fbpx
Τυφλοπόντικας πως φεύγει από τον κήπο μου

Πως να διώξω τους τυφλοπόντικες από τον κήπο μου ;

Τυφλοπόντικας πως φεύγει από τον κήπο μου ;

Αν βλέπεις και εσυ στον κήπο σου τρύπες στο χώμα , κατεστραμένο γκαζόν και μαραμένα φυτα τότε είναι πολύ πιθανόν να έχει κάνει την εμφάνισή του κάποιος τυφλοπόντικας.

Δεν υπάρχει πιο εκνευριστικό πράγμα από το να έχεις κάνει τον κήπο των ονείρων σου και ξαφνικά μία μέρα να δεις τρύπες στο όμορφό γκαζόν σου και τα φυτά σου να αρχίσουν να μαραίνονται το ένα μετά το άλλο.

Πίστεψέ μας..το ξέρουμε. Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά και εμείς.

απωθητικό για τυφλοπόντικες molex

Τυφλοπόντικας πως φεύγει από τον κήπο μου

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε όλους τους τρόπους που υπάρχουν για αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση.

Πάμε να δούμε πρώτα τι είναι ο τυφλοπόντικας:

Ο τυφλοπόντικας ή ασπάλακας όπως λέγεται αλλιώς , είναι ένα μικρό θηλαστικό το οποίο ζεί μέσα στο χώμα , σκάβοντας και δημιουργόντας φωλιές μέσα σε αυτό.

Δεν είναι τυφλός , αλλα έχει πολύ μικρά μάτια τα οποία καλύπτονται από μία λεπτή επιδερμίδα , με συνέπεια η όρασή του να αρκεί απλά για να ξεχωρίζει το φως από το σκοτάδι.

Έχει αναπτύξει , όμως εξαιρετική όσφρηση , η οποία του δίνει τη δυνατότητα να κατευθύνεται στο έδαφος ανάλογα με τις μυρωδιές που υπάρχουν.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί , ο τυφλοπόντικας δεν είναι φυτοφάγο ζώο , αλλά σαρκοφάγο.

Δεν τρυπώνει δηλαδή στον κήπο μας για να φάει τις ρίζες των φυτών μας , αλλά διάφορα μικρά ζώα (πχ σκουλήκια και έντομα).

τυφλοπόντικας

Τυφλοπόντικας πως φεύγει από τον κήπο μου

Αυτός είναι και ο λόγος που τρυπώνει στον κήπο μας. Λόγω της υγρασίας που διατηρούμε στο χώμα ποτίζοντας τα φυτά μας , ο πληθυσμός των εντόμων , των σκουληκιών κ.α είναι μεγάλος , οπότε είναι ένα τέλειο μέρος για τον τυφλοπόντικα να κυνηγήσει και να κάνει τη φωλιά του !

Πάμε τώρα να δούμε πως μπορούμε να διώξουμε αποτελεσματικά τους τυφλοπόντικες από τον κήπο μας.

Τυφλοπόντικας αντιμετώπιση:

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για διώξουμε τους τυφλοπόντικες από τον κήπο μας.

Κάποιοι είναι αρκετά αποτελεσματικοί , ενώ κάποιοι όχι και τόσο.

Πάμε να τους δούμε όλους με τη σειρά.

1)  Παγίδες για τυφλοπόντικες

Στην αγορά μπορούμε να βρούμε πολλές και διαφορετικές παγίδες για τυφλοπόντικες. Το κακό με αυτές τις παγίδες είναι ότι συνήθως θανατώνουν το ζώο και αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι δε θέλουμε.

Επιπλέον σε περίπτωση που υπάρχουν κατοικίδια στον χώρο μπορεί να φανούν επικίνδυνες και για αυτά.

παγίδα για τυφλοπόντικες

Τυφλοπόντικας πως φεύγει από τον κήπο μου

Εμείς έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές να πιάσουμε τυφλοπόντικες με παγίδες (με παγίδες που δεν θανατώνουν τον τυφλοπόντικα , αλλά μόνο τον παγιδεύουν) και μπορούμε να πούμε ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι πολύ μικρή.

Άρα , δεν είναι η λύση που προτείνουμε.

2) Ηλιακά απωθητικά για τυφλοπόντικες με υπερήχους

Άλλλος ένας τρόπος για να απομακρύνουμε τους τυφλοπόντικες από τον κήπο μας είναι οι συσκευές που παράγουν κάθε λίγα δευτερόλεπτα έναν ηχητικό παλμό στο έδαφος , ο οποίος ενοχλέι τους τυφλοπόντικες.

ηλιακό απωθητικό για ποντίκια και τυφλοπόντικες

Τυφλοπόντικας πως φεύγει από τον κήπο μου

Είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος απώθησης , ο οποίος παράλληλα απωθεί και τα ποντίκια και τα φίδια από τον χώρο!

Για να λειτουργήσει όμως σωστά θα πρέπει αν υπάρχουν στον χώρο τοποθετημένες συσκευές ανα 15 περίπου μέτρα και για να μην υπάρχει περίπτωση να τις συνηθήσουν οι τυφλοπόντικες θα πρέπει να είναι τοποθετημένες όλο τον χρόνο.

3) Ποντικοφάρμακο για τυφλοπόντικες

Μία λύση που χρησιμοποιούν πολλοί καλλιεργητές για να καταπολεμήσουν τους τυφλοπόντικες στα χωράφια τους είναι η χρήση ποντικοφάρμακου.

Όπως και με τις παγίδες , το αρνητικό είναι ότι το ποντικοφάρμακο θα θανατώσει τον τυφλοπόντικά όταν το καταναλώσει.

Στην πράξη , όμως , έχουμε δει ότι είναι μία αρκετά απότελεσματική λύση.

Τοποθετούμε το ποντικοφάρμακο μέσα στην στοά που έχει κάνει ο τυφλοπόντικας και αυτός το τρώει , με αποτέλεσμα να την θανάτωσή του.

Και ένα μυστικό: τα πιο αποτελεσματικά ποντικοφάρμακα για τυφλοπόντικες είναι αυτά που είναι σε μορφή σιταριού. Οι τυφλοπόντικες τα προτιμούν σε σχέση με τις πάστες και τους κύβους!

 

ποντικοφάρμακο σιτάρι

Τυφλοπόντικας πως φεύγει από τον κήπο μου

4) Φυσικό απωθητικό για τυφλοπόντικες

Ο πιο απλός και ταυτόχρονα αποτελεσματικός τρόπος απομάκρυνσης του τυφλοπόντικα από τον κήπο μας είναι χωρίς αμφιβολία τα φυσικά απωθητικά που μπορούμε να βρούμε στην αγορά σε διάφορες μορφές.

Κάποια από αυτά είναι πολύ αποτελεσματικά , ενώ έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν θανατώνουν τους τυφλοπόντικες , παρά μόνο τους διώχνουν από τον χώρο μας.

Ένα τέτοιο απωθητικό που χρησιμοποιηούμε με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια είναι το Molex.

απωθητικό για τυφλοπόντικες

Τυφλοπόντικας πως φεύγει από τον κήπο μου

Το Molex είναι ένα φυσικό απωθητικό για τυφλοπόντικες από ρητινέλαιο.

Το συγκεκριμένο ρητινέλαιο έχει την ιδιότητα να εισχωρεί στο έδαφος και να δημιουργεί συνθήκες οι οποίες ενοχλούν τους τυφλοπόντικες πάρα πολύ , με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν το μέρος πολύ γρήγορα.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι τα αραιώσουμε το Molex σε διπλάσια ποσότητα νερού και με έναν ψεκαστήρα να ραντίσουμε το έδαφος του κήπου μας , στο οποίο έχει κάνει στοές ο τυφλοπόντικας.

Αν το πρόβλημα είναι μεγάλο και οι τυφλοπόντικες επιμένουν , θα πρέπει να επαναλάβουμε το ράντισμα μετά από λίγες ημέρες.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Molex είναι ότι μπορούμε να το χρησιμοποιούμε όλο τον χρόνο , χωρίς να κάνουμε ζημιά στο χώμα του κήπου μας και χωρίς να κινδυνεύπουν τα κατοικίδια που μπορεί να έχουμε !

Υπάρχει και σε μορφή εμποτισμένων κόκκων , όμως στην πράξη έχουμε δει ότι στην υγρή του μορφή είναι πολύ πιο αποτελεσματικό.

Συμπέρασμα:

Η απομάκρυση του τυφλοπόντικα μπορεί να γίνει με φυσικούς τρόπους , χωρίς να τους προκαλέσουμε βλάβη.

Πρέπει η ευγένεια και ο σεβασμός προς τα ζώα να είναι πάντα προτεραιότητα όλων μας ακόμα και όταν προσπαθούμε να τα απομακρύνουμε από τον χώρο μας !

Ευχόμαστε να βρήκατε το άρθρο μας : ”Τυφλοπόντικας πως φεύγει από τον κήπο μου” χρήσιμο !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Λίπασμα για φυτά σε γλάστρες: ποιο να επιλέξω και γιατί;
Μυρμήγκια στον πάγκο της κουζίνας..πως να τα διώξω ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες