fbpx
μπονσάι φροντίδα

Η σωστή φροντίδα των Μπονσάι !

Μπονσάι φροντίδα..όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Μόλις απέκτησες το πρώτο σου μπονσάι και θέλεις να μάθεις τα πάντα για τη σωστή του φροντίδα ;

Τότε είσαι στο σωστό μέρος. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε ώστε να διατηρούμε τα μπονσάι μας υγιή για πολλά πολλά χρόνια !

Τα μπονσάι είναι στην ουσία φυτά μινιατούρες σε γλάστρα , τα οποία αποτελούν μία ρεαλιστική απεικόνιση του δέντρου.

Η συγκεκριμένη τέχνη έχει τις ρίχες της στην Ιαπωνία και την Κίνα και εφαρμόζεται εδώ και πολλούς αιώνες.

Μπονσάι μπορούν να γίνουν πολλά είδη δέντρων , αλλά κάποια όπως ο φίκος , η ελιά , το πεύκο , η παχίρα κ.α μπορούν να γίνουν Bonsai πιο εύκολα από τα υπόλοιπα.

φυτό μπονσάι

Μπονσάι φροντίδα

Πάμε να δούμε τώρα ποια είναι τα βασικότερα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε για τη φροντίδα των μπονσάι.

Μπονσάι φροντίδα

Είναι γενικά γνωστό ότι τα μπονσάι χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα ώστε να διατηρούνται υγιή σε αυτή τη μικροσκοπική μορφή.

Οι σημαντικότερες καλλιεργητικές πρακτικές είναι η επιλογή της κατάλληλης θέσης , η επιλογή του σωστού χώματος , το κλάδεμα , η λίπανση και η φυτοπροστασία.

Μπονσάι: επιλογή της κατάλληλης θέσης

Τα μπονσάι όπως και όλα τα φυτά διακρίνονται σε Bonsai εσωτερικού χώρου και εξωτερικού χώρου , αν και συχνά υπάρχει η παρανόηση ότι είναι φυτά εσωτερικού χώρου.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρουμε όταν αγοράζουμε ένα μπονσάι ή όταν μας το κάνουν δώρο είναι να μάθουμε ακριβώς αυτό..αν είσαι εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου.

μπονσάι εξωτερικού χώρου

Μπονσάι φροντίδα

  • Αν είναι εσωτερικού χώρου (τροπικά φυτά κ.α) φροντίζουμε να τα τοποθετούμε σε μέρη με αρκετό φως , όπως δίπλα σε παράθυρα , καθώς η μειωμένη ακτινοβολία είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους μη υγιής ανάπτυξής τους.  Επίσης ένας άλλος πολύ βασικός παράγοντας για τα μπονσάι εσωτερικού χώρου είναι η υγρασία της ατμόσφαιρας. Συνήθως τα μπονσάι χρειάζονται πολύ μεγαλύτερη υγρασία από αυτή που έχουμε μέσα στο σπίτι μας και για αυτό κρίνεται απαραίτητο το ψέκασμα με νερό στα φύλλα τους κάθε 1-2 ημέρες !
  • Αν είναι εξωτερικού χώρου τα τοποθετούμε στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας σε μέρη προστατευμένα από δυνατούς ανέμους αλλά και από την άμεση και πολύωρη ηλιακή ακτινοβολία. Ειδικά στον κήπο καλό είναι να τα τοποθετούμε κάτω από άλλα δέντρα ή σε μέρη που σκιάζονται για κάποιες ώρες τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες.

Κατάλληλο χώμα για μπονσάι

Τα μπονσάι λόγω της πολύ μικρής γλάστρας στην οποία είναι τοποθετημένα , έχουν την ανάγκη πολύ υψηλής ποιότητας φυτοχώματος. Τα βασικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα χώμα για μπονσάι είναι η υψηλή οργανική ουσία , η σωστή και γρήγορη αποστράγγιση και η εξασφάλιση σωστού αερισμού των ριζών.

Για αυτό το λόγο επιλέγουμε μόνο ειδικά χώματα τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά και έχουν την ένδειξη: για μπονσάι !

χωμα για μπονσαι pokon

Μπονσάι φροντίδα

Μπονσάι πότισμα

Η σημαντικότερη ίσως φροντίδα των μπονσάι είναι το πότισμα και αυτό γιατί οι γλάστρες στις οποίες είναι τοποθετημένα είναι πολύ μικρές και η ποσότητα του χώματος λιγοστή.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να αφήνουμε το χώμα να στεγνώνει εντελώς , αλλά να ποτίζουμε όταν αυτό έχει αρχίσει να στεγνώνει επιφανειακά.

Κάθε μπονσάι αναλόγως τους είδους του , της ηλικίας του , της θέσης στην οποία είναι τοποθετημένο , αλλά και του χώματος της γλάστρας έχει διαφορετικές ανάγκες σε ποσότητα νερού.

μπονσάι πότισμα

Μπονσάι φροντίδα

Οι Ιάπωνες λένε πως χρειάζονται τρία χρόνια για να καταλάβει κανείς ακριβώς κάθε πότε πρέπει να ποτίζει το μπονσάι του…Αυτό που θα μπορούσαμε να σας συμβουλέψουμε όμως είναι να κάνετε κάποια μικρά τεστ ώστε να ανακαλύψετε τη σωστή συχνότητα ποτίσματος.

Ποτίστε το μπονσάι σας με μία συγκεκριμένη ποσότητα νερού (προφανώς χωρίς υπερβολές στην ποσότητα) και περιμένετε μέχρι να δείτε το μπονσάι σας να εμφανίζει συμπτώματα έλλειψης νερού (να φαίνονται τα φύλλα του διψασμένα).

Αν αυτό συμβεί για παράδειγμα την 5η ημέρα από την ημέρα που το ποτίσατε , θα γνωρίσετε ότι πρέπει να το ποτίζετε κάθε 3 ή 4 ημέρες. Με μερικές δοκιμές θα βρείτε και τον σωστό χρόνο αλλά και την σωστή ποσότητα νερού που χρειάζεται !

Μπονσάι λίπανση

Τα μπονσάι για τον λόγο που αναφέραμε και προηγουμένως (της περιορισμένης ποσότητας χώματος) έχουν ειδικές απαιτήσεις όσον αφορά την λίπανσή τους.

Χρειάζονται συχνή λίπανση (κάθε 15-20 ημέρες) , αλλά το βασικότερο είναι ότι χρειάζονται ειδικό λίπασμα , πλούσιο σε οργανική ουσία, σχετικά ήπιο , και το οποίο να αποροφάται ταχύτατα από τις ρίζες του φυτού.

Στην ελληνική αγορά μπορούμε να βρούμε πολλά και διαφορετικά λιπάσματα για μπονσάι σε κοκκώδη , κρυσταλλική και υγρή μορφή. Αυτό που σας συμβουλεύουμε όμως και το έχουμε πει και σε άλλα μας άρθρα είναι ότι επειδή τα μπονσάι είναι τοποθετημένα σε πολύ μικρή γλάστρα πρέπει πάντα να επιλέγουμε υγρά λιπάσματα τα οποία αποροφούνται ταχύτερα και είναι αρκετά πιο ”ήπια” από τα υπόλοιπα!

Το πιο κατάλληλο λίπασμα για μπονσάι που κυκλοφορεί στην αγορά είναι αυτό της εταιρείας Gemma , το οποίο έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ένα μπονσάι για να έχει σωστή ανάπτυξη !

λίπασμα για μπονσάι fytopan gemma υγρό

Μπονσάι φροντίδα

Κλάδεμα μπονσάι

Το κλάδεμα των μπονσάι είναι μία αρκετά απαιτητική καλλιεργητική πρακτική , η οποία απαιτεί γνώσεις και εμπειρία.

Χωρίζεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης  και κλάδεμα συντήρησης.

Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στις αρχές της άνοιξης και περιλαμβάνει το κόψιμο κλάδων , ώστε να δωθεί το κατάλληλο σχήμα του μπονσάι , ενώ το κλάδεμα συντήρησης γίνεται όλο τον χρόνο και περιλαμβάνει το ελαφρύ κόψιμο τον κορυφών του μπονσάι ώστε να διατηρηθεί το σχήμα που επιθυμούμε.

κλάδεμα μπονσάι

Μπονσάι φροντίδα

Φυτοπροστασία των μπονσάι

Τα μπονσάι όπως και όλα τα υπόλοιπα δέντρα προσβάλλονται από πλήθος μυκήτων , βακτηρίων και εντόμων.

Σας έχουμε ένα μυστικό όμως ώστε να μην αγχώνεστε για την υγεία του μπονσάι σας.

Το 99% των ασθενειών αλλά και των εντομολογικών προσβολών των μπονσάι μπορεί να αντιμετωπιστεί με δυο και μόνο σκευάσματα  , τα οποία πρέπει πάντα να υπάρχουν διαθέσιμα ώστε να αντιμετωπιστεί γρήγορα το όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί.

Το πρώτο σκεύασμα το οποίο αντιμετωπίζει μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες είναι ο ιοντικός χαλκός και το δεύτερο το οποίο αντιμετωπίζει όλες τις εντομολογικές προσβολές είναι το εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο Spruzit !

Spruzit βιολογικό εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο neudorff 500ml

Μπονσάι φροντίδα

Με αυτά τα δύο βιολογικά σκευάσματα μπορούμε πολύ εύκολα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε όλες τις ασθένειες των μπονσάι !

Η φροντίδα ενός μπονσάι , όπως λένε στην Ιαπωνία, είναι κάτι περισσότερο από μία απλή τεχνική. Είναι μία σύνθεση αγάπης , σεβασμού και ενότητας. Φροντίζοντας ένα μπονσάι , φροντίζουμε ουσιαστικά την ζωή μας !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

 

Πως διώχνω τα περιστέρια από το μπαλκόνι μου ;
Πότε ρίχνουμε λίπασμα στα λουλούδια;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες