fbpx
πότε ραντίζουμε με χαλκό το αμπέλι

Πότε ραντίζουμε με χαλκό το αμπέλι ;

Πότε ραντίζουμε με χαλκό το αμπέλι ;

Ο χαλκός είναι ένα από τα παλαιότερα γεωργικά φάρμακα που χρησιμοποιούμε στο αμπέλι και ένα από τα πλέον αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιείται σωστά και στον κατάλληλο χρόνο.

Ο χαλκός έχει μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο δράση , ενώ παράλληλα αποτελεί και ένα άκρως απαραίτητο στοιχείο για την σωστή λειτουργία και ανάπτυξη της αμπέλου.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε ποιες ασθένειες της αμπέλου καταπολεμά ο χαλκός , πότε πρέπει να τον ραντίζουμε και ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά σκευάσματα χαλκού που μπορούμε να χρησιμοποιούμε!

Ποιες ασθένειες τις αμπέλου καταπολεμά ο χαλκός ;

Όπως είπαμε ο χαλκός έχει τόσο μυκητοκτόνο , όσο και βακτηριοκτόνο δράση.

Οι ασθένειες τις αμπέλου που καταπολεμά ο χαλκός έιναι:

  • Ο περονόσπορος (Plasmopara viticola)
  • Η φόμοψη (Phomopsis viticola)
  • Βακτηριακές προσβολές (Xanthomonas spp)

Επίσης ο χαλκός έχει δευτερεύουσα δράση και στην αντιμετώπιση του ωιδίου και της ίσκας.

Δεν θα αναφερθούμε σε αυτό το άρθρο εκτενώς σε κάθε μία από αυτές τις ασθένειες. Αυτό θα γίνει σε επόμενα άρθρα αναλυτικά.

περονόσπορος αμπέλι

Πότε ραντίζουμε με χαλκό το αμπέλι;

Πότε ραντίζουμε με χαλκό το αμπέλι ;

Ο χαλκός έχει προληπτική κυρίως δράση στην αντιμετώπιση των ασθενειών της αμπέλου , για αυτό το λόγο πρέπει να τον ραντίζουμε στα κατάλληλα βλαστικά στάδια , ώστε να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Οι κυριότερες προληπτικές εφαρμογές του χαλκού στο αμπέλι είναι οι εξής:

  • Πριν την έκπτυξη των οφθαλών την άνοιξη
  • Όταν οι βλαστοί φτάσουν σε ύψος τα 10-15 εκ.
  • Πριν την άνθηση
  • Μετά την καρπόδεση
  • Πριν πέσουν τα φύλλα το φθινόπωρο

Αυτά είναι τα 5 απαραίτητα προληπτικά ραντίσματα που πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο με χαλκό στο αμπέλι για να καταπολεμήσουμε τις ασθένειες που αναφέραμε νωρίτερα.

Το πόσα ραντίσματα θα κάνουμε όμως φυσικά εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν.

Εκτός από αυτά τα ραντίσματα , πρέπει να έχουμε υπόψιν μας , ότι μπορεί να χρειαστούν 1 με 2 ακόμα σε περίπτωση που οι βροχοπτώσεις μίας χρονιάς είναι πολλές!

αμπέλι

Πότε ραντίζουμε με χαλκό το αμπέλι;

Και ένα μυστικό: Στο τελευταίο ράντισμα που αναφέραμε , λίγο πριν πέσουν τα φύλλα το φθινόπωρο , είναι καλό ανεξάρτητα με το πιο σκεύασμα χαλκού χρησιμοποιούμε , να ραντίζουμε στην διπλάσια δοσολογία!

Και αυτό γιατί έτσι θα καταπολεμήσουμε αποτελεσματικότερα τα όποια μολύσματα μπορεί να υπάρχουν στα φύλλα , ώστε να μην έχουμε προσβολές στην αρχή της επόμενης άνοιξης.

Προσοχή όμως , διπλάσια δοσολογία χρησιμοποιούμαι μόνο σε αυτό το ράντισμα!

Ποια είναι τα καλύτερα σκευάσματα χαλκού για το αμπέλι;

Ο χαλκός υπάρχει διαθέσιμος σε αρκετές μορφές. Οι κυρότερες είναι οι εξής:

Θειϊκός χαλκός , Βορδιγάλειος πολτός , Οξυχλωριούχος χαλκός , Υδροξείδιο του χαλκού και Υγροί χαλκοί (πρωτεϊνικοί , ιοντικοί , γλυκονικοί κ.α).

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα στοιχεία για το κάθε είδος χαλκού στο άρθρο μας : ”Πότε ψεκάζω με χαλκό τα φυτά μου”.

Από όλα τα σκευάσματα χαλκού που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά , εμείς εδώ στο myAGROmarket.gr , μετά από πολλές δοκιμές και στο αμπλέλι αλλά και σε πολλές άλλες καλλιέργειες , έχουμε καταλήξει σε δύο σκευάσματα τα οποία μπορούμε να σας προτείνουμε να χρησιμοποιείτε ανεπιφύλακτα.

Το πρώτο σκεύασμα που σας προτείνουμε είναι ο υγρός χαλκός Grow Well Cu.

υγρός χαλκός

Πότε ραντίζουμε με χαλκό το αμπέλι;

Πρόκειται για ένα σκεύασμα πρωτεϊνικού χαλκού εμπλουτισμένο με αμινοξέα και πεπτίδια για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η συγκέντρωσή του σε χαλκό είναι μόλις 5,2% ( αναλογιστείτε ότι το υδροξείδιο του χαλκού περίχει περίπου 50% χαλκό).

Αν το σκεφτούμε λίγο , αυτό σημαίνει ότι είναι περισσότερο αποτελεσματικός από τους κλασικούς χαλκούς έχοντας μόνο το 1/10 περιεκτικότητα σε χαλκό! Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο χαλκός είναι βαρύ μέταλλο και η υψηλή συγκέντρωσή του στο έδαφος προκαλεί πολλά προβλήματα.

Έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικός σε μύκητες όπως ο περονόσπορος , η φόμοψη και σε διάφορες βακτηριακές προσβολές  , όχι μόνο στο αμπέλι αλλά σε όλες τις καλλιέργειες!

Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια όλο το χρόνο , κάνοντας προληπτικές εφαρμογές με δοσολογία 1-1,5ml/λίτρο νερού. Η δοσολογία αυτή τον καθιστά ακόμη πιο οικονομικό από τους κλασικούς χαλκούς , αν και η αποτελεσματικότητά του είναι πολύ μεγαλύτερη !

Το δεύτερο σκεύασμα που σας προτείνουμε είναι το Previen POWER.

previen power υδροξειδιο του χαλκου με ψευδαργυρο και ζεολιθο

Πότε ραντίζουμε με χαλκό το αμπέλι ;

Το Previen είναι ένα σκεύασμα το οποίο περιέχει υδροξείδιο του χαλκού , ψευδάργυρο και ζεόλιθο για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Το πλεονέκτημά του σε σχέση με άλλους χαλκούς είναι ότι λόγω του ζεόλιθου που περιέχει λειτουργεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο φύλλο , ενώ ο συμπλοκοποημένος ψευδάργυρος του δίνει μία επιπλέον δράση , η οποία είναι παρόμοια με αυτή του Mancozeb !

Όποιο και από τα δύο σκευάσματα και να χρησιμοποιήσετε , να είστε σίγουροι ότι θα καταπολεμήσουν άριστα τις ασθένειες της αμπέλου που αναφέραμε !

Ευχόμαστε το άρθρο μας ”Πότε ραντίζουμε με χαλκό το αμπέλι” να σας φάνηκε χρήσιμο !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

 

Πως μπορώ να ξεράνω ένα δέντρο ;
Αγριόχορτα τέλος με 6 απλούς τρόπους!

Comments (2)

  1. Βολιτάκης Μιχαλης

    Πολύ χρήσιμο άρθρο.

  2. Βολιτάκης Μιχαλης

    Ευχαριστώ για τις προτάσεις του παραπάνω άρθρου. Πολύ επεξηγηματικό και χρησιμο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες