμήγκια ώστε να πάρουν τον σπόρο του τριφυλλιού. Για αυτό τον λόγο καλό είναι να τοποθετούμε σε διάφορα μέρη του γκαζόν ένα δυνατό φάρμακο για μυρμήγκια για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων.

mirmex gr φάρμακο για μυρμήγκια

Τριφύλλι αντί για γκαζόν

Ακόμα καλύτερα θα είναι πριν την σπορά να ανακατέψουμε τον σπόρο και με ”ψειρόσκονη” !

Από τη στιγμή που θα γίνει η σπορά της , η διχόνδρα κάνει να φυτρώσει περίπου 10-20 ημέρες ανάλογα με την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας και του εδάφους καθώς επίσης και από τα επίπεδα της υγρασίας.

Γκαζόν διχόνδρα πότισμα

Όπως είπαμε και προηγουμένως μέχρι να φυτρώσει η διχόνδρα απαιτείται καθημερινό πότισμα. Μετά όμως πρέπει να μειώσουμε τα ποτίσματα , ώστε να αναπτύξει δυνατό ριζικό σύστημα και να εξαπλωθεί γρηγορότερα.

Σε γενικές γραμμές η διχόνδρα χρειάζεται πότισμα κάθε 3-4 ημέρες την άνοιξη , μία φορά την εβδομάδα το φθινόπωρο , κάθε 1-2 ημέρες το καλοκαίρι και σχεδόν καθόλου τον χειμώνα.

Αυτό βέβαια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι ο τύπος του εδάφους , οι θερμοκρασίες και η υγρασία της ατμόσφαιρας.

Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι να ποτίζουμε τη διχόνδρα , όπως και τα υπόλοιπα είδη γκαζόν πρωϊνές ή βραδινές ώρες και ποτέ κατά το μεσημέρι!

Γκαζόν διχόνδρα κούρεμα

Η διχόνδρα απαιτεί ελάχιστα ή καθόλου κουρέματα καθώς το ύψος της δεν υπερβαίνει τα 5-10εκ. Παρόλα αυτά μπορούμε να την κουρεύουμε όποτε θέλουμε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Γκαζόν τριφύλλι λίπανση

Η διχόνδρα απαιτεί λιγότερη λίπανση από τις κλασικές ποικιλίες γκαζόν.

Σε γενικές γραμμές μία λίπανση τον Φεβρουάριο-Μάρτιο και μία τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο με ένα κατάλληλο λίπασμα για γκαζόν είναι αρκετές.

βιολογικό λίπασμα για γκαζόν και κωνοφόρα gemma

Τριφύλλι αντί για γκαζόν

Επίσης , η διχόνδρα αντιδρά πολύ καλά και στην λίπανση με σίδηρο , ο οποίος της χαρίζει ένα εντυπωσιακό πράσινο , βαθύ χρώμα. Για αυτό το λόγο μπορούμε να τη λιπαίνουμε με θειϊκό σίδηρο κοκκώδη μία ή δύο φορές την άνοιξη και το καλοκαίρι!

Συμπέρασμα

Η διχόνδρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγκατάσταση χλοοτάπητα σχεδόν σε όλα τα μέρη.

Ειδικά σε σκιερά και ημισκιερά μέρη αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή.

Αν έχεις αποφασίσει να φυτέψεις στον κήπο σου τριφύλλι αντί για γκαζόν , τώρα ξέρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να το κάνεις σωστά !

Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Ανθράκωση αγγουριού αντιμετώπιση: 4+1 τρόποι
Γιατί κιτρινίζουν τα αγγούρια και πέφτουν;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες