fbpx
περονόσπορος ντομάτας βιολογική αντιμετώπιση

Περονόσπορος ντομάτας: Βιολογική αντιμετώπιση

Περονόσπορος ντομάτας βιολογική αντιμετώπιση

Ο περονόσπορος θεωρείται μία από τις σοβαρότερες μυκητολογικές ασθένειες τόσο της ντομάτας όσο και πολλών άλλων φυτών.

Προκαλεί πολλά προβλήματα στα φυτά και σε χρονιές με πολλές βροχές μπορεί στην κυριολεξία να καταστρέψει ολοκληρωτικά την παραγωγή μιας περιοχής.

περονοσπορος ντοματα

Περονόσπορος ντομάτας βιολογική αντιμετώπιση

Αναπτύσσεται ταχύτατα σε περιόδους έντονης υγρασίας και για αυτόν ακριβώς το λόγο κρίνεται απαραίτητη πάντα η σωστή παρακολούθηση και πρόληψή του.

Για να μάθουμε πως να τον αντιμετωπίζουμε σωστά όμως , πρέπει να πρώτα να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι ο περονόσπορος.

Περονόσπορος ντομάτας

Ο περονόσπορος οφείλεται στον ωομύκητα Phytopthora Infestans. H ονομασία του προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ”φυτό” και ”φθορά” και από την λατινική λέξη infestans που σημαίνει ”καταστρεπτικό”.

Η ουσία του ονόματος δηλαδή είναι η ”καταστρεπτική φθορά του φυτού” και αντικατοπτρίζει πλήρως το μέγεθος της καταστροφής που προκαλέι στα φυτά ο συγκεκριμένος μύκητας.

Για να αναπτυχθεί ο περονόσπορος απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία (>80-90%) και θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 15οC. Αν και η προσβολή ξεκινάει από αυτή τη θερμοκρασία , οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι από 16-25οC.

Σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες η προσβολή μειώνεται , ενώ θερμοκρασίες υψηλότερες από 30οC δεν είναι ευνοϊκές για την εξάπλωσή του.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τον βιολογικό κύκλο του περονόσπορου:

περονόσπορος ντομάτας

Περονόσπορος ντομάτας βιολογική αντιμετώπιση

Συμπτώματα προσβολής από περονόσπορο

O περονόσπορος προσβάλλει όλα τα υπέργεια μέρη του φυτού (φύλλα, στελέχη , καρπούς).

Η προσβολή ξεκινάει από τα κατώτερα φύλλα στα οποία εμφανίζονται κιντρινωπές κηλίδες ακανόνιστου σχήματος οι οποίες λέγονται ”λαδιές”. Στη συνέχεια αυτές οι κηλίδες γίνονται καφέ και ξηραίνονται.

περονόσπορος ντομάτας late blight

Περονόσπορος ντομάτας βιολογική αντιμετώπιση

Σε συνθήκες έντονης υγρασίας στην κάτω πλευρά του φύλλου εμφανίζεται ένα λευκό χνούδι το οποίο αποτελεί την εξάνθηση του μύκητα.

Σε συνθήκες έντονης προσβολής ο βλαστός του φυτού γίνεται καστανός σε διάφορα μέρη , ενώ εμφανίζονται σκούρες καστανές κηλίδες και στους καρπούς.

περονόσπορος ντομάτας φωτογραφίες

Περονόσπορος ντομάτας βιολογική αντιμετώπιση

Αφού είδαμε τα συμπτώματα που προκαλεί ο περονόσπορος στις ντομάτες , ήρθε η ώρα να δούμε πως μπορούμε να τον καταπολεμήσουμε.

Περονόσπορος ντομάτας βιολογική αντιμετώπιση

Για την βιολογική αντιμετώπιση του περονόσπορου της ντομάτας απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυτοπροστασίας το οποίο περιλαμβάνει τόσο προληπτικά καλλιεργητικά μέτρα όσο και ψεκασμούς.

Αρχικά θα πρέπει φροντίσουμε ώστε να μην φυτέυουμε τις ντομάτες πολύ κοντά τη μία στην άλλη , ώστε να υπάρχει επαρκής αερισμός των φυτών καθώς επίσης και να διατηρούμε το έδαφος καθαρό από ζιζάνια.

Δεν θα πρέπει να παραλείπουμε να κλαδεύουμε τις ντομάτες μας συστηματικά για τον ίδιο λόγο.

Πολύ βασικό επίσης είναι να επιλέγουμε να φυτεύουμε τις ντομάτες μας σε ηλιόλουστα μέρη και συγκεκριμένα μέρη στα οποία υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια το πρωί. Οι πρωινές ακτίνες του ήλιου θα βοηθήσουν ώστε να μην μένει υγρασία στα φύλλα της ντομάτας για πολλές ώρες.

Τέλος , το πιο σημαντικό κομμάτι στην αντιμετώπιση του περονόσπορου είναι οι προληπτικοί ψεκασμοί με κατάλληλα βιολογικά σκευάσματα.

Όπως είπαμε και νωρίτερα ο περονόσπορος αναπύσσεται πολύ γρήγορα , ειδικά σε συνθήκες έντονης υγρασίας , για αυτό το λόγο θα πρέπει να έχουμε τα φυτά μας ραντισμένα καθόλη τη διάρκεια του βιολογικού τους κύκλου και ειδικά όταν αναμένονται βροχοπτώσεις!

Δυστυχώς , δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα πολλά βιολογικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση του περονόσπορου.

Παραδοσιακά χρησιμοποιούνται χαλκούχα σκευάσματα ως τον μοναδικό βιολογικό τρόπο καταπολέμησης του.

Τα καλά νέα είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολύ αποτελεσματικά σκευάσματα χαλκού σε υγρή μορφή τα οποία είναι πολύ ασφαλή στην χρήση και δρουν και θεραπευτικά στα πρώτα στάδια προσβολής του μύκητα (σε αντίθεση με τα παραδοσιακά σκευάσματα που λειτουργούν μόνο προληπτικά).

Στην  ελληνική αγορά βρίσκουμε πολλά σκευάσματα υγρού χαλκού σε σε διάφορες μορφές: πρωτεϊνικούς χαλκούς , ιοντικούς χαλκούς , γλυκονικούς χαλκούς κ.α

Εμείς εδώ στο myAGROmarket έχουμε χρησιμοποιήσει και πειραματιστεί με πολλά τέτοια σκευάσματα τα τελευταία 8 χρόνια , σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η αποτελεσματικότητά τους σε πολλούς μύκητες και βακτήρια είναι εξαιρετική.

Από τα σκευάσματα που έχουμε δοκιμάσει αυτό που προτείνουμε ανεπιφύλαχατα είναι ο υγρός χαλκός Grow Well Cu !

διασυστηματικός χαλκός

Περονόσπορος ντομάτας βιολογική αντιμετώπιση

Πρόκειται για ένα σκεύασμα πρωτεϊνικού χαλκού εμπλουτισμένο με αμινοξέα και πεπτίδια για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η συγκέντρωσή του σε χαλκό είναι μόλις 5,2% ( αναλογιστείτε ότι το υδροξείδιο του χαλκού περίχει περίπου 50% χαλκό).

Αν το σκεφτούμε λίγο , αυτό σημαίνει ότι είναι περισσότερο αποτελεσματικός από τους κλασικούς χαλκούς έχοντας μόνο το 1/10 περιεκτικότητα σε χαλκό! Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο χαλκός είναι βαρύ μέταλλο και η υψηλή συγκέντρωσή του στο έδαφος προκαλεί πολλά προβλήματα.

Έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικός σε μύκητες όπως ο περονόσπορος της ντομάτας αλλά και όλων των κηπευτικών και δέντρων.

Για να διατηρούμε τις ντομάτες μας καθαρές από τον περονόσπορο αρκεί να κάνουμε προληπτικές εφαρμογές με τον χαλκό Grow well Cu κάθε 15-20 ημέρες ή όταν αναμένουμε βροχοπτώσεις. Με το συγκεκριμένο σκεύασμα μπορούμε να ραντίζουμε τα φυτά μας με ασφάλεια έως και 8 φορές τον χρόνο!

Είναι μακράν το καλύτερο βιολογικό ράντισμα για περονόσπορο που μπορούμε να κάνουμε !

Και ένα μυστικό: Δεν πρέπει να ψεκάζουμε τα νεαρά φυτά ντομάτας με χαλκό τις πρώτες 10-15 ημέρες μετά τη μεταφύτευσή τους και έως ότου βγάλουν τουλάχιστον μία καινούργια σειρά φύλλων.

Και αυτό γιατί τα χαλκούχα σκευάσματα μπορεί να αποδειχθούν τοξικά για τα νεαρά φυτά και να ανακόψουν την σωστή τους ανάπτυξη. Μετά από αυτό το στάδιο μπορούμε να τα ραντίζουμε χωρίς κανένα φόβο !

Ευχόμαστε το άρθρο μας ” Περονόσπορος ντομάτας βιολογική αντιμετώπιση” να σας φάνηκε χρήσιμο !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

 

 

Ποιο είναι το καλύτερο λίπασμα για γαρδένια;
Το πανί εδαφοκάλυψης και η χρήση του !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες