Κάθε πότε βάζουμε θειοχαλκίνη ;
H θειοχαλκίνη είναι ένα από τα παλαιότερα και αποτελεσματικότερα βιολογικά φάρμακα που χρησιμοποιεί ο παραδοσιακά ο άνθρωπος για την προστασία των φυτών.
Όσοι καταγόμαστε κυρίως από χωριά της ελληνικής υπαίθρου σίγουρα θυμόμαστε τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας το καλοκαίρι με μία παλιά κάλτσα ή ένα καλσόν γεμάτο με θειοχαλκίνη να σκονίζουν τα φύλλα των φυτών στην αυλή και στον κήπο !
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι ακριβώς είναι η θειοχαλκίνη , ποιες μορφές υπάρχουν και πως τη εφαρμόζουμε σωστά για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Τι είναι η θειοχαλκίνη ;
Η θειοχαλκίνη είναι ένα μίγμα θειαφιού και χαλκού και εφαρμόζεται ανάλογα με τη μορφή της είτε με επίπαση (σκόνισμα) είτε με ψεκασμό πάνω στα φύλλα των φυτών.
Χρησιμοποιείται για την βιολογική καταπολέμηση μυκήτων όπως ο περονόσπορος και το ωίδιο , καθώς επίσης και ακάρεων όπως ο τετράνυχος σε καλλιέργειες λαχανικών και ανθοκομικών φυτών , στο αμπέλι , στα καρποφόρα δέντρα , αλλά και στα αρωματικά φυτά !
Ποιες μορφές θειοχαλκίνης υπάρχουν ;
Η θειοχαλκίνη παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως σκόνη , την οποία εφαρμόζουμε με επίπαση (σκόνισμα) πάνω στα φύλλα των φυτών. Πλέον όμως έχουν αναπτυχθεί και πολύ αποτελεσματικά σκευάσματα υγρής θειοχαλκίνης την οποία μπορούμε να ψεκάσουμε στα φυτά μας!
Πως εφαρμόζεται η θειοχαλκίνη;
Όπως είπαμε και προηγουμένως η θειοχαλκίνη εφαρμόζεται είτε με επίπαση πάνω στα φύλλα των φυτών είτε με ψεκασμό στην περίπτωση που είναι υγρή.
Η θειοχαλκίνη που είναι σε μορφή σκόνης εφαρμόζεται παραδοσιακά με μία κάλτσα ή ένα καλτσόν. Φυσικά υπάρχουν και πολύ καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί τρόποι εφαρμογής της. Μπορούμε πολύ εύκολα να προμηθευτούμε κάποιον απλό θειωτήρα χειρός αν έχουμε λίγα φυτά στον κήπο μας ή και κάποιον μεγαλύτερο θειωτήρα στην περίπτωση που έχουμε πολλά φυτά.
Οι θειωτήρες είναι πολύ πρακτικά εργαλεία εφαρμογής τόσο του θειαφιού όσο και τις θειοχαλκίνης και μας γλιτώνουν από πολύ χρόνο και κόπο , αλλά και επιτρέπουν την πιο ομοιόμορφη εφαρμογή τους πάνω στα φύλλα!
Η υγρή θειοχαλκίνη από την άλλη εφαρμόζεται με ψεκασμό πάνω στα φύλλα των φυτών με τη χρήση κάποιου ψεκαστήρα.
Κάθε πότε βάζουμε θειοχαλκίνη στα φυτά ;
Η θειοχαλκίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως είπαμε και προηγουμένως σε όλα τα φυτά.
Μπορούμε να βάζουμε στα φυτά θειοχαλκίνη κάθε 20-30 ημέρες είτε μετά από βροχές , καθώς η βροχή την ξεπλένει από τα φύλλα!
Πρέπει όμως να γνωρίζουμε και κάτι πολύ βασικό.
Επειδή η θειοχαλκίνη περιέχει θειάφι πρέπει να την χρησιμοποιούμε αυστηρά σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 18οC (καθώς το θειάφι δεν δρα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες) και όπως και δίποτε σε θερμοκρασίες μικρότερες των 30οC , καθώς πάνω από αυτή τη θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φυτά !
Τέλος , πρέπει να αναφέρουμε ότι κάθε φορά που εφαρμόζουμε θειοχαλκίνη πρέπει να φοράμε απαραίτητα μάσκα προστασίας και να μην έχουμε ακάλυπτα μέρη του σώματός μας , ώστε να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα. Αυτό φυσικά ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα γεωργικά φάρμακα.
Όχι όπως στην παρακάτω εικόνα δηλαδή !
Και ένα μυστικό για την θειοχαλκίνη:
Δεν είναι όλα τα σκευάσματα θειοχαλκίνης που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά το ίδιο αποτελεσματικά.
Εμείς εδώ στο myAGROmarket έχουμε δοκιμάσει στον πειραματικό μας λαχανόκηπο πολλά από αυτά και έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα καλύτερα σκευάσματα θειοχαλκίνης είναι το Sulfocopper DP (σκόνη) και το Slud Cu (υγρή θειοχαλκίνη) !
Σας προτείνουμε να επιλέξετε αυτά τα δύο σκευάσματα για να δείτε τα καλύτερα αποτελέσματα !
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr