Κομποστοποίηση πως γίνεται;
”Μάυρος χρυσός” , έτσι αποκαλείται το compost. Και όχι άδικα…
Το compost είναι ένα καταπληκτικό οργανικό λίπασμα , το οποίο είναι 100% φιλικό προς το περιβάλλον και το καλύτερο είναι ότι μπορεί ο καθένας από εμάς να το φτιάξει στο σπίτι του πολύ εύκολα , με σκουπίδια από την κουζίνα του!
Μελέτες έχουν δείξει ότι το 35% των σκουπιδιών ενός σπιτιού μπορούν να μετατραπούν σε compost!
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι είναι η κομποστοποίηση και πως μπορείς και εσύ να δημιουργείς το δικό σου φυσικό λίπασμα στην αυλή ή ακόμα και στο μπαλκόνι του σπιτιού σου..
Τι είναι η κομποστοποίηση;
Η κομποστοποίηση είναι μία φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία , κατά την οποία τα οργανικά υπολείμματα μετατρέπονται σε πλούσιο , φυσικό λίπασμα γνωστό ως compost ή κόμποστ. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μειώσουμε τα απορρίματα που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής , δημιουργώντας ένα προϊόν ιδανικό για τους κήπους μας.
Με απλά λόγια…βοηθάμε το περιβάλλον , αλλά και την τσέπη μας !
Αν θέλουμε να δώσουμε έναν πιο επιστημονικό ορισμό της κομποστοποίησης όμως είναι αυτός: Η κομποστοποίηση είναι η βιολογική αποσύνθεση οργανικών υλικών, όπως υπολείμματα τροφών και φυτικών αποβλήτων, από μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια και μύκητες.
Αυτή η διαδικασία συμβαίνει σε συνθήκες που περιλαμβάνουν οξυγόνο και υγρασία, μετατρέποντας τα απόβλητα σε ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά προϊόν, το κομπόστ.
Κομποστοποίσηση πως γίνεται ;
Για να κάνεις το δικό σου compost αρκεί να ακολουθήσεις κάποια βασικά βήματα…
1) Διάλεξε έναν κάδο κομποστοποίησης
Το πρώτο βήμα φυσικά , είναι η επιλογή του χώρου που θα κάνεις την κομποστοποίηση. Αυτός ο χώρος μπορεί να είναι στον κήπο ή στην αυλή σου ή ακόμα και στο μπαλκόνι σου. Ο κάδος κομποστοποίησης ή οικιακός κομποστοποιητής , όπως αλλιώς λέγεται , είναι το βασικότερο εργαλείο που πρέπει να επιλέξεις.
Μπορείς φυσικά να κάνεις την κομποστοποίηση και χωρίς κάδο , αλλά η διαδικασία θα είναι αρκετά πιο αργή και θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος έντονης μυρωδιάς στον χώρο!
Το πιο σημαντικό είναι να τοποθετήσεις τον κομποστοποιητή που θα επιλέξεις σε ένα ημισκιερό μέρος του κήπου ή του μπαλκονιού σου , καθώς τόσο η υπερβολική ζέστη όσο και το υπερβολικό κρύο μπορούν να βάψουν τη διαδιακσία της κομποστοποίησης.
2) Επίλεξε προσεκτικά τα υλικά που θα βάζεις στον κάδο – Υλικά για κομποστοποίηση
Η επιλογή των υλικών που θα βάζεις στον κάδο σου είναι καθοριστική για την ποιότητα του κόμποστ που θα παράγεις και υπάρχει ένας χρυσός κανόνας που καλό είναι να ακολουθείς…για κάθε ένα μέρος από ”πράσινα” υλικά που θα προσθέτεις , θα προσθέτεις και τρία μέρη από ”καφέ” υλικά!
Ποια είναι τα ”πράσινα” και ποια τα ”καφέ” υλικά όμως;
”Πράσινα” είναι τα υλικά τα οποία είναι πλούσια σε άζωτο , όπως οι φλούδες φρούτων και λαχανικών , φρέσκο γκαζόν , χλωρά φύλλα , κατακάθι καφέ , τσόφλια αυγών κ.α
”Καφέ” είναι τα υλικά πλούσια σε άνθρακα , όπως τα ξερά υπολείμματα φυτών , ξερά φύλλα , πριονίδια , άχυρα , ακόμα και το χαρτί κουζίνας.
Τέλος είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ποια υλικά δεν μπαίνουν στον κάδο κομποστοποίησης και αυτά είναι: τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά τρόφιμα, τα απορρίμματα των κατοικίδιων, τα ασθενή φυτά, τα πλαστικά και τα μέταλλα.
3) Ξεκίνα να γεμίζεις τον κάδο σου
Αν ο κάδος κομποστοποίησης δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το έδαφος (αν τον έχεις τοποθετήσει πάνω σε τσιμέντο ή στο μπαλκόνι για παράδειγμα) είναι πολύ βασικό να τοποθετήσεις στον πάτο μία στρώση φρέσκου χώματος είτε από τον κήπο σου είτε αγορασμένο. Με αυτό τον τρόπο θα εφοδιάσεις τον κάδο σου με τους απαραίτητους μικροοργανισμούς που χρειάζεται για να ξεκινήσει η διαδικασία της κομποστοποίησης.
Στη συνέχεια γέμιζε τον κάδο με την αναλοφία 3 προς 1 που είπαμε παραπάνω. Για κάθε στρώση με πράσινα υλικά , πρόσθεσε 3 στρώσεις από καφέ υλικά.
Και ένα μυστικό: Μπορείς να βάλεις μέσα στον κάδο και μερικά σκουλήκια. Τα σκουλήκια θα κάνουν τη διαδικασία της κομποστοποίησης ταχύτερη , ενώ το κόμποστ που θα παραχθεί θα είναι ανώτερης ποιότητας…και επίσης θα αν σου αρέσει το ψάρεμα , θα έχεις πάντα διαθέσιμα σκουλήκια χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεις !!
4) Ανακάτευε συχνά το μίγμα
Για να κάνεις τη διαδικασία της κομποστοποίησης γρηγορότερη είναι πολύ βασικό να ανακατεύεις μία φορά την εβδομάδα τα υλικά του κάδου. Με το ανακάτεμα θα προσφέρεις στους μικροορανισμούς το οξυγόνο που χρειάζονται ώστε να πολλαπλασιάζονται διαρκώς.
Πότε είναι έτοιμο το κόμποστ;
Ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κομποστοποίησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει , η θερμοκρασία και το μέγεθος του κομποστοποιητή.
Συνήθως η κομποστοποίηση διαρκεί από 4 έως 6 μήνες και στο τέλος το κόμποστ θα έχει γίνει καφέ και θα μυρίζει φρέσκο χώμα..έτσι θα καταλάβεις κιόλας ότι είναι έτοιμο!
Και ένα μυστικό ακόμα: Μπορείς να προμηθευτείς έναν ενεργοποιητή κομποστοποίησης , ο οποίος περιέχει ωφέλιμους μικροοργανισμούς , αλλά και την τροφή που χρειάζονται ώστε να πολλαπλασιαστούν ταχύτερα και να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία της κομποστοποίησης.
Ο ενεργοποιητής κομποστοποίησης είναι 100% φυσικός και μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία έως και 40 φορές!!
Όταν το κόμποστ σου είναι έτοιμο μπορείς να το προσθέσεις στον κήπο ή στις γλάστρες σου. Είναι ένα από τα καλύτερα οργανικά λιπάσματα και τα φυτά σου θα σε ευχαριστήσουν!
Επίλογος
Η κομποστοποίηση είναι μια απλή και αποτελεσματική μέθοδος για να αξιοποιήσουμε τα οργανικά μας απόβλητα, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
Ξεκινώντας τη δική σου κομποστοποίηση, όχι μόνο συμβάλλεις στη βιωσιμότητα, αλλά και δημιουργείς ένα φυσικό λίπασμα που θα ενισχύσει την υγεία του κήπου σου!
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr
Μπορώ να προμηθευτώ από σας ενεργοποίηση κομποστοποίησης και κάδο;
Φυσικά και μπορείτε. Αν θέλετε καλέστε μας στο 2467084310 για να σας δώσουμε ότι πληροφορία χρειάζεστε!