fbpx
διατομική γη τι είναι χρηση εφαρμογή

Διατομική γη: τι είναι και πως χρησιμοποιείται ;

Διατομική γη τι είναι και ποια η χρήση της

Η διατομική γη ή γη διατόμων ή διατομίτης όπως λέγεται και αλλιώς είναι ένα ορυκτό φυσικής προέλευσης , το οποίο αποτελείται από πυρίτιο (80-90%), οξείδιο του αργιλίου (2-4%) και οξείδιο του σιδήρου (0,5-2%).

Έχει μέγεθος σωματιδίων που κυμαίνεται από  3 μm έως 1 mm, αλλά συνήθως 10 έως 200 μm. Έχει λευκό ή υπόλευκο χρώμα , ενώ ανάλογα με την κοκκοποίησή της έχει και πολλές χρήσεις.

διατομική γη τι είναι

Διατομική γη

Χρησιμοποιείται ως συστατικό σε άμμο για γάτες , σε οδοντόκρεμες , ως απορροφητικό υγρών , ως βιολογικό εντομοκτόνο ενώ τέλος υπάρχει και σε βρώσιμη μορφή.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με την χρήση της ως εντομοκτόνο.

Η διατομική γη ως βιολογικό εντομοκτόνο

Αν κοιτάξουμε την γη διατόμων σε ένα μικροσκόπιο θα δούμε ότι οι κόκκοι της είναι εξαιρετικά αιχμηροί , θυμίζοντας μικρά σπασμένα γυαλιά.

γη διατόμων σε μικροσκόπιο

Γη διατόμων σε μικροσκόπιο

Αυτό ακριβώς είναι και το χαρακτηριστικό που προσδίδει στην διατομική γη την εντομοκτόνο δράση της. Ο τρόπος που εξοντώνει τα έντομα είναι μηχανικός. Όταν τα έντομα περπατήσουν πάνω της , προσκολλάται στο σώμα τους και λόγω της αιχμηρότητας των κόκκων της σκίζει τον εξωσκελετό τους με αποτέλεσμα να αφυδατώνονται σταδιακά.

Έτσι οδηγούνται στην θανάτωσή τους μερικές μέρες αργότερα.

Ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα της γης διατόμων σε σύγκριση με τα χημικά εντομοκτόνα είναι ότι τα έντομα δεν μπορούν να αποκτήσουν ανθεκτικότητα (ανοσία) σε αυτήν , ακριβώς για τον λόγο ότι δεν περιέχει καμία χημική ουσία !

Διατομική γη χρήση

Όπως είπαμε η διατομική γη είναι ένα εξαιρετικό βιολογικό εντομοκτόνο για την καταπολέμηση βαδιστικών κυρίως εντόμων , όπως είναι ο ψύλλος , η κατσαρίδα , ο κοριός , τα μυρμήγκια , οι σαρανταποδαρούσες και τα μαύρα σκουλήκια υγρασίας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους κατοικιών , αποθηκών κλπ.

Εκτός από αυτή την χρήση της όμως , έχει ευρεία εφαρμογή και ως βιολογικό εντομοκτόνο για την αντιμετώπιση διάφορων εντόμων σε φυτά.  Έχει αποδειχθεί στην πράξη πολύ αποτελεσματική στην καταπολέμηση εντόμων όπως ο θρίπας , οι αφίδες και διάφορες προνύμφες λεπιδόπτερων (σκουλήκια) , ενώ μπορεί να εξοντώσει και τα σαλιγκάρια!

γη διατόμων φυτά

Γη διατόμων σε φυτά

Τέλος , ακόμα μία χρήση της γης διατόμων είναι στην καταπολέμηση εξωπαράσιτων εντόμων (ψύλλοι , τσιμπούρια , ψείρες κ.α) σε οικόσιτα ζώα όπως ο σκύλος και η γάτα.

Πάμε να δούμε τώρα πως εφαρμόζεται η γη διατόμων σωστά για την αντιμετώπιση των εντόμων που αναφέραμε…

Διατομική γη εφαρμογή

1)Σε κατοικημένους χώρους , αποθήκες κλπ: Η διατομική γη εφαρμόζεται με επίπαση (σκόνισμα) σε μέρη που συχνάζουν και περπατούν τα βαδιστικά έντομα , όπως σε πόρτες , παράθυρα , περβάζια , κάτω από ηλεκτρικές συσκευές , σε υπονόμους , δίπλα σε κάδους αποριμμάτων , στο γκαζόν κ.α. Είναι πολύ αποτελεσματική όπως είπαμε ενάντια σε ψύλλους , μυρμήγκια , κατσαρίδες , κοριούς , σαρανταποδαρούσες και σκουλήκια υγρασίας.

2)Σε φυτά: Εφαρμόζεται με επίπαση πάνω στα φύλλα και στους βλαστούς όλων των φυτών (καλλωπιστικών , λαχανικών και δέντρων) , αλλά και γύρω από αυτά. Πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην σωστή κατανομή της διατομικής γης πάνω στα φύλλα των φυτών ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Καταπολεμά αποτελεσματικά έντομα όπως ο θρίπας , οι αφίδες , τα σκουλήκια , καθώς επίσης και τα σαλιγκάρια.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι δεν υπάρχει περίοδος ασφαλείας για την κατανάλωση των φρούτων και τον λαχανικών μετά την εφαρμογή της. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα ξεπλύνουμε καλά και είναι έτοιμα προς κατανάλωση !

3)Σε οικόσιτα ζώα: Εφαρμόζεται τόσο πάνω στο τρίχωμα του ζώου (σκύλος , γάτα , κότα κλπ) κάνοντας ένα καλό τρίψιμο με τα χέρια ώστε να απλωθεί σε όλο το σώμα , όσο και στα κρεβατάκια τους ή στις φωλιές ώστε να τα εξοντώσει και εκεί. Καταπολεμά τα τσιμπούρια τους ψύλλους , τις ψείρες κ.α έντομα.

Και δύο μυστικά:

H διατομική γη είναι 100% ασφαλής για τον άνθρωπο και τα ζώα , αλλά μόνο όταν εφαρμόζεται σωστά. Σε περίπτωση εισπνοής της μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των πνευμόνων , για αυτό το λόγο πρέπει πάντα κατά την εφαρμογή της να φοράμε μία απλή μάσκα προστασίας , τόσο εμείς όσο και τα κατοικίδιά μας!

Επίσης δεν είναι όλα τα σκευάσματα γης διατόμων το ίδιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των εντόμων. Η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος των κόκκων της , καθώς επίσης και από την προέλευσή της.

Εμείς εδώ στο myAGROmarket.gr έχουμε πειραματιστεί τα τελευταία χρόνια με τα περισσότερα σκευάσματα γης διατόμων που κυκλοφορούν στο εμπόριο και έχουμε καταλήξει ότι το καλύτερο από αυτά είναι η Γη διατόμων της εταιρίας Stac , το οποίο μάλιστα είναι και ελληνικό προϊόν !

γη διατόμων stac διατομική γη

Διατομική γη

Τα αποτελέσματα που έχει δώσει σε όλες τις περιπτώσεις είναι άριστα και για αυτό την προτείνουμε ανεπιφύλαχτα. Δοκίμασέ την και θα μας θυμηθείς !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Αγριόχορτα τέλος με 6 απλούς τρόπους!
Διατροφή κουταβιού: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες