fbpx
Αγριόχορτα τέλος

Αγριόχορτα τέλος με 6 απλούς τρόπους!

Αγριόχορτα τέλος!

Τα ζιζάνια ή αλλιώς αγριόχορτα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε ερασιτέχνης και επαγγελματίας αγρότης , αλλά και οποιοσδήποτε προσπαθεί να διατηρήσει έναν όμορφο κήπο στην αυλή του.

Με τον όρο ζιζάνια ή αγριόχορτα , εννοούμε όλα τα φυτά που φυτρώνουν σε ένα μέρος χωρίς να τα έχουμε σπείρει εμείς οι ίδιοι.

Τα αγριόχορτα προκαλούν πολλά προβλήματα στα φυτά μας , ενώ πολλές είναι και αντιαισθητικά στην περίπτωση που προσπαθούμε να διατηρήσουμε έναν όμορφο κήπο ή ένα ωραίο γκαζόν.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικούς εύκολους τρόπους για να απαλλαγούμε από τα ζιζάνια όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με τον μικρότερο δυνατό κόπο!

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι καταπολέμησης των ζιζανίων , αλλά οι κυρότεροι είναι οι εξής:

1) Μηχανική αντιμετώπιση των ζιζανίων

Ο πρώτος και ο προφανέστερος τρόπος είναι κοπή των ζιζανίων με κάποιο χορτοκοπτικό μηχάνημα ή η εκρίζωσή τους με το χέρι ή με κάποια ξύστρα για αγριόχορτα ή φρεζάκι κλπ.

ζιζάνια στον κήπο

Αγριόχορτα τέλος

Ο συγκεκριμένος τρόπος είναι σίγουρα ο δυσκολότερος που υπάρχει και αυτός που απαιτεί τον περισσότερο χρόνο. Είναι εφικτός σε μικρές εκτάσεις , αλλά σε πολύ μεγάλες εκτάσεις είναι πολλές φορές αδύνατος

2) Χρήση γεωυφάσματος

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των ζιζανίων είναι η τοποθέτηση ειδικών υφασμάτων , τα οποία δεν επιτρέπουν στα αγριόχορτα να φυτρώσουν.

Το γεωύφασμα ή ύφασμα εδαφοκάλυψης όπως αλλιώς λέγεται έχει την ιδιότητα να μην επιτρέπει στα ζιζάνια να φυτρώνουν , ενώ παράλληλα είναι διαπερατό από την βροχή και επιτρέπει την σωστή κυκλοφορία του αέρα στο έδαφος. Έτσι , τα φυτά μας μεγαλώνουν απρόσκοπτα , χωρίς την παρουσία ζιζανίων!

γεωύφασμα grasher

Αγριόχορτα τέλος

Μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα γεωυφάσματα στο άρθρο μας : ” Πανί για να μην βγαίνουν χόρτα και η χρήση του!”

3) Χρήση φυσικών υλικών εδαφοκάλυψης

Αντί για γεωύφασμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και διάφορα φυτικά υλικά , ώστε να μην επιτρέψουμε στα ζιζάνια να φυτρώσουν. Τέτοια υλικά μπορεί να είναι το ροκανίδι των ξύλων , το άχυρο και η φλούδα των πεύκων.

εδαφοκάλυψη με φυτικά υλικά

Αγριόχορτα τέλος

Πρέπει αν πούμε όμως , ότι τα υλικά αυτά με τον καιρό θα αρχίσουν να αποσυντίθενται και θα πρέπει να επαναλανβάνουμε την χρήση τους.

4) Χοντρό αλάτι για αγριόχορτα

Το χοντρό αλάτι είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά ζιζανιοκτόνα για τα αγριόχορτα.

Μπορούμε είτε να σκορπίσουμε αλάτι πάνω στην επιφάνεια του εδάφους και στα φύλλα των φυτών απευθείας , είτε να το αραιώσουμε σε νερό και με αυτό να ποτίσουμε τα αγριόχορτα. Θα τα εξοντώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

χοντρό αλάτι για αγριόχορτα

Αγριόχορτα τέλος

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως , το αλάτι θα αυξήσει πολύ την αλατότητα του εδάφους και θα κάνει το χώμα μας εντελώς ακατάλληλο για την καλλιέργεια οποιουδήποτε άλλου φυτού! Για αυτό τον λόγο δεν πρέπει ποτέ να ρίχνουμε αλάτι μέσα στον κήπο μας , παρα μόνο σε μέρη που δεν θέλουμε να ξαναφυτρώσει κανένα φυτό (πχ σε πεζοδρόμια κλπ).

5) Ξύδι για αντιμετώιση των ζιζανίων

Το ξύδι αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυσικά ζιζανιοκτόνα που υπάρχουν για την καταπολέμηση των αγριόχορτων. Περίεχει οξικό οξύ , μία ουσία η οποία έχει την ιδότητα να καταστρέφει τα αγριόχορτα.

Αν μάλιστα προσθέσουμε στο ξύδι και λίγο αλάτι και υγρό σαπούνι (για να κολλήσει στα φύλλα των ζιζανίων) η δράση του γίνεται ακόμα ισχυρότερη!

ΠΡΟΣΟΧΗ και εδώ όμως , το ράντισμα με ξύδι θα καταστρέψει όλα τα φυτά στα οποία θα πέσει πάνω. Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν το ψεκάζουμε ώστε να μην ψεκαστούν και τα φυτά μας. Επίσης το ξύδι αν πέσει σε μεγάλη ποσότητα είναι και τοξικό για το έδαφος !

6) Φάρμακο για να μην φυτρώνουν αγριόχορτα

Ο τελευταίος και πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των αγριόχορτων είναι χωρίς αμφιβολία τα ζιζανιοκτόνα που κυκλοφορούν στο εμπόριο , είτε είναι χημικά είτε βιολογικά.

Αρχικά πρέπει αν τονίσουμε ότι πλέον στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί ένα πολύ αποτελεσματικό βιολογικό ζιζανιοκτόνο , το οποίο έχει σαν βάση του το οξικό οξύ.

βιολογικό ζιζανιοκτόνο flert

Αγριόχορτα τέλος

Είναι πολύ αποτελεσματικό ενάντια σε όλα τα ζιζάνια , τα οποία και ξερένει μέσα σε λίγες μέρες. Χρειάζεται , όμως προσοχή καθώς καταστρέφει όλα τα φυτά πάνω στα οποία θα ψεκαστεί!

Για τα χημικά ζιζανιοκτόνα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια πράγματα πριν την χρήση τους ώστε να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα.

Τα ζιζανιοκτόνα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Στα καθολικά ζιζανιοκτόνα , όπως είναι το Glyphosate για παράδειγμα , το οποίο είναι σαφώς το πιο ισχυρό ζιζανιοκτόνο που υπάρχει.

Ράουνταπ για χόρτα roundup gold 36 sl

Αγριόχορτα τέλος

Tα καθολικά ζιζανιοκτόνα καταστρέφουν όλα τα φυτά πάνω στα οποία θα ψεκαστούν , όπως αναφέραμε και πριν.

Και στα εκλεκτικά ζιζανιοκτόνα , τα οποία καταστρέφουν συγκεκριμένα είδη ζιζανίων , χωρίς να βλάπτουν υπόλοιπα φυτά.

Ένα πολύ χαρακτηριστό παράδειγμα για να καταλαβουμε τί είναι τα εκλεκτικά ζιζανιοκτόνα είναι το DICOTEX. Το DICOTEX είναι ένα ζιζανιοκτόνο για γκαζόν , το οποίο καταστρέφει μόνο τα πλατύφυλλα ζιζάνια που φυτρώνουν μέσα στο γκαζόν , χωρίς να έχει καμία επίδραση στο ίδιο το γκαζόν !

ζιζανιοκτόνο για γκαζόν για πλατύφυλλα ζιζάνια Dicotex

Αγριόχορτα τέλος

Αντίστοιχα υπάρχουν πολλά ζιζανιοκτόνα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορες καλλιέργειες χωρίς να τις επηρεάζουν καθόλου.

Καλό είναι πριν προμηθευτούμε ζιζανιοκτόνο να ρωτάμε τον Γεωπόνο μας αν είναι κατάλληλο για τον σκοπό που το θέλουμε , ώστε να μην προκαλέσουμε κάποια ζημιά στα φυτά μας !

Αγριόχορτα τέλος!

Τώρα που έμαθες όλους τους διαθέσιμους τρόπους που υπάρχουν για να καταπολεμήσεις αποτελεσματικά τα αγριόχορτα , μπορείς να διαλέξεις όποιους από αυτούς σε βολεύουν !

Αν έχεις οποιαδήποτε απορία μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με τους Γεωπόνους μας είτε τηλεφωνικά είτε με email!

Eυχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

 

Πότε ραντίζουμε με χαλκό το αμπέλι ;
Διατομική γη: τι είναι και πως χρησιμοποιείται ;

Comments (2)

  1. Αθηνα

    Καλημερα ηθελα να ρωτησω σε χωραφι που εχουμε ψεκασει ζιζανιοκτόνο ισχυρο μετα από ποσο καιρο μπορουμε να φυτεψουμε λαχανικα;εχει περασει σχεδόν χρονος απο την τελευταία φορα που ψεκασαμε.ευχαριστω εκ τον προτερων!

    • myAGROmarket.gr

      Καλησπέρα , για να απαντήσουμε στο ερώτημά σας πρέπει να μας πείτε με ποιο ζιζανιοκτόνο έχετε ψεκάσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες