fbpx
Πανί για να μην βγαίνουν χόρτα

Το πανί εδαφοκάλυψης και η χρήση του !

Πανί για να μην βγαίνουν χόρτα

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε ερασιτέχνης ή επαγγελματίας αγρότης ή ακόμα και όσοι διατηρούν κήπους στο σπίτι τους είναι χωρίς αμφιβολία τα ζιζάνια (αγριόχορτα).

Φυτρώνουν παντού ”χωρίς να τα σπέρνουν” και δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα στα φυτά μας , ενώ ταυτόχρονα είναι πολλές φορές και αντιαισθητικά όταν προσπαθούμε να διατηρήσουμε έναν όμορφο κήπο.

Για αυτό το λόγο καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια , κόπο και χρήμα , ώστε να τα απομακρύνουμε συνεχώς από τον κήπο μας.

ζιζάνια στον κήπο

Πανί για να μην βγαίνουν χόρτα

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ζιζάνια , όπως με χρήση ζιζανιοκτόνων , με τσάπισμα και με χρήση γεωυφάσματος.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τον τελευταίο τρόπο ο οποίος μπορεί να μας γλιτώσει από πολύ κόπο και μάλιστα σχετικά εύκολα.

Πανί για να μην βγαίνουν χόρτα

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μην φυτρώνουν χόρτα στον κήπο μας είναι η χρήση των πανιών εδαφοκάλυψης.

Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένα υφάσματα τα οποία έχουν την ιδιότητα να μην επιτρέπουν στα ζιζάνια να φυτρώσουν , ενώ παράλληλα επιτρέπουν στο νερό να περάσει και τον αέρα να κινείται ελεύθερα με αποτέλεσμα την σωστή αναπνοή του εδάφους.

γεωύφασμα grasher

Πανί για να μην βγαίνουν χόρτα

Τα γεωυφάσματα ή υφάσματα εδαφοκάλυψης όπως αλλιώς λέγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν παντού.

Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε το γεωύφασμα στον λαχανόκηπο , σε νέες φυτεύσεις δέντρων , αλλά και σε παρτέρια καλλωπιστικών φυτών.

Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπουν να φυτρώνουν ανεπιθύμητα αγριόχορτα , βοηθώντας τα μέγιστα ώστε τα φυτά μας να αναπτύσσονται απρόσκοπτα σε ιδανικές συνθήκες.

Είναι πολύ εύκολα στην τοποθέτηση τους και η διάρκει ζωής τους είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με τα κλασικά νάϋλον (πάνω από 5 χρόνια).

Κυκλοφορούν στο εμπόριο σε μαύρο κυρίως χρώμα , αλλά πλέον μπορούμε πολύ εύκολα να προμηθευτούμε και λευκό γεωύφασμα εφόσον θέλουμε!

γεωύφασμα λευκό

Πανί για να μην βγαίνουν χόρτα

Πάμε να δούμε μερικές βασικές συμβουλές για τον τρόπο τοποθέτησής τους ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πανί για να μην βγαίνουν χόρτα τοποθέτηση

Αρχικά , πριν την τοποθέτηση τους είναι πολύ βασικό να καθαρίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε το έδαφος από τα αγριόχορτα που ήδη υπάρχουν , κάνονταν ένα καλό σκάψιμο.

Πολύ βασικό είναι να αφαιρέσουμε και τυχόν αιχμηρές πέτρες που μπορεί αν υπάρχουν ή άλλα αντικείμενα , ώστε να αποφύγουμε να σκιστεί κάπου το γεωύφασμα και να μειωθεί η διάρκεια ζωής του.

Έπειτα απλώνουμε το γεωύφασμα εδαφοκάλυψης στον χώρο που θέλουμε και το στηρίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε στο έδαφος , ώστε να μην μπορεί να το σηκώσει ο αέρας.

Αυτό μπορεί να γίνει τοποθετώντας χώμα και πέτρες στις άκρες του , αλλά ιδανικά μπορεί να γίνει και με στηρίγματα εδαφοκάλυψης τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε σε πολύ οικονομικές τιμές πλέον.

στηρίγματα για πανί εδαφοκάλυψης πλαστικα καρφια

Πανί για να μην βγαίνουν χόρτα

Υπάρχουν στηρίγματα για πανί εδαφοκάλυψης πλαστικά , αλλά και καρφιά για γεωύφασμα μεταλλικά , τα οποία μπορούν να κάνουν την τοποθέτηση του γεωυφάσματος πολύ εύκολη και ταυτόχρονα να μας γλιτώσουν από πολύ κόπο.

καρφί για γεωύφασμα

Πανί για να μην βγαίνουν χόρτα

Τέλος , αφού τοποθετήσουμε το γεωύφασμα μπορούμε εφόσον θέλουμε να τοποθετήσουμε πάνω του και κάποιο άλλο υλικό , όπως φλοιό πεύκου ή διακοσμητικές πέτρες για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτό βέβαια έχει περισσότερο νόημα σε κάποιο παρτέρι καλλωπιστικών φυτών , στο οποίο θα προσδώσει πολύ ωραία εμφάνιση και όχι τόσο σε λαχανόκηπους ή σε εγκαταστάσεις δέντρων.

Και ένα μυστικό: Αν επιλέξουμε να προμηθευτούμε γεωύφασμα σε ρολό και να το κόψουμε σε κομμάτια μόνοι μας , πρέπει πάντα να καίμε με κάτι (αναπτήρα ή φλόγιστρο πχ) την πλευρά στην οποία το κόψαμε ώστε να μην ξεφτίσει με τον χρόνο!

Επίσης για τον ίδιο λόγο , αν θέλουμε να ανοίξουμε τρύπες στο πανί για να τοποθετήσουμε τα φυτά μας καλό είναι να μην το κάνουμε με ψαλίδι , αλλά με κάποιο φλόγιστρο. Ένα πολύ πρακτικό κόλπο επίσης είναι να ζεστάνουμε κάποιο μεταλλικό αντικείμενο και με αυτό να τρυπήσουμε το γεωύφασμα μας !

Ευχόμαστε το άρθρο μας να σας φάνηκε χρήσιμο !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Περονόσπορος ντομάτας: Βιολογική αντιμετώπιση
Πως μπορώ να ξεράνω ένα δέντρο ;

Comments (1)

  1. Pingback: Αγριόχορτα τέλος με 6 απλούς τρόπους! - myAGROmarket.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες