fbpx

Σαλιγκάρια στον κήπο: πως τα αντιμετωπίζω ; 5 αποτελεσματικοί τρόποι

Σαλιγκάρια στον κήπο – καταπολέμηση

Τα σαλιγκάρια (Helix) είναι μικρά ζώα και ανοίκουν στα μαλάκια (Mollusca) .

Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί πάνω από 400 είδη σαλιγκαριών και σε όλο τον κόσμο πάνω από 4000 !

Από αυτά τρία είδη θεωρούνται στην Ελλάδα εδώδιμα , τα Helix lucorumHelix pomatia και Helix aspersa.

Έχουν μακρόστενο σώμα, που προεξέχει εν μέρει από το κέλυφος, και κεφάλι το οποίο φέρει δύο ζευγάρια κεραιών που συστέλλονται.

Τρέφονται με φυτικές ύλες (χορτάρι, βλαστάρια) τις οποίες αποσπούν χρησιμοποιώντας την γλώσσα τους (που φέρει κερατώδεις σχηματισμούς σαν δόντια) ενώ κινούνται αργά αφήνοντας ίχνη βλέννας και εμφανίζονται κυρίως τις βροχερές μέρες.

Το σαλιγκάρι χωρίς κέλυφος ονομάζεται γυμνοσάλιαγκας. Άλλη ονομασία του γυμνοσάλιαγκα, στην κυπριακή διάλεκτο, είναι βουρβουλλάς.

Τα σαλιγκάρια δραστηριοποιούνται όταν επικρατεί υγρασία (π.χ μετά την βροχή, κατά την διάρκεια της νύχτας) ενώ όταν οι συνθήκες είναι υπερβολικά ξηρές υποχωρούν στο εσωτερικό του κελύφους και σφραγίζουν την είσοδο με ένα είδος προσωρινού καλύμματος από αποξηραμένη βλέννα, το επίφραγμα.

Σε αυτή την κατάσταση τα σαλιγκάρια βρίσκονται σε ένα είδος «νάρκης» και μπορούν να επιβιώσουν χωρίς νερό για μήνες.

Τρέφονται με μεγάλη πληθώρα φυτών ( λαχανικά , καλλωπιστικά , αρωματικά και δέντρα ) , ενώ όταν τα φυτά είναι ακόμα μικρά μπορούν κυριολεκτικά σε μία νύχτα να αφανήσουν ολόκληρο τον κήπο.

Πάμε , λοιπόν , να δούμε πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε τα σαλιγκάρια στον κήπο.

Πρόγραμμα επιβραύβευσης myAGROmarket.Κέρδισε πόντους και εξαργύρωσέ τους όποτε θέλεις!

Φυσική απώθηση σαλιγκαριών

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να απωθήσουμε ή και να παγιδεύσουμε τα σαλιγκάρια στον κήπο ώστε να μην μας δημιουργήσουνε πρόβλημα στα φυτά μας. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι:

1) Σκορπίζουμε γύρω από τα φυτά μας στάχτη

Πρόκειται για μία παραδοσιακή μέθοδο , αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική. Μπορούμε να σκορπίσουμε την στάχτη κάνοντας μία γραμμή γύρω από τα φυτά. Τα σαλιγκάρια δεν μπορούν να περάσουν πάνω από την στάχτη.

Εκτός από την φυσική απώθηση σαλιγκαριών , η στάχτη θα λειτουργήσει και ως πηγή πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων για τα φυτά !

στάχτη για σαλιγκάρια

Θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας όμως , ότι η δράση της στάχτης μετά από βροχή ή πότισμα θα εξασθενήσει , για αυτό θα πρέπει να γίνεται συχνά επανάληψη της εφαρμογής.

2)Τοποθετούμε παγίδες σαλιγκαριών με μπύρα μέσα στον κήπο

Όσο περίεργο και αν ακούγεται τα σαλιγκάρια προσελκύονται από το άρωμα της μπύρας.

Μπορούμε να προσθέσουμε μπύρα μέσα σε άδεια κυπελλάκια από γιαούρτι και να τα παραχώσουμε στο έδαφος έτσι ώστε το χείλος να είναι στο ίδιο ύψος με το χώμα ή και λίγο ψηλότερα . Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να βάλουμε μέσα στην μπύρα και μερικά κομμένα φύλλα μαρουλιού !

παγίδες για σαλιγκάρια με μπύρα

3)Τοποθετούμε αυτοκόλλητη ταινία στα δέντρα

Μπορούμε να τοποθετήσουμε κολλητική ταινία διπλής όψεως στους κορμούς των δέντρων μας , δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα φυσικό εμπόδιο για τα σαλιγκάρια , ώστε να μην μπορούν να φτάσουν την τρυφερή βλάστηση.

Επίσης μπορούμε να τοποθετήσουμε και ειδική χαλκοταινία απώθησης σαλιγκαριών που κυκλοφορεί στο εμπόριο με τον ίδιο τρόπο. Τα σαλιγκάρια απεχθάνονται τον χαλκό. Οι ταινίες χαλκού έχουν εφαρμογή και σε γλάστρες.

ταίνα χαλκού για σαλιγκάρια

4)Ραντίζουμε με αλατόνερο

Μία πολύ αποτελεσματική πρακτική είναι να ραντίσουμε με αλατόνερο τις επιφάνειες που δεν θέλουμε να περνάνε τα σαλιγκάρια. Αραιώνουμε δύο κουταλιές της σούπας αλάτι σε ένα λίτρο νερό και με μία ψεκαστήρα ραντίζουμε πεζοδρόμια , πλακάκια αλλά και τις γλάστρες στην εξωτερική τους μεριά.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως , δεν είναι καλό να ραντίζουμε το έδαφος του κήπου μας με αλατόνερο. Και αυτό γιατί θα αυξήσουμε την αλατότητα του εδάφους με καταστροφικά αποτελέσματα για την γονιμότητα του και την υγεία των φυτών μας !

Βιολογική καταπολέμηση σαλιγκαριών

Από τη στιγμή που το πρόβλημα έχει γίνει πολύ μεγάλο και βλέπουμε τα σαλιγκάρια να αποδεκατίζουν τα φυτά μας κάθε μέρα , δεν έχουμε άλλη επιλογή από το καταφύγουμε σε πιο αποτελεσματικές λύσεις.

Ο καλύτερος , ίσως τρόπος για να εξολοθρέυσουμε τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες στον κήπο είναι χρησιμοποιόντας βιολογικό φάρμακο για σαλιγκάρια.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πλέον πολύ αποτελεσματικά βιολογικά φάρμακα για σαλιγκάρια από φωσφορικό σίδηρο σε μορφή κόκκου.

Δεν έχουμε παρά να δημιουργήσουμε μία λεπτή γραμμή με το σκεύασμα γύρω από τα φυτά μας  (όχι πάνω στα φυτά). Τα σαλιγκάρια καταναλώνουν το προϊόν με αποτέλεσμα να σταματήσουν να τρέφονται.

Επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή κάθε δύο εβδομάδες ή μετα από ισχυρές βροχοπτώσεις και ”έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο” !

Χωρίς αμφιβολία το ισχυρότερο βιολογικό φάρμακο για σαλιγκάρια είναι το SLUXX της εταιρίας Nitrofarm.

βιολογικό φάρμακο για σαλιγκάρια sluxx hp

Πρόκειται για ένα προϊόν πολύ αποτελεσματικό αλλά και οικονομικό , καθώς μία συσκευασία των 350γρ αρκεί για την καταπολέμηση σαλιγκαριών σε έκταση περίπου μισού στρέμματος !

Χημική καταπολέμηση σαλιγκαριών

Δεν είναι λίγες οι φορές εδώ στο myAGROmarket που έχουμε ακούσει αγανακτισμένους πελάτες να μας ρωτάνε ”πως να διώξω τα σαλιγκάρια από τον κήπο” ή ακόμα και ”πως να καταστρέψω τα σαλιγκάρια”.

Σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις μπορούμε να καταφύγουμε στην χημική καταπολέμηση σαλιγκαριών  χρησιμοποιώντας χημικά φάρμακα για σαλιγκάρια.

Στον εμπόριο κυκλοφορούν πολλά τέτοια σκευάσματα με δραστική ουσία Metaldehyde και λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που αναφέραμε παραπάνω για το SLUXX.

Το πιο ισχυρό από τα σαλιγκαροκτόνα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι το Carakol της εταιρείας GEMMA.

φάρμακο για σαλιγκάρια carakol

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Carakol σε σχέση με άλλα αντίστοιχα σκευάσματα είναι η επεξεργασία του κόκκου του που το κάνει να μην επηρεάζεται από την βροχή και το πότισμα .

Με απλά λόγια χρειάζεται λιγότερες εφαρμογές και η δράση του διαρκεί αρκετές εβδομάδες κάνοντας έτσι εξαιρετική καταπολέμηση σαλιγκαριών.

Συμπέρασμα

Τα σαλιγκάρια μπορούν να αποτελέσουν μεγάλο πρόβλημα για τα φυτά του κήπου μας , ειδικά σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Υπάρχουν ομως αρκετοί τρόποι για την απομάκρυνσή και την καταπολέμησή τους.

Καλό είναι να προσπαθούμε πρώτα να τα απομακρύνουμε με ήπιους , οικολογικούς τρόπους και μόνο αν δούμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση να καταφεύγουμε σε μεθόδους εξόντωσής τους !

Ευχόμαστε να βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο !

Στέργιος Δεμίρης , Γεωπόνος ΑΠΘ

Πως να διώξω τις γάτες από τον κήπο ; ( 2+1 συμβουλές)
Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό αντικουνουπικό ;

Comments (2)

  1. ΓΙΆΝΝΗΣ ΒΝΆΤΣΙΟΣ

    Πόσες μέρες μετά μπορώ να μαζέψω λαχανικά αφού έριξα το karakol

    • Στέργιος Δεμίρης

      Μπορείτε να συγκομίσετε την ίδια ημέρα κιόλας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες