fbpx
Ψύλλοι στο σπίτι αντιμετώπιση

Ψύλλοι στο σπίτι : πως τους αντιμετωπίζω ; (+1 μυστικό)

Ψύλλοι στο σπίτι…

Οι ψύλλοι είναι μικρά άπτερα έντομα και ανήκουν στην τάξη Σιφωνάπτερα (Shiphonaptera). Ειναι εξωτερικά παράσιτα και τρέφονται με άιμα θηλαστικών και πτηνών.

Χωρίς αμφιβολία είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά και επικίνδυνα έντομα , ειδικά όταν με κάποιο τρόπο βρεθούν μέσα στο σπίτι μας.

Το τσίμπημα από ψύλλους προκαλεί έντονη φαγούρα , ερεθισμό , ενώ σε ακράιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο αλλά και ανορεξία. Επίσης οι ψύλλοι μπορεί να μεταδώσουν και διάφορες ασθένειες.

τσίμπημα ψύλλου σε άνθρωπο

Τσιμπήματα από ψύλλους

Για αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητη η άμεση αντιμετώπισή τους.

Πριν προχωρήσουμε στους τρόπους αντιμετώπισης των ψύλλων όμως , πρέπει αρχικά να μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε.

Ψύλλοι – αναγνώριση

Το μήκος του ψυλλου κυμαίνεται από 1,5 ως 3,3 χιλιοστά. Συνήθως έχουν χρώμα καφέ. Στο κεφάλι φέρουν κοντές κεραίες και στο στόμα έχουν μυζητικά όργανα, με τα οποία απομυζούν το αίμα. Το σώμα τους είναι πλευρικά πιεσμένο ώστε να μπορούν τα ζώα να μετακινούνται στο τρίχωμα ή στο φτέρωμα των θυμάτων τους (ή για τους ανθρώπους, κάτω από τα ρούχα) και στο πίσω μέρος του αποτελείται από δακτυλίους, οκτώ τον αριθμό.

Τα πόδια τους είναι μακριά, επιτρέποντας στα άπτερα ζωΰφια να εκτελούν μεγάλα άλματα και τα πίσω είναι μεγαλύτερα από τα εμπρός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να παρουσιάζει κλίση προς τα μπροστά. Τα άλματα που κάνουν είναι περίπου 200 φορές μεγαλύτερα από το μήκος του σώματός τους, καθιστώντας τα ζώα αυτά τους καλύτερους άλτες μεταξύ των γνωστών ζώων, σε σύγκριση με το μέγεθος του σώματός τους.

ψύλλοι

Χαρακτηριστικό του σώματός τους είναι επίσης η σκληρότητα, που επιτρέπει να αντέξει την πίεση, όπως π.χ. το ξύσιμο. Είναι στιλπνό και καλύπτεται από πολλές τρίχες και μικρά αγκάθια, τα οποία έχουν κατεύθυνση προς τα πίσω και βοηθούν μεταξύ άλλων τις κινήσεις του ψύλλου στον ξενιστή.

Τα γνωστότερα είδη ψύλλων συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

  • Ψύλλος της γάτας (Ctenocephalides felis),
  • Ψύλλος του σκύλου (Ctenocephalides canis),
  • Ψύλλος του ανθρώπου ή Ερεθιστικός ψύλλος (Pulex irritans), το αντιπροσωπευτικότερο είδος.
  • Ψύλλος των αρουραίων του Βορρά (Nosopsyllus fasciatus),
  • Ανατολικός ψύλλος των αρουραίων (Xenopsylla cheopis).

Από που προέρχονται οι ψύλλοι στο σπίτι ;

Η μεταφορά των ψύλλων μέσα στο σπίτι συνήθως γίνεται από τα κατοικίδια ζώα , από κάποιο αδέσποτο ζώο με το οποίο ήρθαμε σε επαφή και μας μετέδωσε τους ψύλλους στα ρούχα ή ακόμα και από κάποιο ποντίκι το οποίο μπορεί να μπήκε μέσα στο σπίτι μας.

Αφού μάθαμε πως να αναγνωρίζουμε τους ψύλλους και τον τρόπο που μπορούν να εισβάλουν στο σπίτι μας , πάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την αντιμετώπισή τους.

Ψύλλοι αντιμετώπιση:

Όπως λέει και ο σοφός λαός η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη.

Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επιτρέψουμε στους ψύλλους να μπούνε στο σπίτι μας.

Ένα πολύ καλό προλήπτικό μέτρο είναι η τοποθέτηση παγίδων για ποντίκια καθώς και ποντικοφαρμάκων καθόλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού , τόσο περιμετρικά , όσο και μέσα στο σπίτι.

Σε περίπτωση που έχουμε κατοικίδια ζώα ( γάτες και σκύλους) στο σπίτι και στην αυλή μας πρέπει να τα προστατεύουμε την άνοιξη και το καλοκαίρι από εξωπαράσιτα όπως ο ψύλλος.

Αυτό το πετυχαίνουμε ψεκάζοντας συχνά (κάθε εβδομάδα) τα κατοικίδιά μας με φυτικά σπρέι κατά των ψύλλων , αλλά και φορώντας τους αντιπαρασιτικά κολάρα τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά στην απώθηση των ψύλλων και άλλων εντόμων.

αντιπαρασιτικό σπρέι σκύλου και γάτας σιτρονέλα για σκύλους αντιπαρασιτικό κολάρο για γάτες αντιπαρασιτικό κολάρο σκύλου perfect pet

Αν αντιληφθούμε ότι μεταφέρουμε ψύλλους στα ρούχα μας , κρίνεται απαραίτητο να βγάλουμε τα ρούχα πριν μπούμε στο σπίτι και τα μουλιάσουμε κατευθείαν σε νερό. Και αυτό γιατί οι ψύλλοι πνίγονται όταν καλυφθεί όλο το σώμα τους με νερό για κάποια ώρα.

Επίσης , αν αισθανθούμε τσίμπημα από ψύλλους , καλό είναι να ψεκάσουμε το δέρμα μας με ένα ισχυρό απωθητικό εντόμων , για να τους απομακρύνουμε από το πάνω μας.

Τι κάνουμε όμως σε περίπτωση που εντοπίσουμε ψύλλους μέσα στο σπίτι;

Όταν οι ψύλλοι έχουν εισβάλλει μέσα στο σπίτι μας πρέπει να λάβουμε άμεσα και αποφασιστικά μέτρα εξόντωσής τους. Και αυτό γίνεται με την χρήση εγκεκριμένων και αποτελεσματικών εντομοκτόνων για ψύλλους.

Υπάρχουν πολλά εντομοκτόνα σκευάσματα για την αντιμετώπιση των ψύλλων και τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ αποτελεσματικά αν χρησιμοποιηθούν σωστά.

Υπάρχουν εντομοκτόνα τα οποία ραντίζουμε στους χώρους που μπορεί να υπάρχουν ψύλλοι , όπως είναι το Zapi , το Imperator , το Draker (και Draker RTU) και το Dobol Microemulsion.

Με αυτά τα εντομοκτόνα ραντίζουμε το πάτωμα του σπιτιού καθώς επίσης τους τοίχους σε ύψος μέχρι ένα μέτρο.

Εμείς εδώ στο myAGROmarket έχουμε χρησιμοποιήσει για μία δεκαετία σχεδόν όλα τα εντομοκτόνα της αγοράς για την αντιμετώπιση των ψύλλων και μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι το καλύτερο φάρμακο για ψύλλους αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά είναι με διαφορά το Draker .

 

Draker 10.2 cs 50 ml εντομοκτόνο

Το Draker είναι ένα πολύ ισχυρό φάρμακο για ψύλλους και άλλα έντομα με τρεις δραστικές ουσίες , το οποίο εξοντώνει πολύ γρήγορα τους ψύλλους , αλλά διαρκεί και για αρκετές ημέρες στον χώρο για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα!

Αν θέλουμε μία ακόμα πιο δραστική λύση , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εντομοκτόνα σε μορφή αερολύματος , όπως είναι το Diptron Fogger και το New Spray Master.

diptron fogger 150ml εντομοκτόνο

Εντομοκτόνο αερόλυμα NEW SPRAYMASTER ONE SHOT 150ml

 

Πρόκειται για δύο πολύ ισχυρά σκευάσματα τα οποία μπορούν να μας απαλλάξουν από τους ψύλλους , αλλά και όλα τα υπόλοιπα έντομα πολύ εύκολα. Και αυτό γιατί καταλαμβάνουν όλο το χώρου του σπιτιού στοχεύοντας ακόμα και την πιο μικρή χαραμάδα.

Δεν έχουμε παρά να τοποθετήσουμε μία αμπούλα ανά 30 τ.μ περίπου μέσα στο σπίτι , να κλείσουμε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες ερμητικά και να τα αφήσουμε να δράσουν για 4 ώρες. Είναι ίσως , ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγούμε από τους ψύλλους.

Τέλος , δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε και τι μπορούμε να κάνουμε με τα στρώματα σε περίπτωση που υπάρχουν ψύλλοι πάνω τους.

Ψύλλοι στο στρώμα

Αν εντοπίσουμε ψύλλους πάνω σε κάποιο στρώμα πρέπει άμεσα να το ψεκάσουμε με κάποιο εγκεκριμένο σκεύασμα για χρήση σε στρώματα.

Τέτοια σκευάσματα υπάρχουν πλέον πάρα πολλά στην αγορά , αλλά λίγα είναι αποτελεσματικά. Το πιο δραστικό από αυτά με διαφορά είναι το Mattress της εταιρίας Protecta. Είναι ένα σκεύασμα με δραστική ουσία Geraniol (φυτική ουσία) , το οποίο εξοντώνει και απωθεί αποτελεσματικά από τα στρώματα ψύλλους , κοριούς και ακάρεα !

σπρει για ακάρεα στρωμάτων mattress

Και ένα μυστικό: Όποιο σκεύασμα από τα παραπάνω και αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε για την αντιμετώπιση των ψύλλων , δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ψύλλοι αναπαράγονται ταχύτατα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Για αυτό το λόγο πρέπει πάντα να επαναλαμβάνουμε το ράντισμα που θα κάνουμε στο σπίτι μας μετά απο 7 με 10 ημέρες ώστε να υπάρχει φάρμακο στον χώρο και για τις επόμενες γενιές των ψύλλων.

Κάνουμε πάντα , δηλαδή , επανάληψη του ραντίσματος για να είμαστε σίγουροι ότι θα απαλλαγούμε από τους ψύλλους μία και καλή !

Οι εμπειροι Γεωπόνοι του myAGROmarket είναι πάντα διαθέσιμοι να σας εξυπηρετήσουν και να σας λύσουν όποια απορία έχετε σχετικά με την αντιμετώπιση των ψύλλων. Αρκεί να τους καλέσετε στα τηλέφωνα επικοινωνίας του eshop!

Στέργιος Δεμίρης , Γεωπόνος ΑΠΘ

Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό αντικουνουπικό ;
Ψύλλοι στο στρώμα : πως να τους αντιμετωπίσεις σε 3 απλά βήματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες