Πότε ψεκάζω με Roundup τα ζιζάνια;

Πότε ψεκάζω με Roundup

To Roundup (Ραουναπ) είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που έχει στα χέρια του κάθε ερασιτέχνης και επαγγελματίας παραγωγός στην αντιμετώπιση των ζιζανίων.

Το Roundup είναι ένα καθολικό διασυστηματικό ζιζανιοκτόνο (αυτό σημαίνει ότι ξεραίνει όλα τα φυτά στα οποία θα ραντιστεί-δεν είναι δηλαδή εκλεκτικό) το οποίο έχει δραστική ουσία τη γλυφοσάτη (glyphosate).

Όταν χρησιμοποιείται σωστά καταπολεμάει το 99% των ζιζανίων και για αυτό το λόγο αποτελεί την πρώτη επιλογή κάθε αγρότη όταν θέλει να ξεράνει ανεπιθύμητα ζιζάνια και αγριόχορτα.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί , το Ράουνταπ είναι ένα από τα πιο ήπια ζιζανιοκτόνα και εξαφανίζεται από το έδαφος περίπου 20-25 ημέρες μετά τον ψεκασμό , ενώ άλλα ζιζανιοκτόνα μένουν στο έδαφος για μήνες ή και χρόνια.

roundup gold 36sl 250ml ζιζανιοκτόνο τιμή

Πότε ψεκάζω με Roundup

Έχει κατηγορηθεί για πρόκληση καρκίνων και πολλών άλλων παθήσεων (και όχι άδικα) , αλλά ο λόγος είναι η κακή του χρήση. Όταν χρησιμοποείται απλά για την καταπολέμηση ζιζανίων μέσα σε δενδρώδεις καλλιέργειες ή σε ακαλλιέργητες εκτάσεις (όπως γίνεται στην Ελλάδα δηλαδή) είναι απόλυτα ασφαλές.

Το πρόβλημα προκύπτει όταν χρησιμοποιείται για την αποξήρανση γενετικά τροποποιημένων φυτών (καλαμπόκι , βρώμη κλπ) , κάτι το οποίο όμως στην Ελλάδα δεν γίνεται.

ραουνταπ χρονος δρασης

Πότε ψεκάζω με Roundup

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πότε και πως ψεκάζουμε το Roundup σωστά ώστε να καταπολεμήσουμε ακόμη και τα πιο δύσκολα ζιζάνια..

Πότε ψεκάζω με Roundup;

Για τη σωστή καταπολέμηση των ζιζανίων είναι πολύ σημαντικό το στάδιο στο οποίο θα ραντιστούν.

Για ετήσια ζιζάνια (αγρωστώδη , πλατύφυλλα , μολόχα , τσουκνίδα κ.α) πρέπει να ψεκάζουμε με Ράουνταπ όταν είναι στο στάδιο της έντονης ανάπτυξής τους (10-20 ύψος) , ενώ για τα πολυετή ζιζάνια (δενδρώδη , αγριάδα κ.α) όταν είναι κοντά στην ανθοφορία τους.

Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι για να δράσει το Roundup θα πρέπει τα ζιζάνια που θα ραντίσουμε να έχουν ανεπτυγμένα φύλλα. Δεν έχει νόημα να ψεκάζουμε όταν για παράδειγμα τα βάτα κ.α δεν έχουν φύλλα!

το πιο ισχυρό ζιζανιοκτόνο roundup gold glyphosate

Πότε ψεκάζω με Roundup

Roundup δοσολογία-Roundup αναλογία με νερό

Άλλος ένα πολύ σημαντικός παράγοντας για τη σωστή δράση του ψεκασού είναι η δοσολογία και αυτή εξαρτάται από τα ζιζάνια που θέλουμε να καταπολεμήσουμε.

Για τα περισσότερα ετήσια ζιζάνια αρκεί μία δοσολογία 150-200ml Roundup Gold/40lit  νερό , ενώ για τα πολυετή και άλλα δύσκολα ζιζάνια απαιτείται δοσολογία 500-1000ml/40lit νερό.

Καλό είναι να μη ξεπερνάμε ποτέ τις συνιστώμενες δοσολογίες καθώς όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν στην καλύτερη καταπολέμηση των ζιζανίων , αλλά μπορεί να οδηγήσουν και σε μειωμένη αποτελεσματικότητα!

Ράουνταπ χρόνος δράσης

Ο χρόνος δράσης του Ράουνταπ ποικίλει ανάλογα με τα ζιζάνια που έχουμε ψεκάσει.

Τα εύκολα ετήσια ζιζάνια για παράδειγμα ξεκινάνε να ξεραίνονται μέσα σε μόλις 3-4 ημέρες μετά τον ψεκασμό , ενώ τα πιο δύσκολα και πολυετή ζιζάνια χρειάζονται 7-14 ημέρες για να αρχίσουν να ξεραίνονται.

Και ένα μυστικό: το Ράουνταπ για να δράσει σωστά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με σκληρά νερά και νερά με άλατα. Για αυτό το λόγο καλό είναι να προσθέτουμε παντα στο νερό ένα ρυθμιστή PH ψεκαστικού διαλύματος , ώστε να είμαιστε 100% σίγουροι ότι θα δράσει σωστά!

Ρυθμιστής pH ψεκαστικού διαλύματος Correct pH

Πότε ψεκάζω με Roundup

Tέλος , πρέπει να αναφέρουμε για την ασφάλειά μας , ότι πάντα όταν ψεκάζουμε με φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι απαραίτητο να φοράμε μάσκα και γάντια !

Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Ηλίανθος σε γλάστρα φροντίδα: όλα τα μυστικά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες