fbpx
Πως να ξεράνω δέντρο

Πως μπορώ να ξεράνω ένα δέντρο ;

Πως να ξεράνω δέντρο

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βρεθεί μπροστά στην δύσκολη κατάσταση να χρειαστεί να αφαιρέσουμε κάποιο δέντρο από το χωράφι ή από την αυλή μας.

Οι λόγοι για να κάνουμε κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολλοί. Είτε γιατί το δέντρο είναι άρρωστο , έιτε γιατί οι ρίζες του προκαλούν προβλήματα σε τοίχους σπιτιών , σωλήνες κλπ , είτε γιατί θέλουμε να φυτέψουμε κάτι άλλο στην θέση του.

Όποιος και αν είναι ο λόγος σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε όλους του τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ξεράνουμε ένα δέντρο εφόσον χρειαστεί.

ξηρανση δεντρου

Πως να ξεράνω δέντρο

Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι πρέπει πάντα να παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις και όπως και δίποτε να μην προσπαθήσουμε να ξεράνουμε κάποιο δέντρο το οποίο δεν είναι δικό μας χωρίς να έχουμε συννενοηθεί προηγουμένως με τον ιδιοκτήτη του ή τις αρμόδιες αρχές.

Και το τονίζουμε αυτό γιατί μία από τις πολύ συχνές ερωτήσεις που ακούει κάθε Γεωπόνος είναι : ”πως να ξεράνω δέντρο χωρίς να το καταλάβουν;”…

Προς θεού , δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε κάτι τέτοιο. Αν κάποιο δέντρο μας δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα πρέπει πρώτα να προσπαθήσουμε να συννενοηθούμε με τον ιδιοκτήτη του ώστε να το αφαιρέσει ο ίδιος , ή σε περίπτωση που δε θέλει να το κάνει πρέπει να απευθυνθούμε στις αρμόδιες αρχές για να λύσουν το πρόβλημά μας!

Πάμε τώρα να δούμε όλους τους τρόπους που υπάρχουν ώστε ξεράνουμε ένα δέντρο με επιτυχία.

Πως να ξεράνω δέντρο;

Υπάρχουν 3 εύκολοι σχετικά τρόποι να να ξεράνουμε ένα δέντρο. Κάποιοι από αυτούς είναι πολύ γρήγοροι ενώ κάποιοι απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που θέλουμε.

1) Χοντρό αλάτι για να ξεράνω δέντρο

Αυτός ο τρόπος έχει εφαρμογή στην περίπτωση που έχουμε κόψει το δέντρο και δε θέλουμε να συνεχίσει να δημιουργεί νέους βλαστούς , ώστε στη συνέχεια αφού νεκρωθεί να το αφαιρέσουμε από το έδαφος.

χοντρό αλάτι για ξήρανση δέντρου

Πως να ξεράνω δέντρο

Πρέπει να ακολουθήσουμε μία συγκεκριμένη διαδικασία για να καταφέρουμε στο τέλος να ξεράνουμε το δέντρο:

  • Με ένα τρυπανάκι ανοίγουμε τρύπες στον κορμό του δέντρου , όσο πιο βαθιές μπορούμε.
  • Γεμίζουμε τις τρύπες με χοντρό αλάτι μέχρι να γεμίσουν εντελώς.
  • Ρίχνουμε νερό στις τρύπες ώστε να βοηθήσουμε το αλάτι να απορροφηθεί ταχύτερα από τον κορμό του δέντρου.
  • Καλύπτουμε με μία σακούλα τον κορμό ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο η βροχή να αφαιρέσει το αλάτι από τις τρύπες.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδιακασία κάθε 2-4 εβομάδες. Για να ξεραθεί εντελώς το δέντρο θα χρειαστούν περίπου 7-12 μήνες , ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του δέντρου.

2) Καυστική ποτάσα για να ξεράνω δέντρο

Μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια διαδιασία ακριβώς χρησιμοποιώντας αντί για αλάτι , καυστική ποτάσα.

καυστική σόδα καυστική ποτάσα

Πως να ξεράνω δέντρο

Η καυστική ποτάσα θα μειώσει αρκετά τον χρόνο μέχρι την πλήρη ξήρανση του δέντρου. Συνήθως ο χρόνος για να ξεραθεί ένα δέντρο με την χρήση ποτάσας είναι 3-6 μήνες.

Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ποτάσα για να ξεράνουμε δέντρα και χωρίς πρώτα να τα κόψουμε.Απλά αραιώνουμε ποτάσα σε χλιαρό νερό και ποτίζουμε το έδαφος γύρω από τον κορμό του δέντρου κάθε 7 ημέρες.

Προσοχή όμως , η ποτάσα είναι ένα πολύ επικίνδυνο χημικό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έρθει σε επαφή με το δέρμα μας. Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι αν ακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη μέθοδο θα καταστρέψουμε στην ουσία το εδαφος εντελώς και δεν θα φυτρώνει κανένα φυτό για πολύ καιρό!

3) Garlon για να ξεράνω δέντρο

Ο πιο έυκολος και γρήγορος τρόπος για να ξεράνουμε ένα δέντρο είναι με χρήση ενός εγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου.

Το πιο αποτελεσματικό ζιζανιοκτόνο για ξήρανση δέντρων είναι το Garlon Duo και μπορεί να εφαρμοστεί με δύο τρόπους.

Στην περίπτωση που έχουμε κόψει το δέντρο ήδη , μπορούμε με ένα πινέλο να αλείψουμε όλη την επιφάνεια του κορμού με το Garlon Duo αδιάλυτο. Ο κορμός θα απορροφήσει το ζιζανιοκτόνο και θα στο φτάσει μέχρι τα άκρα της ρίζας με αποτέλεσμα την ολική του ξήρανση.

garlon για να ξεράνω δέντρο

Πως να ξεράνω δέντρο

Στην περίπτωση που δεν έχουμε κόψει το δέντρο μπορούμε να ψεκάσουμε τα φύλλα του με το Garlon στην συνιστώμενη δοσολογία και με τον ίδιο τρόπο θα οδηγήσει στην ξήρανση του δέντρου μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Τέλος μπορούμε απλά να ανοίξουμε τρύπες στον κορμό (χωρίς να έχουμε κόψει το δέντρο) σε διάφορα σημεία και να κάνουμε έγχυση του φαρμάκου με μία σύριγγα.

φαρμακο για να ξερανω δεντρο

Πως να ξεράνω δέντρο

Και μία σημείωση: Μπορούμε αντί για Garlon να χρησιμοποιήσουμε και Roundup-Ράουνταπ σε δέντρα για να τα ξεράνουμε , ψεκάζοντας τα φύλλα τους. Απλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι το Garlon είναι πιο κατάλληλο για τη συγκεκριμένη δουλειά !

Όποιον από τους παραπάνω τρόπους και να επιλέξουμε , πρέπει πάντα να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και πάνω από όλα να το κάνουμε συνειδητά γιατί πρέπει και όχι για να κάνουμε ζημιά σε κάποιον συνάνθρωπό μας !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Το πανί εδαφοκάλυψης και η χρήση του !
Πότε ραντίζουμε με χαλκό το αμπέλι ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες